În perioada 30 martie - 6 aprilie 2009, va avea loc cea de-a 5-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film B-EST. Cu aceasta ocazie, organizatorii festivalului au decis să inaugureze două noi secţiuni - un concurs de scenarii adresat studenţilor şi o secţiune dedicată exclusiv şcolilor de film din România.
Cea de-a 5-a ediţie a festivalului se doreşte a fi o reconfirmare a mărcii B-EST care, la cea de-a 4-a ediţie, şi-a demonstrat viabilitatea pe piaţa în plină dezvoltare a festivalurilor autohtone de film printr-o prezenţă masivă a publicului, săli pline (peste 10.000 de spectatori în 6 zile de proiecţii) şi prin ecourile pozitive din presă.
Succesul ediţiei a 4-a a adus festivalului B-EST un nou partener (Â¥co-producător£), Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale, care devine, începând cu ediţia a 5-a, partener oficial B-EST. Festivalul îşi deschide larg porţile către studenţi, prin promovarea filmelor acestora, a scenariilor propuse, prin parteneriatele încheiate cu Festivalurile de la Locarno, Namur, Mons şi Belgrad. B-EST va trimite anual studenţi români la festivalurile mai sus menţionate. Acest parteneriat a început deja prin prezenţa ex-studentului Andrei Rus la Festivalul Internaţional al Filmului Francofon de la Namur (FIFF), membru în juriul tinerilor.
Succesul selecţiei celei de a 4-a ediţii l-a confirmat pe criticul de film Andrei Creţulescu în ipostaza de selecţioner al Festivalului Internaţional de Film B-EST. Totodată, începând cu ediţia 2008, festivalul B-EST are un preşedinte onorific în persoana actorului şi regizorului de origine olandeză Rutger Hauer.
Pentru prima dată în scurta sa istorie, festivalul a premiat două filme româneşti de lung-metraj. Restul e tăcere în regia lui Nae Caranfil a primit premiul pentru cel mai bun scenariu, în valoare de 3.000 euro şi premiul publicului, în valoare de 1.500 euro iar Război pe calea undelor, în regia lui Alexandru Solomon, a primit premiul pentru cel mai bun film documentar, în valoare de 4.000 euro. În continuare, festivalul îşi propune ca cea de-a 5-a ediţie să continue promovarea făcută filmelor româneşti, ce pot sta cu mândrie alături de favoritele unor festivaluri precum Cannes, Berlin, Veneţia, Roma, Toronto, Locarno sau Namur.