aprilie 2024
Fenomenul Star Wars
Într-un articol din Libertatea, intitulat "Mandalorian e la modă. Războiul Stelelor, însă, mi-a schimbat viața în comunism", Iulia Blaga vorbește despre experiența ei și a miilor de copii care au văzut A New Hope atunci când a apărut, în România perioadei comuniste. "Nu realizăm cât de important e pentru un copil - mai ales în plină dictatură, când i se băga ideologie pe gât și nu-și dădea seama -, să afle că ceea ce simte e important și că trebuie să-și asculte intuiția. Nu știam la 10-12 ani ce e aia intuiție, dar când Obi-Wan îi spune lui Luke să aibă încredere în ceea ce simte, simțeam că o spune și pentru mine. Atunci am învățat că ce spune inima e mai important decât ce spune mintea, iar în timp mi-am dat seama că intuiția se dezvoltă doar ascultând-o. Sunt sigură că și în alți copii a rodit sămânța." (Iulia Blaga, aici)

Pentru generația de copii din anii '70-'80, dar și pentru generațiile care nu se născuseră încă, "filmul lui George Lucas nu a fost doar o gură de aer pentru copiii din comunism, ci multora dintre ei le-a schimbat paradigma interioară." (Blaga) Același lucru l-am simțit și eu, aproape treizeci de ani mai târziu, însă fără să mă aflu în același context politic dificil. Cercetând pentru această lucrare de licență, am realizat că sunt nenumărate motive pentru care Star Wars a ajuns una dintre cele mai îndrăgite și de succes francize care au fost vreodată proiectate pe ecran. Și în același timp nu este niciun motiv concret, fiindcă acest fenomen este foarte greu de explicat.

Cu siguranță a contat dorința lui Lucas de a realiza "un mit modern", atemporal și universal valabil. Cu siguranță au contat personajele autentice pe care le-a conturat cu ajutorul câtorva influențe și cu mult mai multă imaginație. Cu siguranță a contat ambiția lui de a sfida sistemul hollywoodian și a construi un film cât se poate de independent, după propriile reguli. Cu siguranță a contat contextul socio-politic în care a fost lansată pelicula și intuiția extraordinară a lui Lucas, legat de ce își dorește publicul să vadă.

Cu siguranță a contat faptul că a știut mereu să își aleagă oamenii din echipă cu înțelepciune. Cu siguranță au contat efectele speciale revoluționare pe care le-a realizat. Cu siguranță a contat faptul că a fost un pionier al industriei cinematografice digitale. Cu siguranță a contat felul nemaivăzut în care a comercializat franciza. Cu siguranță a contat coloana sonoră impecabilă și expresivă a lui John Williams. Cu siguranță a contat faptul că filmul a unit oameni și le-a dat un scop comun. Cu siguranță a contat faptul că a oferit o nouă speranță. Cu siguranță mai există încă o sută de motive care au contribuit pentru ca Star Wars să ajungă fenomenul care este în prezent. Sunt nenumărate piese care au căzut exact în locul potrivit pentru a forma acest puzzle. Într-un fel, faptul că Star Wars există este un miracol. Iar odată cu apariția lui, George Lucas nu a schimbat radical doar peisajul cinematografic, ci și pe cel al societății. Star Wars a spart barierele ecranului, ajungând întipărit ireversibil în mințile și sufletele oamenilor.

Este foarte dificil de descris în cuvinte ce a însemnat Star Wars pentru oameni. Poate ce scriu acum sună exagerat sau copilăresc. În definitiv, nici măcar nu contează cum a ajuns să existe sau de ce a avut o influență atât de majoră în viețile oamenilor. Poate răspunsul nu este niciunul din motivele enumerate anterior. Poate Star Wars doar are ceva magnetic, inexplicabil, o Forță care te atrage în mrejele lui și nu îți mai dă drumul vreodată (mai ales dacă ești copil). Până la urmă, important nu este de ce simțim ce simțim. Important este că simțim. Și că vom simți în continuare.

(Sfârșit)

Notă: Acest text face parte din lucrarea de licență elaborată de Oana Balaci în cadrul Universității Babeș Bolyai Cluj-Napoca, Facultatea de Teatru și Film, Specializarea Filmologie, anul 2022-2023, supervizori: Lect. Dr. Andrei Simuț, Lect. Dr. Radu Toderici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus