Un cartier ca oricare altul, o centrală termică exact ca oricare alta. Pînă de curînd, căci acum, dincolo de zidurile fostei centrale ce purta numărul 3, din Hipodrom, funcţionează o întreprindere ciudată: o fabrică de artă. *.artlabs, proiect al Centrului Cultural German, nu este neapărat un spaţiu de expoziţii, cît unul unde tinerii pot experimenta arta digitală. Este singurul centru de artă şi tehnologie digitală din România, spun organizatorii, iar de curînd şi-a deschis porţile pentru cel de-al doilea proiect.
Telefonul cu poveşti
În timp ce alte centrale termice din Sibiu zac în ruină sau sînt demolate pentru ca pe locul lor să se ridice blocuri (nu mai există niciuna funcţională), centrala despre care povestim este curată, proaspăt zugrăvită, iar înăuntru, întocmai ca într-un laborator, lucrează "doctorii de artă". Trei artişti îşi expun lucrările digitale. Germanul Markus Kison are patru machete, reprezentînd o intersecţie din Danemarca, o spălătorie din Amsterdam, o curte interioară din Berlin şi o piaţă din Olanda. Imagini live surprinse cu camere web sînt proiectate pe machete.
Coreeanul Yunchul Kim, care trăieşte în Germania, a adus la Sibiu lucrarea Void. Traffic, care creează o imagine stranie: activitatea serverului Biroului Sibiu 2007 este vizualizată sub formă de valuri. Rezultă un fel de peisaj muntos, completat acustic. Iar Valentina Nissi, din Italia, prezintă rezultatele unui workshop la care au participat eleve de la Liceul de Artă din Sibiu. Weird View face ca, printr-un telefon mobil cu conexiune GPS, atunci cînd te plimbi prin oraş, în anumite locuri, să fii avertizat de vibraţii, să citeşti o poveste a acelui loc şi să vezi fotografii.
Nu doar expunere
Cele trei proiecte fac parte din expoziţia Renewing the Medium. Connectivity, deschisă pînă pe 3 noiembrie 2007. Directorul artistic al programului, berlinezul Hannes Nehls, insistă că proiectul este unul interactiv: "Nu vrem să arătăm artă, ci să încurajăm sibienii să participe. Acesta nu e un loc în care doar se expune, nici vreun spaţiu elitist, ci un loc unde tinerii şi studenţii pot crea". El însuşi a stat şi a lucrat în centrală, alături de colegii săi şi a fost încîntat de entuziasmul elevilor şi studenţilor din Sibiu. Programul va continua şi anul viitor, căci 2007 este doar un pretext.
Arii de conflu(x)enţă
Centrala termică a găzduit şi proiectul Arii de conflu(x)enţă, care a pus în legătură capitalele culturale europene, Luxemburg şi Sibiu. A fost organizat un concurs, iar din cele 70 de aplicaţii ale artiştilor europeni, cinci au fost expuse aici. Toate abordau tematica peisajului şi modalităţile de reprezentare oferite de tehnologiile digitale. Lucrarea Anvelopă pentru mintea umană, a lui Dusan Fischer, înfăţisa o serie de capsule verzi, în care se vedeau imagini cu vechi instalaţii industriale, ridicate acum la rang de artă digitală. Proiect realizat de Asociaţia 2580 şi Asociaţia Arscenic din Paris.