România Liberă / iunie 2003
Donald Petrie are ceva experienţă în cîmpul comediei. A regizat, printre altele, Morocănoşii / Grumpy Old Men, cu Jack Lemmon şi Walter Matthau şi Miss Congeniality cu Sandra Bullock. Iar producătoarea Linda Obst are şi ea experienţa ei, tradusă prin intuirea unor scenarii care ar avea bună priză la public - Sleepless in Seattle, Ce zi minunată / One Fine Day cu Michelle Pfeiffer şi George Clooney, Contact cu Jodie Foster.

Rezultatul colaborării lor recente, Cum să scapi de un tip în zece zile / How to Loose a Guy in 10 Days, mizează mai mult decît pe scenariu, pe farmecul protagoniştilor - Kate Hudson şi Matthew McConaughey. Ea a luat un Oscar pentru rolul din Almost Famous, fiind deja celebra fiică a lui Goldie Hawn (la ceremonia Oscarurilor, mama a fost întrebată ce a moştenit fiica de la ea şi a răspuns - "tenul").

În filmul de faţă, Kate Hudson seamănă foarte bine cu mama, şi nu din cauza tenului. Are graţia ei, simţul ei comic şi plăcerea de a juca feste. Plăcerea de a juca în general. Îi permite şi rolul - este jurnalist la revista pentru femei Composure (bineînţeles, o aluzie la Cosmopolitan, toată lumea îşi dă seama de asta) şi primeşte ca sarcină de serviciu să scrie un articol al cărui titlu dă titlul filmului. Drept pentru care va trebui să agaţe un bărbat şi să îi facă vînt în 10 trepte. Cum trăim în epoca lui how to, filmul s-ar dori o lecţie pe de-a-ndoaselea despre cum nu e bine să-ţi ascunzi sentimentele şi să recurgi la "joculeţe", într-o lume în care sentimentele şi marile teme sunt acoperite de futilităţi.

Lui Kate Hudson îi vine bine rolul şi ştie să facă pe prostuţa şi să rîdă aiurea. Iar partenerul dă inconsistenţei ei mimate echilibrul masculinităţii interesate. Asistăm deci la un joc al seducţiei bine "targetate", cu specificarea că nici unul dintre participanţi nu ştie intenţiile celuilalt - iată miezul unei comedii romantice clasice, bune de văzut într-un weekend în care n-aveţi nimic de făcut. Nu prea sunt note discordante în acest film, dacă nu ar fi senzaţia că ştiţi de dinainte totul. Altfel, nu lipsesc artificii amuzante şi ironii la adresa marotelor contemporane pe fondul unei lupte pînă la urmă între sexe, pentru că fiecare din cei doi combatanţi are în spate o galerie formată din doi susţinători de acelaşi sex, care îi cronometrează timpii morţi şi îi umezesc prosopul la pauză.
Regia: Donald Petrie Cu: Kate Hudson, Matthew McConaughey

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus