octombrie 2018
Programul de educaţie cinematografică CinEd - European Education for Youth
După ce a încheiat cel de-al 3-lea an în România cu cifre-record, peste 4.200 de elevi fiind beneficiari CinEd în 2018, programul de educaţie cinematografică este gata de a-şi relua activitatea şi anunţă primele proiecţii gratuite pentru elevii din 3 oraşe din ţară.

CinEd este finanţat de programul Europa Creativă / MEDIA, coordonat de Institutul Francez din Paris şi, pe partea pedagogică, de Cinemateca Franceză. În România este implementat de Societatea Culturală NexT care, începând cu luna septembrie 2018, a preluat şi activităţile pentru nivelul primar, acoperind astfel toate ciclurile şcolare.

Printre noutăţile celui de-al 4-lea an de activitate CinEd se numără şi dezvoltarea colecţiei de filme cu patru noi titluri din cinematografia europeană. Acestea sunt Aniki Bóbó (r. Manoel de Oliveira, Portugalia, 1942), Tigrul albastru (r. Petr Oukropec, Republica Cehă, 2012), Omul fără trecut (r. Aki Kaurismaki, Finalanda, 2002) şi Călăul (r. Luis Garcia Berlanga, Spania, 1963).

La platforma CinEd şi la resursele oferite de aceasta (filme, materiale pedagogice, componenta de tutorat) au acces atât cadrele didactice, cât şi bibliotecarii publici, proiectul adresându-se tuturor celor care pot facilita educaţia audio-vizuală a elevilor. Resursele sunt disponibile în limba română şi pot fi accesate gratuit.

Pe 30 octombrie 2018 la Cinema Elvire Popesco, elevi de gimnaziu de la Şcoala Generală nr. 206 din Bucureşti vor participa la proiecţia filmului Adăpost (r. Dragomir Sholev, Bulgaria, 2010), care prezintă relaţia complicată dintre un băieţel de 12 ani şi părinţii lui care nu reuşesc să înţeleagă motivele pentru care Rado vrea să fugă de acasă.


Pe 1 noiembrie 2018, în Ploieşti, elevi ai Colegiul Tehnic "Toma N. Socolescu" vor viziona filmul spaniol Călăul. Comedia neagră propusă elevilor de liceu urmăreşte relaţia inedită dintre Amadeo, un călău bătrân aflat în pragul pensiei şi ginerele său, José Luis. Acesta din urmă este nevoit, ca urmare a condiţiei impuse de asociaţia de locatari, să moştenească "profesia" bătrânului pentru a putea păstra apartamentul în care locuiesc cu toţii. Lucrurile merg bine până când primesc vestea că José Luis va trebui să execute un condamnat la moarte.


Cea de-a treia proiecţie va avea loc în Râşnov, pe 5 noiembrie 2018, la Şcoala "Peter Thal". Elevii îl vor cunoaşte pe Tigrul albastru, singurul care mai poate salva de la demolare vechea Grădină Botanică, prevenind construirea unui centru de divertisment în locul ei, într-un oraş condus de un primar diabolic.


La finalul proiecţiilor elevii vor participa la dezbateri coordonate de critici de film şi specialişti în audio-vizual.

CinEd este un program european de educaţie cinematografică, creat în 2015, dedicat tinerilor între 6 şi 18 ani, care reuneşte parteneri instituţionali din 9 ţări europene - Franţa, Spania, Italia, Portugalia, Finlanda, Cehia, România, Bulgaria, Lituania. În ţara noastră programul s-a bucurat de succes încă de la lansare, reuşind să construiască o comunitate de facilitatori educaţionali implicaţi şi dedicaţi integrării instrumentelor pedagogice de educaţie cinematografică create în cadrul CinEd în predarea la clasă sau în activităţi extra-şcolare.

Primele formări dedicate facilitatorilor educaţionali în anul şcolar 2018 - 2019 vor începe în luna noiembrie 2018. Mai multe detalii vor fi anunţate curând.

CinEd este un proiect iniţiat de Institutul Francez din Paris, în parteneriat cu Cinemateca Franceză şi implementat în România de Societatea Culturală NexT.
CinEd este un program co-finanţat de programul Europa Creativă/MEDIA al Uniunii Europene.
Cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei din România.
Parteneri: Ambasada Franţei în România, Institutul Francez din România, Institutul Cervantes din Bucureşti, EduCaB, Asociaţia Română a Profesorilor Francofoni, Asociaţia T.E.T.Alexandria, Asociaţia Culturală KunSTadt, Primăria Municipiului Alexandria, Inspectoratul Şcolar Judeţean Teleorman, Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov.
Parteneri media: TANĂNANA, Radio România Cultural, Zile şi Nopţi, Cinemap, Revista Arte şi Meserii, Observator Cultural, Agerpres, Didactic.ro, SuntParinte.ro, Şcoala Intuitext, ExamenulTău.ro, KidsNews, All About Romanian Cinema, MovieNews, LiterNet, Dissolved Magazine, Iqool, România Pozitivă.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus