Academia Caţavencu / august 2006
Pirates of the Carribean: Dead Man's Chest
Prima dată l-am revăzut pe Johnny Depp în rolul legendarului pirat Jack Sparrow în al doilea film al seriei pe o copie (cum altfel?) pirat. Ca orice pirat, copia avea un picior de lemn (se tot mişcau unii prin faţa ecranului), un plasture pe ochi (de cîte ori se întîmpla ceva suspect în sală, copiatorul arunca o haină pe cameră) şi un papagal pe umăr (dacă pierdeam vreo secvenţă haioasă, rîsul spectatorilor îmi spunea că rău am făcut).

Aşa că la apariţia în cinematografe a Pirates of the Carribean: Dead Man's Chest am fost prima victimă de bunăvoie a studiourilor Disney, ceea ce vă doresc şi vouă. Acţiunea filmului are ceva de a face cu o datorie a lui Jack Sparrow către temutul pirat / caracatiţă / crab Davy Jones, căpitanul "Olandezului Zburător", jucat mai mult de către ochii şi vocea lui Bill Nighy, din spatele unei tone de efecte speciale. Davy Jones vrea sufletul lui Sparrow. Care intenţionează să şi-l păstreze, şi pentru asta trebuie să găsească un cufăr cu inima încă palpitîndă a lui Jones. În paralel "protejaţii" lui Jack, Elizabeth şi Will (Keira Knightley şi Orlando Bloom), întrerupţi dintr-o nuntă, îl caută şi ei pe Jack pentru a scăpa de spînzurătoare. E complicat, dar nu vă îngrijoraţi, plot-ul e secundar.

Ce contează este Johnny Depp. Şi peripeţiile acestuia printre canibali, bătălii navale, corăbii-fantomă, urmăriri nebune şi monştri marini care l-ar fi făcut şi pe Jules Verne gelos. Cu ochii rimelaţi şi mersul unui rocker cu prea mulţi bani pentru droguri, Depp, ale cărui replici şi momente sînt mai multe şi mai bune ca în primul episod, face din Cufăr... hitul acestei veri.

Şi cum Depp se descurcă foarte bine şi singur, regizorul are suficient timp să orchestreze unele dintre cele mai haioase secvenţe de acţiune din cinematografie, desprinse din desenele animate şi la fel de ireverente faţă de legile fizicii: un triel (că duel nu pot să-i spun) pe o uriaşă roată de moară scăpată de sub control împletit cu o urmărire în care piraţi / monştri marini se simt pe uscat ca peştii în apă, sau goana nebună din faţa canibalilor a unui şiş-kebab cu fructe (Depp) în paralel cu transformarea celorlalţi piraţi în hamsteri fără voie rotind o uriaşă cuşcă de oase (umane) din calea aceloraşi canibali vă vor smulge zîmbete la săptămîni după ce aţi văzut filmul.
Regia: Gore Verbinski Cu: Johnny Deep, Orlando Bloom, Keira Knightley

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus