septembrie 2017
Festivalul de teatru Undercloud, 2017
În august 2008, pentru prima dată în istoria recentă, artiştii teatrului independent bucureştean se întâlneau într-un festival dedicat lor: UNDERCLOUD era la prima ediţie şi s-a desfăşurat, timp de 3 săptămâni, pe celebra terasă La Motoare.

De-a lungul celor 10 ani, Festivalul a devenit un brand care susţine şi promovează mişcarea teatrală independentă din România. UNDERCLOUD a fost primul festival de teatru independent care a introdus în program, în 2012, secţiunea Concurs, cu premii, iar din 2014, a devenit internaţional.

Astăzi, UNDERCLOUD este singurul festival internaţional de teatru independent din România desfăşurat sub egida programului european "Europe for Festivals. Festivals for Europe" - certificat internaţional atribuit de Comisia Europeană şi Asociaţia Festivalurilor din Europa.

Ediţia aniversară, desfăşurată între 22 şi 31 august 2017, la ARCUB - Gabroveni, cu sprijinul Primăriei Bucureşti, s-a încheiat joi seară cu Gala de premiere, în cadrul căreia au fost acordate şapte premii la şapte categorii şi cinci premii speciale.

În secţiunea Concurs au participat 16 producţii realizate de către cei mai tineri şi mai talentaţi artişti independenţi. Juriul festivalului, din care au făcut parte regizorii de teatru Alexa Visarion şi Erwin Simsensohn, actorii Coca Bloos şi Cristi Iacob, scenografa Iuliana Vîlsan şi criticul de teatru Octavian Saiu, a desemnat câştigătorii ediţiei.

Spectacolul Menajeria de sticlă, produs de Teatrul POINT şi regizat de Alexandra Penciuc, a câştigat Premiul pentru cel mai bun spectacol.


Ana Ularu a primit Premiul pentru cea mai bună actriţă pentru rolul din spectacolul O intervenţie (producţie a Teatrului ACT), iar Mihai Smarandache a fost desemnat Cel mai bun actor pentru prestaţia sa din Menajeria de sticlă.



Premiul pentru cea mai bună regie i-a revenit lui Iris Spiridon pentru spectacolul Psycho, producţie a Teatrului Apollo 111.


Premiul pentru cea mai bună scenografie a fost împărţit între Daniel Chirilă pentru costumele din spectacolul Înaintea erei noastre (o producţie Frilensăr şi Teatrul LUNI de la Green Hours) şi Sabina şi Bianca Veşteman pentru decorul spectacolului Psycho.

Premiile juriului au fost acordate lui Paul Cimpoieru pentru one-man-show-ul Homo Americanus şi trupei Frilensăr pentru spectacolul Înaintea erei noastre, ambele co-produse împreună cu Teatrul LUNI de la Green Hours.



Pentru susţinerea mişcării teatrale independente, Premiul UNDER ANY CLOUD i-a revenit Teatrului Metropolis şi echipei spectacolului Efectul razelor gamma asupra crăiţelor lunatice, iar Premiul UNDERCLOUD a fost decernat producţiei Babel a Centrului Independent Coregrafic LINOTIP.



Distincţiile ediţiei aniversare au fost oferite de: Mathilde, Centrul Shakti, Therme, Other Side şi Editura Nemira.

Constantin Chiriac, directorul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, Jaroslaw Fret, regizor şi director al Institutului Grotowski din Polonia şi scriitorul Pascal Bruckner, au primit Premiile de Excelenţă ale ediţiei aniversare UNDERCLOUD.



În cele trei secţiuni ale sale - Concurs, Invitaţi din străinătate şi Invitaţi din România -, cea de-a X-a ediţie a a reunit peste 200 de artişti, în peste 40 de spectacole, lecturi, conferinţe şi evenimente.

Cele mai noi şi incitante producţii din teatrul independent, spectacole de notorietate din teatrul românesc, dar şi spectacole independente din străinătate, au marcat ediţia aniversară.

Jaroslaw Fret, regizor şi directorul Institutului Grotowski, a deschis Festivalul cu a sa Ultima bandă a lui Krapp (pentru că cererea de bilete a fost foarte mare, spectacolul a avut două reprezentaţii cu casa închisă), iar excentricul Romeo Castellucci a închis ediţia cu celebra sa producţie Iulius Caesar. Fragmente. Compania israeliană de teatru-dans MASH a punctat esenţial în festival cu trei superbe spectacolele de dans, cu implicare în socialul contemporan: Ani-ma, >Gravitas şi HA-E 4-2.

Scriitori francezi Pascal Bruckner şi Frederic Beigbeder au fost invitaţii de onoare ai ediţiei aniversare UNDERCLOUD.

Oana Pellea, Maia Morgenstern, Victoria Cociaş, Marian Râlea, Răzvan Vasilescu, George Mihăiţă, Cristi Iacob, Claudiu Bleonţ, Şerban Pavlu, Richard Bovnoczki, Vlad Logigan, Istvan Teglaş, Radu Iacoban, Tudor Aaron Istodor, Dan Rădulescu, Ionuţ Grama, Andrei Seuşan, Lucian Iftime, Andreea Bibiri, Cristina Casian, Ştefan Lupu, Andrea Gavriliu, Ioana Marchidan, Arcadie Rusu, Cerasela Iosifescu, Mihaela Teleoacă, sunt doar o parte dintre actorii români cu care publicul s-a întâlnit în spectacolele celor 10 zile de UNDERCLOUD.

Cel mai important rol al festivalului a fost şi este acela de a promova şi de a sprijini mişcarea teatrală independentă din Bucureşti şi din ţară, de a crea vizibilitate şi de a conferi notorietate artiştilor independenţi. Cea de-a x-a ediţie UNDERCLOUD s-a încheiat cu Petrecerea aniversară, ce a strâns laolaltă artişti, organizatori, parteneri şi prieteni.

UNDERCLOUD este creat şi organizat de Asociaţia Mişcarea UNDERCLOUD, cu sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti prin ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, co-finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.
Sponsorii ediţiei aniversare: Raiffeisen Bank, Staropramen, Aqua Carpatica, Kinder, Fortuna.
Parteneri: Ambasada Israelului la Bucureşti, 360 Revolution, Hotel Ambasador, The Mansion Boutique Hotel, Ibis Hotel, Therme, ClassIn, Mathilde, Other Side, La Historia, Centrul Shakti, RSS, Editura Nemira, Editura Trei, Teatrul Metropolis şi Agenţia de creaţie Propaganda.
Parteneri media: IQads, BIZ, Business Review, National Geographic, Observatorul Cultural, Liternet, Yorick, Cinemagia, Agerpres, Cotidianul, România Liberă, Şapte Seri.
Eveniment ascultat de Radio Guerrilla.
Mai multe detalii despre UNDERCLOUD pot fi găsite pe site-ul undercloud.ro şi pe pagina de Facebook a Festivalului: facebook/undercloudfestival/.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus