februarie 2020
Pentru al patrulea an consecutiv, bugetul instituţiei este redus, lăsând CNDB în pragul colapsului.
Instituţia care cu doar 21 de angajaţi are grijă anual de mai bine de 300 de artişti din sectorul independent, derulând programe de spectacol şi formare unice în România, se află în imposibilitatea de a opera funcţional. Astfel că managementul instituţiei, alături de angajaţi, au luat decizia de a intra în grevă generală.

În pofida repetatelor solicitări către Ministerul Culturii de a aloca un buget care să permită funcţionarea normală a instituţiei, CNDB este ţinut în continuare într-o stare de precaritate.

Pentru a înţelege gravitatea situaţiei, subvenţia alocată pentru programele şi proiectele CNDB pentru anul 2020 este cu 10% mai mică faţă de cea din 2019, an în care s-a atins recordul subfinanţării (când instituţia a primit doar 200.000 lei pentru programe şi proiecte din subvenţie şi a atras prin forţe proprii 450.000 lei din finanţări AFCN pentru a-şi îndeplini misiunea).

Ignoranţa şi indiferenţa cu care este tratată instituţia din subordinea Ministerului Culturii au dus la următoarele declaraţii din partea Vavei Ştefănescu, manager CNDB:

"De ani de zile purtăm un dialog surd cu Ministerul Culturii. În pofida tuturor rapoartelor de activitate şi a rezultatelor pe care le prezentăm, a ideilor şi soluţiilor pe care le propunem, ajung la concluzia că este evident că cineva din interiorul ministerului ne discriminează instituţional.
Centrul Naţional al Dansului Bucureşti nu mai are de dovedit că este o instituţie-far şi un model instituţional pentru domeniul cultural.
Astfel, cerem explicaţii şi răspunsuri la următoarele întrebări:
De ce este ţinută această instituţie în mizerabilitate şi în incapacitatea de a-şi dezvolta programele?
Cine are interesul să ţină această instituţie în această stare?
Care sunt criteriile de alocare a bugetelor?
Care este studiul pe care ministerul l-a făcut şi prin care a constatat că se poate să dublezi suma (obligaţia) veniturilor proprii în condiţiile în care subvenţia scade, iar numărul de scaune în sală este acelaşi (76)?"

În lumina acestei situaţii critice, ruşinoase şi a atâtor întrebări fără răspuns, conducerea şi angajaţii CNDB au decis să intre în grevă generală în numele întregii comunităţi artistice afectate, începând de miercuri, 5 februarie 2020.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus