România Liberă / februarie 2008
Premiile Oscar 2008
Potrivit caselor de pariuri, Cate Blanchett va lua Oscarul
Faţă de anii trecuţi, acum nu există un Titanic în stare să scufunde concurenţa

Nu e doar bucuria unei ediţii cu cifră rotundă (80), e şi bucuria că greva scenariştilor nu va afecta petrecerea. Unul dintre site-urile oficiale ne ţine la curent cu ultimele amănunte ale organizării. Pe 18 februarie 2008 se monta deja imensa perdea aurie de la intrarea în Kodak Theatre, în vreme ce uriaşul unchi Oscar stătea într-o rână, ca Lenin la Mogoşoaia, aşteptând să fie pus în poziţie bipedă, pe scenă.

Ca în fiecare an, site-uri specializate sau bloguri pun spaţiu la dispoziţia celor care fac presupuneri bazate pe cunoştinţe solide sau dau în bobi. Un lucru e cert: în acest an nu există un film care să atragă aprecierile unei largi majorităţi şi care să aibă şi foarte multe nominalizări. No Country for Old Men de Joel şi Ethan Coen, respectiv There Will Be Blood de Paul Thomas Anderson, au câte opt nominalizări. O altă ecranizare, dar britanică, e vorba de Atonement (în regia lui Joe Wright), are şapte nominalizări.

În 1998, Titanic era nominalizat la 14 categorii şi lua 11 premii. În 2002, Stăpînul inelelor: Frăţia inelului avea 13 nominalizări şi primea patru premii. Deocamdată două dintre filmele cu cele mai multe nominalizări în acest an au un uşor handicap: Atonement a avut nominalizări la BAFTA mai multe decât degetele de la ambele mâini, dar n-a luat decât două premii (Cel mai bun film şi scenografie), în vreme ce There Will Be Blood nu a a luat la Berlinală Ursul de Aur, ci un premiu de regie şi altul pentru coloană sonoră.

Site-ul specializat www.movies.aol.com presupune că Cel mai bun film al anului 2007 va fi No Country for Old Men. Ar fi pentru prima oară când un film al fraţilor Coen obţine Oscarul suprem. Dar e prea puţin probabil. E mai degrabă posibil ca membrii Academiei Americane de Film să voteze pentru There Will Be Blood sau chiar pentru Atonement la categoria Cel mai bun film şi să le rezerve, ca de obicei, lui Ethan şi Joel Coen premiile pentru regie şi cel mai bun scenariu (adaptare). Actorul cu cele mai mari şanse de a lua Oscarul pentru rol principal este Daniel Day-Lewis, în vreme ce la categoria similară feminină Julie Christie e socotită favorită, chiar dacă recent, concurenta sa, Marion Cotillard, i-a suflat premiul industriei britanice de film. Pentru că are puţine şanse la Oscarul pentru rol principal feminin (oricum, nominalizarea ei pentru rolul din Elizabeth: The Golden Age a fost o greşeală) Cate Blanchett s-ar putea consola cu Oscarul pentru rol secundar, interpretarea ei din I'm Not There fiind considerată mult mai solidă.

O altă nominalizată, Ruby Dee, cu o partitură foarte mică în American Gangster, nu are nici suficient glamour, şi nici rolul ei atâta spectaculozitate (Cate Blanchett îl interpretează în travesti pe Bob Dylan.)

"La băieţi" lucrurile sunt mai complicate, pentru că Javier Bardem (No Country for Old Men) şi Casey Affleck (The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford) au şanse aproximativ egale (balanţa înclină totuşi puţin în favoarea primului), deşi personal Philip Seymour Hoffman (din Charlie Wilson's War) mi se pare mult mai îndreptăţit pentru Oscar. Nu doar Atonement are prea multe nominalizări faţă de câte ar fi meritat, ci şi comedia independentă Juno, nici pe departe de nivelul lui Little Miss Sunshine, cu care tot e comparată. Ar fi însă o mare prostie dacă Juno (povestea comică a unei liceene care rămâne gravidă şi naşte copilul ca să-l paseze fără remuşcări altei femei) ar câştiga Oscarul pentru scenariu original în defavoarea thriller-ului Michael Clayton, care face dintr-un subiect deloc original o poveste strânsă, solidă şi densă.

Bătaia e mare şi la categoria scenariu adaptare, unde Atonement şi Away from Her (în care joacă Julie Christie) par să aibă totuşi mai puţine şanse decât No Country for Old Men, There Will Be Blood sau, doi paşi mai în spate, Le scaphandre et le papillon.

La categoria lungmetraj de animaţie ar fi surpriza de pe lume dacă ar câştiga Persepolis şi nu Ratatouille, în vreme ce la film vorbit în altă limbă decât engleza, Katyn, nici pe departe cel mai bun film al lui Andrzej Wajda, ar putea câştiga prin faptul că autorul său are 82 de ani (şi tocmai a primit undă verde de la cardiolog să treacă Oceanul şi să vină la Los Angeles.).

E posibil, la categoria lungmetraj documentar, Michael Moore să rateze şansa de se mai da în spectacol pe scenă şi nu filmul său, Sicko, să ia Oscarul, ci No End In Sight, considerat în Statele Unite cel mai bun film despre războiul din Irak de până acum.

Potrivit caselor de pariuri, Daniel Day-Lewis şi, mai ales, Cate Blanchett sunt câştigători siguri, în vreme ce Atonement are mari şanse să devină Cel mai bun film. Fraţii Coen sunt şi ei daţi drept căştigători la Oscarul pentru regie. Casele de pariuri n-au mers niciodată atât de bine ca în 2008.


Meet the Oscars

Deschisă la sediul AMPAS (Academy of Motion Pictures Arts and Sciences) între 1 şi 23 februarie 2008, expoziţia "Meet the Oscars" e interactivă la modul că le permite vizitatorilor să calce pe un covor roşu şi să ţină o statuetă în mână. Diverse panouri cu informaţii despre Oscaruri şi citate celebre stau alături de un chestionar care încearcă să-i vadă care vor fi câştigătorii de la cele mai importante şase categorii. Pe lângă cele 50 de Oscaruri "noi", expoziţia cuprinde şi două Oscaruri de la prima ediţie, obţinute de regizorul Frank Borzage şi de scenaristul Benjamin Glazer pentru Al şaptelea cer. O a doua expoziţie e deschisă la Time Square Studios din New York între 15-23 februarie 2008. Ea conţine cele 50 de Oscaruri care se vor da la anul.

A 80-a ceremonie a decernării Premiilor Oscar va fi transmisă în direct de postul ABC începând cu ora locală 5 p.m. Prima jumătate de oră e consacrată covorului roşu, după care va începe ceremonia propriu-zisă. HBO România transmite ceremonia în direct şi netradusă în noaptea de 24 spre 25 februarie 2008, de la ora 3. Ceremonia Oscarurilor îl va avea ca gazdă pe Jon Stewart. Vedeta TV de la The Daily Showa mai prezentat Oscarurile şi în 2006.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus