septembrie 2017
Noaptea Albă a Filmului Românesc, 2017
Unul dintre cele mai populare evenimente dedicate cinema-ului românesc a ajuns la cea de-a 8-a ediţie. Pe 22 septembrie 2017, Noaptea Albă a Filmului Românesc cuprinde Bucureştiul, aducând filme în multiple spaţii. Cinefilii se vor delecta cu cele mai noi poveşti regizate de cineaşti români, unele în avanpremieră, dar şi cu filme devenite clasice, şi vor afla detalii din culise chiar de la realizatorii acestor producţii, într-o singură noapte.

Programul îi va ţine pe spectatori în faţa ecranului până târziu în noapte şi promite un cocktail savuros de filme de ficţiune şi documentare premiate în marile festivaluri, proiecţii speciale şi avanpremiere. Muzeul Ţăranului Român, Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Eforie, Grădina cu Filme, Unteatru, J'ai Bistrot şi Deschis Gastrobar sunt câteva dintre spaţiile în care vor avea loc proiecţii. Lor li se vor adăuga altele noi în diferite sectoare ale Bucureştiului, pentru a facilita accesul cât mai multor iubitori de film românesc la eveniment.


Pe 22 septembrie 2017, dintre producţiile lansate în 2017, spectatorii vor putea urmări Ana, Mon Amour (r. Călin Peter Netzer), un film nerecomandat minorilor despre o relaţie de cuplu complexă şi toxică, premiat la Berlin cu Ursul de Argint pentru contribuţia artistică. Inimi cicatrizate (r. Radu Jude), distins cu Premiul Special al Juriului la Locarno, Premiul Zilele Filmului Românesc la TIFF şi patru trofee Gopo, are în centru o poveste de dragoste şi este o adaptare liberă după opera literară a lui Max Blecher, cu Lucian Teodor Rus, Ivana Mladenovic şi Ilinca Hărnuţ în rolurile principale.

 

"Un film despre abuz şi manipulare", cum descrie Adrian Sitaru cea mai recentă producţie a sa, Fixeur îl are ca protagonist pe Radu, un stagiar la biroul din Bucureşti al Agenţiei France Presse, căruia i se dă ocazia de a-şi dovedi competenţele, dar care înţelege că înverşunarea cu care îşi urmează vocaţia este una îndoielnică. Vara s-a sfârşit (r. Radu Potcoavă) readuce atmosfera de la finalul anilor '90, în preajma eclipsei, când doi puşti se împrietenesc şi iau decizii care le va afecta vieţile. Ultima zi, regizat de Gabriel Achim, este un "thriller comic" despre un bărbat dintr-un oraş de provincie care s-a hotărât să se călugărească. Primarul, poliţistul şi liderul Asociaţiei Tinerilor Creştini din oraş îşi conduc prietenul pe drumul spre mânăstire. Primarul, regizor amator, are şi nişte planuri secrete pentru el.

  

Secţiunea 10 ani de la debut, inaugurată la ediţia 2016 a Nopţii Albe a Filmelor Româneşti, aduce o proiecţie specială a filmului California Dreamin' (Nesfârşit), regizat de regretatul Cristian Nemescu şi distins cu Premiul Un Certain Regard la Cannes. În timpul războiului din Kosovo, într-un mic sat din România, şeful de gară opreşte un tren NATO ce transportă echipament militar şi refuză să-i dea aprobare să plece. În rolurile principale, Armand Assante şi Răzvan Vasilescu.

Acestor producţii li se adaugă şi o selecţie a celor mai noi scurtmetraje româneşti, care au rulat în cadrul TIFF 2017, în Zilele Filmului Românesc. Din selecţie fac parte Offstage (r. Andrei Huţuleac), Sechestraţi fără voie (r. Tudor Botezatu), Prima noapte (r. Andrei Tănase), Fragment 22 (r. Sandra Rad) şi No Man's Land (r. Marius Olteanu). In plus, programul va include şi două filme-surpriză care vor fi anunţate chiar pe 22 septembrie 2017, cu puţin timp înainte de proiecţia lor.

Mii de spectatori au vizionat 40 de filme la Noaptea Albă a Filmului Românesc 2016, evenimentul devenind un reper în promovarea cinematografiei autohtone.

 

Mai multe detalii, pe pagina oficială de Facebook:  www.facebook.com/NoapteaAlba

***
Noaptea Albă a Filmului Românesc este un eveniment organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.
Parteneri media: Radio Guerrilla, Zile şi nopţi, Observator Cultural, Glamour, Decât O Revistă, Radio România Cultural, News.ro, LiterNet, AaRC.ro, MovieNews, Urban.ro, Umblat.ro.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus