Hotnews.ro / iulie 2008
Get Smart
Cunoscătorii se prind încă de la titlu - este vorba de o reluare a unui succes mai vechi, serialul TV cu acelaşi nume, realizat de Mel Brooks şi Buck Henry în 1965, un clasic aflat la baza tuturor comediilor lui Mel Brooks. Rolurile lui Don Adams şi Barbara Feldon sunt preluate de Steve Carell şi Anne Hathaway, Războiul Rece se topeşte pe fundal într-o vagă bătălie americani-terorişti ruşi, gadgeturile se modernizează, iar filmul devine comestibil, dar deloc memorabil.

Chiar dacă Steve Carell, care este şi coproducător, a fost cel care l-a adus în distribuţie pe Alan Arkin, colegul său din simpaticul Little Miss Sunshine / Fiecare se crede normal, scenariştii şi regizorul Peter Segal au grijă să-l preseze în forma personajului pe care-l are de interpretat.

Ca şi pe ceilalţi actori, de altfel, astfel încât să iasă încolonaţi pe bandă: una bucată analist al agenţiei Control, Maxwell Smart (Steve Carell) care visează să devină agent operativ şi care, deşi lipsit de experienţă, ştie tot felul de trucuri; una bucată agentă operativă nr.99 (Anne Hathaway), care e profi şi se bate cu tocurile în picioare, şi, deşi refractară la ideea de a pleca în misiune cu Trolea, se îndrăgosteşte de el pe drum; una bucată director de agenţie (Alan Arkin), care e ca un tată pentru elevii lui zgubilitici, deşi îi bate cu rigla ca să înveţe; plus doi Minitehnicus de care toată lumea râde şi doi agenţi cu minte de bibilică; nu în ultimul rând, un agent cu fizic ca făcut pe calculator (Dwayne Johnson) şi o matahală ("Marele Khali") despre care ai zice că e la fel de făcut pe computer, dacă n-ar fi campion de bodybuilding.

Dacă am spune cum se termină filmul, nu ne-ar acuza nimeni că dezvăluim vreun mare secret, mai ales dacă spectatorul cunoaşte serialul inspirator. Încă de la început ştii cum se va termina misiunea lui Smart şi a agentului 99 în Rusia sovietică. Totul e între coperte. Însă e destul de şablonard şi de adaptat la comedia de acţiune actuală cât să prindă şi urmărirea finală cu maşini şi avioane (fără de care deja niciun film de acţiune nu mai iese pe porţile Uzinei de vise).

De ce Scăpaţi de Smart! / Get Smart nu e totuşi un film de evitat? Pentru că, deşi "updatat", păstrează farmecul comediilor de acţiune de altădată şi idila pe muchia tocului pe care eroul îl primeşte în cap de la eroină. Pentru că, deşi Peter Segal nu e Mel Brooks (Segal a mai semnat Anger Management, Nutty Professor II / Profesorul trăsnit şi clanul Klump şi The Longest Yard), Steve Carell îl concurează pe Don Adams. Pentru că Anne Hathaway seamănă la figură cu alte actriţe de vârsta ei, dar are curajul să nu arate ca o scândură şi să-şi poarte cu demnitate carbohidraţii. Pentru că, deşi preşedintele american e o "zuză" trasă şi ea după şablon, James Caan, care îl interpretează, îl face simpatic din doar trei apariţii. Dacă mai doriţi motive cu un "deşi" în faţă (sau nu), mergeţi şi vedeţi filmul. El a intrat pe ecranele româneşti pe 11 iulie 2008.


Get Smart / Scăpaţi de Smart!, 2008
Regia: Peter Segal
Cu: Steve Carell, Anne Hathaway, Dwayne Johnson, Alan Arkin, Terence Stamp, James Caan.
Regia: Peter Segal Cu: Steve Carell, Anne Hathaway, Dwayne Johnson, Alan Arkin, Terence Stamp, James Caan

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus