Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa 2008

Trilogia vilegiaturii în Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa, 2008

noiembrie 2008
Teatrul Bulandra prezintă în cadrul Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa, ediţia a XVII-a - Bucureşti, 2008, miercuri, 5 noiembrie 2008, joi, 6 noiembrie 2008 şi vineri, 7 noiembrie 2008, orele 19,00, la Sala Izvor, o producţie a Piccolo Teatro Di Milano - Teatro D'Europa şi Teatri Uniti: Trilogia vilegiaturii de Carlo Goldoni.

După 130 de reprezentaţii care s-au bucurat de un succes enorm la Milano, spectacolul a fost prezentat, bucurându-se de aceleaşi aprecieri în alte 20 de oraşe italiene. Originalitate absolută şi perfectă arhitectură teatrală în această reprezentaţie.

Sageata O excepţională comedie de mare rafinament în spiritul tradiţiei lui Giorgio Strehler,

Sageata "Adaptare fericită a celor trei părţi ale trilogiei goldoniene realizată de actorul-regizor Toni Servillo. Publicul se distrează, ca reacţie la un teatru plin de vitalitate, ce ridică un semn de întrebare în fiecare spectator în parte. Meritul îi revine unei companii perfect omogene, în care actori din trei generaţii fac un schimb de forţă şi experienţă. Un spectacol graţios, bine făcut, şi foarte plăcut." (Sergio Colomba, La Nazione)

Sageata "Trilogia lui Servillo, folosind o sintagmă din text, este «super senzaţională». Este o operă lucrată minuţios, ce pune accent pe fiecare detaliu în parte, fără a lăsa să se vadă acest lucru, din contră, având un aer uşor neobrăzat, ce vrea să smulgă aplauze la fiecare schimbare a scenei. Toni Servillo, care şi-a rezervat un rol secundar, pe acela al unui linge-blide pe nume Ferdinando, pe o scenă simplă şi cu o regie demnă de o orchestră ce cântă cu repeziciune, pune în lumină cele două teme esenţiale. Vilegiatura este vilegiatură, dar şi status simbol deopotrivă. Şi este o metaforă: principiul plăcerii, opus principiului realităţii, altfel spus simţăminte umane prinse în vâltoarea lumii economice." (Franco Cordelli, Corriere della Sera)

Toni Servillo

Născut la Afragola (Napoli) în 1959, regizorul şi actorul Toni Servillo se numără printre membrii fondatori ai companiei Teatri Uniti în 1987.

În 1999 pune în scenă opera lui Martin y Soler, La cosa rara, la Teatrul La Fenice din Veneţia, urmată apoi de Nunta lui Figaro de Mozart, Boris Godunov de Mussorgski, Ariadna din Naxos de Richard Strauss, Fidelio de Beethoven, cu aceasta din urmă deschizând în decembrie 2005 stagiunea Teatrului San Carlo din Napoli.

Ca actor, apare în două filme premiate la Festivalul de la Cannes, Gomorra în regia lui Matteo Garrone (Marele premiu), şi Il divo, de Paolo Sorrentino (Premiul juriului).

Preţurile biletelor sunt: 42,40 RON (cat. I) şi 21,20 (elevi, studenţi, pensionari).

Piccolo Teatro Di Milano - Teatro D'Europa şi Teatri Uniti
Trilogia vilegiaturii
de Carlo Goldoni
Adaptare şi regie: Toni Servillo
Decor: Carlo Sala
Costume: Ortensia De Francesco
Cu: Andrea Renzi, Francesco Paglino, Rocco Giordano, Eva Cambiale, Toni Servillo, Paolo Graziosi, Tommaso Ragno, Anna Della Rosa, Chiara Baffi, Gigio Morra, Salvatore Cantalupo, Betti Pedrazzi, Mariella Lo Sardo, Giulia Pica, Marco D'Amore.

Toate articolele despre Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa 2008

Festivalul UTE de la Bucureşti şi Cluj 2008 - o ediţie mamut, Doina Papp
 Un spectacol moral: Viaţă şi destin - UTE 2008, Magdalena Boiangiu
 Un început bun: Antigona - UTE 2008, Alice Georgescu