Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Festivalul de film B-EST 2009

Festivalul internaţional de film B-EST ajunge la cea de-a 5-a ediţie în 2009

septembrie 2008
În perioada 30 martie - 6 aprilie 2009, va avea loc cea de-a 5-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film B-EST. Cu aceasta ocazie, organizatorii festivalului au decis să inaugureze două noi secţiuni - un concurs de scenarii adresat studenţilor şi o secţiune dedicată exclusiv şcolilor de film din România.

Cea de-a 5-a ediţie a festivalului se doreşte a fi o reconfirmare a mărcii B-EST care, la cea de-a 4-a ediţie, şi-a demonstrat viabilitatea pe piaţa în plină dezvoltare a festivalurilor autohtone de film printr-o prezenţă masivă a publicului, săli pline (peste 10.000 de spectatori în 6 zile de proiecţii) şi prin ecourile pozitive din presă.

Succesul ediţiei a 4-a a adus festivalului B-EST un nou partener (Â¥co-producător£), Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale, care devine, începând cu ediţia a 5-a, partener oficial B-EST. Festivalul îşi deschide larg porţile către studenţi, prin promovarea filmelor acestora, a scenariilor propuse, prin parteneriatele încheiate cu Festivalurile de la Locarno, Namur, Mons şi Belgrad. B-EST va trimite anual studenţi români la festivalurile mai sus menţionate. Acest parteneriat a început deja prin prezenţa ex-studentului Andrei Rus la Festivalul Internaţional al Filmului Francofon de la Namur (FIFF), membru în juriul tinerilor.

Succesul selecţiei celei de a 4-a ediţii l-a confirmat pe criticul de film Andrei Creţulescu în ipostaza de selecţioner al Festivalului Internaţional de Film B-EST. Totodată, începând cu ediţia 2008, festivalul B-EST are un preşedinte onorific în persoana actorului şi regizorului de origine olandeză Rutger Hauer.

Pentru prima dată în scurta sa istorie, festivalul a premiat două filme româneşti de lung-metraj. Restul e tăcere în regia lui Nae Caranfil a primit premiul pentru cel mai bun scenariu, în valoare de 3.000 euro şi premiul publicului, în valoare de 1.500 euro iar Război pe calea undelor, în regia lui Alexandru Solomon, a primit premiul pentru cel mai bun film documentar, în valoare de 4.000 euro. În continuare, festivalul îşi propune ca cea de-a 5-a ediţie să continue promovarea făcută filmelor româneşti, ce pot sta cu mândrie alături de favoritele unor festivaluri precum Cannes, Berlin, Veneţia, Roma, Toronto, Locarno sau Namur.

Toate articolele despre Festivalul de film B-EST 2009

B-Est of Both Worlds - B-EST, 2009, Alin Ludu Dumbravă
 Premiile celei de-a 5-a ediţii B-EST IFF, 2009, Comunicat de presă
 Cronici de (mai mult de) 5 rânduri - Wendy and Lucy, Dragoş Nicolae