noiembrie 2018
Programul de educaţie cinematografică CinEd - European Education for Youth
După ce a încheiat cel de-al treilea an în România cu cifre-record, peste 4.200 de elevi fiind beneficiari CinEd în 2018, programul de educaţie cinematografică este gata de a-şi relua activitatea şi anunţă primele formări gratuite pentru facilitatorii educaţionali din Ploieşti şi Braşov.

În primii 3 ani de activitate, peste 1.000 de învăţători, profesori şi bibliotecari publici, din 18 oraşe, au participat la sesiunile de formări gratuite organizate în cadrul programului. Aceştia şi-au dezvoltat competenţe în educaţia cinematografică şi în predarea non-formală la clasă şi continuă să folosească resursele puse la dispoziţie - filme, materiale pedagogice, tutorat.


CinEd este finanţat de programul Europa Creativă / MEDIA, coordonat de Institutul Francez din Paris şi, pe partea pedagogică, de Cinemateca Franceză, iar în România este implementat de Societatea Culturală NexT.

Prima sesiune de formare din anul 4 de activitate CinEd România va avea loc în Ploieşti, sâmbătă 8 decembrie 2018, în intervalul 10:00 - 17.00, la Biblioteca Judeţeană Nicolae Iorga, sala Meridian (Str. Erou Sublocotenent Călin Cătălin, nr. 1). Înscrierile se pot face până pe 5 decembrie 2018, printr-un e-mail către [email protected].

Cea de-a doua sesiune de formare este anunţată pentru sâmbătă 15 decembrie 2018, în Braşov, în intervalul 10:00 - 17.00, la Universitatea Transilvania, sala N14, corpul N (str Politehnicii, nr 1, etaj 1). Înscrierile se pot face până pe 10 decembrie 2018, printr-un e-mail către [email protected].

Ambele formări vor fi coordonate de criticul de film Andreea Mihalcea şi sunt dedicate profesorilor de ciclu primar/gimnaziu/liceu, precum şi bibliotecarilor publici. Înscrierea este gratuită şi toţi cei prezenţi vor primi o diplomă de participare la formare. Facilitatorii educaţionali care se vor înscrie în program şi vor organiza 3 proiecţii pentru elevi în acest an şcolar vor primi o diplomă de participare la programul european.

Filmul care va fi proiectat la sesiunile de formare din Ploieşti şi Braşov este Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii (2006, România, r. Cătălin Mitulescu), răsplătit la Cannes, în secţiunea Un Certain Regard, cu premiul de interpretare feminină. Pelicula tratează destinul unei mici comunităţi din preajma Bucureştiului, în pragul Revoluţiei din 1989, concentrându-se mai ales pe schimbările la care iau parte doi fraţi - Lalalilu (Timotei Duma) şi Eva Matei (Dorotheea Petre). Filmul va fi punctul de plecare pentru o serie de discuţii aplicate şi exerciţii practice, integrând materialele pedagogice puse la dispoziţie pe platformă.

Alte 3 formări vor fi organizate în Alexandria, Iaşi şi Piteşti în 2019. Mai multe detalii vor fi anunţate curând.


CinEd este un proiect iniţiat de Institutul Francez din Paris, în parteneriat cu Cinemateca Franceză şi implementat în România de Societatea Culturală NexT.
CinEd este un program co-finanţat de programul Europa Creativă/MEDIA al Uniunii Europene.
Cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei din România.
Parteneri: Ambasada Franţei în România, Institutul Francez din România, Institutul Cervantes din Bucureşti, EduCaB, Asociaţia Română a Profesorilor Francofoni, Asociaţia T.E.T.Alexandria, Asociaţia Culturală KunSTadt, Primăria Municipiului Alexandria, Inspectoratul Şcolar Judeţean Teleorman, Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov.
Parteneri media: TANĂNANA, Radio România Cultural, Zile şi Nopţi, Cinemap, Revista Arte şi Meserii, Observator Cultural, Agerpres, Didactic.ro, SuntParinte.ro, Şcoala Intuitext, ExamenulTău.ro, KidsNews, All About Romanian Cinema, MovieNews, LiterNet, Dissolved Magazine, Iqool, România Pozitivă.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus