Suplimentul de cultură / aprilie 2007
Dacă o mînă harnică ar face curăţenie de primăvară prin programul "Sibiu, Capitală Culturală Europeană 2007", scuturîndu-l zdravăn, din el ar zbura zeci de mici expoziţii, lansări, sindrofii, chiar şi pagini web ce sînt prezentate ca evenimente, iar din programul de pînă acum ar rămîne strălucitele premiere la teatru, concerte precum cel al ansamblului Saligero aparţinînd Scalei din Milano şi cîteva expoziţii cu adevărat importante.

Deşi titlurile înscrise zilnic în agenda culturală sînt numeroase, nu toate sînt, pe de o parte, cu adevărat evenimente, iar pe de altă parte, multe nu se bucură de atenţia publicului. Expoziţii se vernisează una după alta, uneori şi mai multe pe zi, dar localnicii cu greu ies din papuci pentru a merge prin muzee, iar turiştii de acum încep să îşi facă apariţia. De săptămîna trecută abia, cultura a ieşit în stradă, cu expoziţii precum "Sibiu. Monumente, oameni, locuri" - 180 de fotografii cu cetăţile Sibiului sînt expuse în Piaţa Mare, însoţite de text, alcătuind un veritabil ghid pentru turiştii care află ce e interesant de vizitat - sau "Grădina", cu sculpturile lui Liviu Mocan. Organizatorii programului spun că evenimentele culturale au fost programate astfel încît cele mai de seamă să aibă loc cînd afluxul de turişti va fi mare, adică vara. De aceea, programul "Sibiu 2007" va beneficia de o relansare la mijlocul lunii aprilie, pentru a se marca "inaugurarea sezonului de vară". Relansarea va fi fastuoasă, comparabilă cu deschiderea oficială de la 1 ianuarie, spune primarul Klaus Johannis.


Teatrul, locomotiva programului

Deocamdată, teatrul se dovedeşte adevărata locomotivă a programului, cu premiere pe bandă rulantă, semnate de mari regizori. După doar o săptămînă de la Viaţa cu un idiot, Andriy Zholdak a ieşit la rampă cu Othello?!, un Shakespeare refăcut după 5 ani, cu distribuţie nouă. Othello?! este jucat la limite, cu puţine cuvinte, dar înţesat de simboluri şi bogat vizual. Scena se aseamănă cu tablourile suprarealiste sau cu un balet modern, unde actorul joacă cu trupul, ajutat de decor: ceasuri care o iau razna, chibrituri uriaşe, hălci de carne, totul sugerînd scînteia ce duce la nebunie, sentimentele care înnegurează raţiunea. Regizorul a părăsit Sibiul anunţînd că un afacerist ucrainean a văzut ambele spectacole şi doreşte să le finanţeze, pentru a fi jucate la Kiev.

În Joia Mare, la teatrul sibian s-a lansat Trilogia evreiască a regizorului Mihai Măniuţiu, avîndu-l în centru pe actorul Marian Râlea. Primul spectacol, Shoah. Versiunea Primo Levi, porneşte de la interviuri cu Primo Levi, un evreu italian, chimist, supravieţuitor al Holocaustului, autor de memorii, poezii şi romane. A devenit foarte cunoscut mai ales datorită lucrărilor sale despre Holocaust, dar şi din cauza perioadei petrecute ca prizonier la Auschwitz. Cea de-a doua parte a Trilogiei evreieşti, Ecleziastul, o dramatizare după Biblie, se va juca în premieră pe 29 aprilie 2007, iar a treia parte, Experimentul Iov, cu un text ce pleacă de la Vechiul Testament şi de la opera lui Jung, va fi prezentată în mai.


Hoteluri pline

Ne aflăm încă în extrasezon, iar hotelurile din Sibiu sînt pline pe trei sferturi. Pentru acest an, se aşteaptă 500.000 de turişti, iar vîrful este preconizat pentru sfîrşitul verii, cînd se vor deschide alte mari hoteluri aflate în construcţie, absolut necesare, dar din cauza cărora centrul oraşului încă arată ca un şantier. Hotelierii le recomandă turiştilor să-şi facă rezervări, mai ales dacă vor să vină cînd au loc evenimente culturale deosebite. Gradul de ocupare este în medie de 70%, dar sînt şi zile în care nu mai este nici un loc liber.


Urmează la Sibiu

23 aprilie 2007: Gala Premiilor UNITER. Pentru prima dată în istoria sa, spectacolul televizat nu se va desfăşura într-o sală, ci într-un uriaş cort amplasat în centrul oraşului.

Luna mai aduce Sibiu Jazz Festival, aflat la a 36-a ediţie, care va reuni, între 6 şi 13 mai 2007, trupe din lumea largă, în concerte maraton pînă în miez de noapte, ce vor avea loc, şi ele, tot în cortul numit Pavilion 2007. Va urma Festivalul Internaţional de Teatru, între 24 mai şi 3 iunie 2007, unde se vor relua toate premierele sibiene, alături de alte sute de evenimente.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus