Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Anunţuri  Sageata  Aristoteles Workshop 2017

Încep înscrierile pentru cea de-a 12-a ediţie Aristoteles Workshop!


Comunicat de presă

martie 2017
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
După ce în anii trecuţi a fost organizat în Transilvania, Bucovina şi Maramureş, atelierul de film documentar Aristoteles Workshop se mută în 2017 în Banat, în comuna Şiria, din judeţul Arad, locul de naştere al scriitorului Ioan Slavici. Ediţia a 12-a a workshopului se va desfăşura în perioada 3 iulie - 5 august 2017.
 

Ca de obicei, sunt aşteptaţi să participe la acest atelier atât regizori, cât şi operatori şi editori, toate cele trei poziţii fiind importante în procesul de realizare a unui film documentar. Cei care doresc să se înscrie o pot face deja aici:  aworkshop.org/call-for-entries/. Data limită este 1 mai 2017.
 
Atelierul este organizat de 12 ani de actorul Dan Nuţu, alături de Cristina Hoffman, care a făcut parte din comitetul de selecţie al festivalurilor de la Berlin şi Cannes.

Aristoteles Workshop este dedicat tinerilor din întreaga Europă, cu experienţă în domeniile regie, imagine şi montaj, fiind un atelier anual de film documentar în care profesionişti ai industriei filmului european îndrumă 12 tineri în crearea propriului documentar. Programul oferă participanţilor un triplu beneficiu: să înveţe, să producă un film şi să fie promovaţi ca cineaşti.
 
Grupaţi în patru echipe a câte trei participanţi internaţionali - un regizor, un operator şi un monteur -, ei au la dispoziţie 30 de zile pentru a finaliza un film documentar de maximum 30 de minute, deschis la elemente de ficţiune. Evaluarea proiectelor va fi realizată de un juriu format din profesionişti internaţionali, la sfârşitul workshopului.

Editia a 12-a îl are ca principal expert care îi va îndruma pe participanţi în perioada teoretică a atelierului pe documentaristul francez Thierry Garrel, care, timp de peste 20 de ani, a fost şef al departamentului de film documentar al canalului ARTE France, şi şef al departamentului de Documentare şi Arhivă al Institutului Naţional al Audiovizualului (INA).


Atelierul este produs de actorul Dan Nuţu, cel numit de criticul Tudor Caranfil "durul vulnerabil al cinematografiei anilor '60", cu o filmografie de peste 30 de titluri, printre care se numără Duminică la ora 6, de Lucian Pintilie şi Dimineţile unui băiat cuminte, de Andrei Blaier. Dan Nuţu a prins gustul documentarelor în America, unde a montat documentare originale BBC pentru piaţa americană. Întors în România, în 2006, a înfiinţat Aristoteles Workshop împreună cu Cristina Hoffman.
 
Cristina Hoffman a fost consultant pentru canalul de televiziune franco-german ARTE. A făcut parte din comitetul de selecţie şi a fost delegată la festivalurile de film de la Berlin şi de la Cannes, a organizat timp de 14 ani Festivalul Filmului German la Paris şi a colaborat cu posturile de televiziune ZDF, ARD, ORF, FRANCE 5. În perioada 2010 - 2016 a fost director al Institutului Cultural Român din Berlin.

De la prima ediţie Aristoteles Workshop, în 2006, şi până astăzi, peste 140 de participanţi au produs 40 de filme dintre care mai mult de jumătate au fost selecţionate şi premiate la festivaluri de prestigiu: Cannes, Locarno, Leipzig, Nyon, IDFA Amsterdam, Namur, Montpellier, Sarajevo, Trieste, Chişinău, Varşovia, Tampere.

Program iniţiat alături de Canalul ARTE/France şi susţinut de organisme precum Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC), Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), TVR, Institutul Cultural Român (ICR), organizat cu suportul Farmexim, anul acesta Aristoteles Workshop se desfăşoară cu sprijinul Primăriei comunei Şiria, al Asociaţiei "Cetatea Şiria", al Universităţii "Vasile Goldiş" din Arad, fiind susţinut de canalul Goldiş TV, de Consiliului Judeţean Arad şi de diverşi parteneri locali.Tutorii, experţii, invitaţii de prestigiu din industria filmului pe care AW i-a avut până acum spun că modul în care este structurat acest atelier este, pentru studenţii care beneficiază de el, un model unic în lumea atelierelor de film documentar.
 
Pe parcusul ediţiilor precedente, training-ul a fost susţinut de nume importante din cinematografia mondială:
- John Appel (regizor, director de imagine, lector universitar invitat la Academia Olandeză de Film şi Televiziune),
- Steven Ascher şi Jeanne Jordan (documentarişti nominalizaţi la Oscar, premiaţi la Sundance şi câştigători ai Premiului Peabody),
- Jeroen Berkvens (cineast, profesor de film documentar, producător şi membru al Academiei Olandeze de Film şi Televiziune, premiat internaţional pentru filmele sale despre muzică, dragoste sau amândouă),
- Martichka Bozhilova (producător AGITPROP, Bulgaria) şi commissioning editor de la canalul Arte/France,
- Michal Bregant (decanul Universităţii FAMU din Praga),
- Simon Brook (producător, regizor, membru al Academiei Britanice de Film şi Televiziune),
- Jacques Deschamps (unul dintre cei mai importanţi documentarişti francezi, autor a peste 15 filme documentare, profesor la celebra şcoală de film Fémis),
- Jennifer Fox (una dintre cele mai controversate şi premiate regizoare şi producătoare de filme documentare),
- Thierry Garrel (fostul şef al Departamentului de Film Documentar al canalului TV ARTE/France),
- Dominique Gros (scriitoare franceză, regizor şi producător a peste 60 de filme documentare, a primit the Silver Toucan la Rio şi the Special Prize la Tokyo),
- Nino Kirtadze (regizoare de filme documentare, fostă consilieră a preşedintelui georgian şi jurnalist de război, nominalizată la Oscar),
- Rafi Pitts (regizor iranien ale cărui filme au participat în competiţiile festivalurilor de la Berlin, Veneţia etc.),
- Tania Rakhmanova (regizoare de filme documentare pe teme istorice sau politice, unul dintre acestea nominalizat la Premiile Emmy),
- Marijke Rawie (preşedinte ExpertDocs).
 
Apelul la înscrieri este deschis pe site-ul www. aworkshop.org.
 
Vă mulţumesc!
 
Bucureşti, 16 martie 2017
Anca Romanescu. PUNK PR. anca@punkpr.ro. 0732 144 570
0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Comunicat de presă


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la cronici@liternet.ro. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer