Eddie's site / aprilie 2008
Chiar dacă mai toate cărţile lui Stephen King au fost ecranizate, şi chiar dacă Stephen King merită un "the" înaintea numelui, asta nu înseamnă că şi filmele care s-au făcut după romanele lui sunt, la unison, la fel de inspirate. The Mist e un bun exemplu de "aşa şi aşa".

E "aşa" fiindcă oricum pleacă de la o idee bună şi, ca de obicei, incitantă, a maestrului: un orăşel e cuprins de o ceaţă stranie. Un grup de localnici e sechestrat într-un supermarket şi orice tentativă de părăsire a "adăpostului" se soldează cu un hap-hap din partea unor creaturi monstruoase care populează ceaţa. Păstrăm un plus pentru creaturi şi modul digital bine finisat în care sunt redate şi trecem la celălalt "aşa" care include un joc actoricesc îndoielnic şi o dozare a suspansului nu foarte inspirată - lucru anormal pentru un regizor de talia lui Frank Darabont, care pentru la fel de Stephen King-inspiratul The Green Mile a meritat toate aplauzele. Asta ca să nu amintesc de Shawshank Redemption / Închisoarea îngerilor, unul dintre cele mai bune filme all-time.

Concluzionând, The Mist e un horror rezonabil, care nu trezeşte însă fiori dacă e văzut în toiul nopţii. E drept, s-ar putea să visat ceva mai mulţi gândaci ca de obicei, ba chiar la dimensiuni exagerate, însă nu vă veţi trezi a doua zi pe spate, dând din picioruşe şi urlând că nu puteţi ajunge la uşă.

(3 stele)
De: Stephen King Regia: Frank Darabont Cu: Thomas Jane, Marcia Gay Harden, Laurie Holden, Andre Braugher, Toby Jones

1 comentariu

  • Nu consider acest articol relevant
    [membru], 16.11.2009, 02:55

    De ce? Pentru ca se pare draga prietene, fara suparare... ai inteles gresit ideea filmului, care dupa parerea mea, este de geniu. Are legatura cu, dar nu e horror. Se refera la firea umana si de ce anume sunt oamenii capabili in situatii cu adevarat terifiante, ingrozitoare (paianjeni imensi, insecte si oratanii imense, aparaute din ceata...). Aici Darabont a adus o nota personala si, cred eu, geniala filmului, pe langa maestrul King, a carui "treaba" a fost sa ofere "terifiantul", bineinteles prin romanul "The Mist". In plus, Darabont a facut acest film unic, prin scene unice... vezi intensitatea si prelungirea scenei in care suna alarmele oraselului, momentul in care "oamenii cu drepturi, si creduli pana la capat in societatea din care fac parte, si in regulile ei" intra in ceata si se fac nevazuti si desigur, finalul absolut genial, care ne arata din nou cum in situatii critice, oamenii pot chiar renunta la speranta, cea considerata a "murii" ultima... E mult mai mult decat un horor. Nu am nici timp si nici rabdarea sa spun mai multe, dar iti sugerez sa-l revezi nu ca pe un horror...

    Numai bine!

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus