mai 2008
Festivalul Internaţional de Teatru Sibiu 2008
Cu mişcări şi ritmuri din provocatoarea Spanie sau misteriosul Orient, îmbrăcând cele mai diverse stiluri şi forme, dansul ocupă un loc important în această ediţie aniversară a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu 2008. 11 companii, reprezentante a opt ţări de pe patru continente, invită publicul la dans, în fiecare zi de festival, adunând, în total, aproape 20 de ore de spectacole. Artiştii ţes poveşti sau creează imagini, redau momente ale vieţii banale sau pur şi simplu transmit Energii. La FITS 2008 se dansează step, hip hop sau flamenco, se dansează senzual ca în lumea arabă sau spiritual ca în templele indiene, jonglând la limitele dintre clasic şi modern, împletind cu coregrafia, pantomima, teatrul sau acrobaţiile.

Săptămâna începe cu "în stil japonez". Mademoiselle Cinema prezintă The mysterious place / Locul misterios. Dansatorii companiei Mademoiselle Cinema sunt unici şi nu îmbracă stilul tradiţional al dansului modern, încorporând, uneori, interludii dramatice şi clipuri de film. Întrucât se spune că epoca modernă este epoca femeilor, coregraful Naoko Ito foloseşte în mod conştient doar dansatoare pentru a crea o operă de artă. Locul misterios este o poveste de dans a unei case, unde fragmente de amintiri revin în prezent sub formă de scene vii. Dansatoarele aparţin mai multor generaţii, au locuri de naştere diferite, trăiesc în locuri diferite, dar fiecare îşi joacă rolul ca rezident al aceluiaşi cămin, pe tărâmul acestei piese compuse din teatru-dans.

Fresco Dance Group din Israel reînvie pe scena FITS, miercuri, 4 iunie 2008, o piesă din secolul al XVIII-lea. Dansul din Pulcinella, pe muzica lui Igor Stravinsky, foloseşte elemente clasice care sunt rupte şi înlocuite cu elemente de dans contemporan. Conceptul scenic priveşte opera ca pe un întreg: dansatorii, cântăreţii şi orchestra sunt părţi ale aceluiaşi ansamblu. Dansul este foarte dinamic, cu multe schimbări de tempo - la graniţa dintre clasic şi modern, dintre tradiţional şi contemporan.

Trans - Teatr (Rusia), aduce joi, la festival, The shaman (A pilgrimage of spirit) / Şamanul (Un pelerinaj al spiritului). Un spectacol de pantomimă original, Şamanul vorbeşte despre năzuinţa existenţială spre adevăr, despre procesul de cunoaştere de sine, despre conflictul dintre ideal şi realitate, dintre individ şi mulţime. Spectacolul descrie călătoria magică a omului din Vest, care caută sensul vieţii în învăţăturile ascunse ale Estului. Lyudmilla Gugoleva, în rolul principal, impresionează printr-un dans de mare intensitate şi extraordinară pasiune, apropiat de acrobaţie. Frumuseţea şi forţa imaginilor sunt bine susţinute de acompaniamentul muzical şi de lumini.

Vineri, 6 iunie 2008, Compania de Dans şi Teatru Dantea (Spania), aduce în faţa publicului de la FITS spectacolul Al aire, o poveste despre eterna reîntoarcere, despre cum totul este predestinat să renască.

Penultima zi de festival rezervă iubitorilor de dans o călătorie în îndepărtata Indie, la Teatrul Gong. Bhakti Devi este o interpretă de Bharatanatyam, dans clasic, practicat în templele din sudul Indiei, care aduce pe scena de la Sibiu "Poveşti despre dragoste divină, bucurie eternă şi dorinţă umană". Urmează în programul acestei zile spectacolul Solas, al Companiei de Dans şi Teatru Dantea (Spania), spectacol programat şi în seara ultimei zile de festival. Dacă prima parte, numită Lambra, combină forţa dansului spaniol, profunzimea flamenco-ului şi expresivitatea teatrului, cea de-a doua parte a spectacolului, Semblanzas, reprezintă contemporaneitatea acestui dans.

În ultima zi de Festival, compania belgiană Thor prezintă D'orient, spectacol născut din pasiunea coregrafului Thierry Smits pentru Orientul Apropiat, după o serie de călătorii în lumea arabă. D'orient evocă senzualitatea, frumuseţea şi dezordinea acestei lumi, fără a intra în vreo analiză politică. Spectacolul este inspirat, oarecum întâmplător, de trăsăturile unei civilizaţii, de oamenii ei, de tradiţii, mituri şi vise, interpretate liber, prin limbajul particular al dansului contemporan.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus