octombrie 2008
Teatrul Bulandra prezintă în cadrul Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa, ediţia a XVII-a - Bucureşti, 2008, vineri, 17 octombrie şi sîmbătă 18 octombrie 2008, orele 19,00 la Sala Izvor, o producţie a Teatrului Naţional al Greciei de Nord din Salonic, Kitheron: Grădina secretă de Maria Mytilinaki în coregrafia lui Dimitris Kyanidis.

"Un spectacol - dans uluitor. Emoţionantă parabolă, transpusă copleşitor pe muzică."

Tragedia începe cu sosirea lui Dyonisos la Muntele Kitheron, care le adună pe menade în jurul lui. Fiecare menadă reflectă un aspect diferit al aceleiaşi persoane, care se confruntă cu problemele vieţii moderne. Dionysos, o zeitate hermafrodită cu multiple faţete şi forme, devine unul dintre proprii săi admiratori.

Dramatizarea este semnată de Maria Mytilinaki, coregrafia aparţinându-i lui Dimitris Kyanidis, maestrul de balet şi supervizor artistic al Teatrului de Dans al Greciei de Nord.

Dimitris Kyanidis s-a născut în Tesalonic, a studiat dreptul la Universitatea Aristotel din Tesalonic şi dansul la Şcoala de Stat pentru Dans din Atena şi la Institutul Pedagogic de Artă Coregrafică din Paris. A colaborat cu companiile de dans Ballet de l'Ille de France (Franţa) şi Choromania, Drosa Maza şi Vis Motrix (Grecia). A lucrat atât în teatru cât şi pentru operă şi film.

Fondat în 1961 de Sokratis Karantinos care a fost şi primul său director, Teatrul Naţional al Greciei de Nord din Salonic integrează alte două instituţii de artă importante: Şcoala de Artă Dramatică şi Teatrul de Dans, reprezentând astfel una dintre cele mai mari organizaţii teatrale din Grecia şi Europa. Activitatea sa nu se limitează doar la producţii de teatru ci se extinde şi în alte domenii culturale ca educaţia, literatura şi arta în general, organizând expoziţii, conferinţe, festivaluri, programe educaţionale de teatru etc.

Din mai 1996 TNGN este membru al Uniunii Teatrelor din Europa, organizând la Salonic în octombrie 1997 cea de-a VI-a ediţie a Festivalului UTE.

Preţurile biletelor sunt: 21,20 RON (cat. I) şi 10,60 RON (elevi, studenţi, pensionari).


Kitheron: Grădina secretă de Maria Mytilinaki
Coregrafie: Dimitris Kyanidis
Scenografie: Athanasios Kolalas
Muzica: Chrisanthos Christodoulou
Lumini: Yannis Toumbas
Coordonatori producţie: Athina Samartzidou, Ioanna Liakou
Dansează: Marlen Verschuuren, Poly Voikou, Fania Grigoriou, Sofia Kalpenidou, Elena Sgouramani, Peny Christopoulou, Omar Gordon.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus