noiembrie 2008
Teatrul Bulandra prezintă în cadrul Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa, ediţia a XVII-a - Bucureşti, 2008, joi, 13 noiembrie şi vineri, 14 noiembrie 2008, orele 19,00, la Sala Toma Caragiu, o producţie a Studio 24 - Roger Planchon: Amedeu sau Scapi de el cu greu de Eugen Ionescu, regia Roger Planchon.

Trei nume de referinţă ale teatrului:
Eugen Ionescu - un mare român şi francez, unul dintre cei mai mari scriitori ai secolului XX
Roger Planchon - un simbol al teatrului francez
Colette Dompiétrini - nume de marcă al celei mai importante scene franceze, la Comédie Française într-o excelentă comedie despre viaţa în cuplu ce ajunge pentru prima dată la Bucureşti.

Cea mai recentă creaţie a lui Roger Planchon, Amedeu sau Scapi de el cu greu (decembrie 2007) este, după părerea regizorului şi creatorului Studio 24 - Compagnie Roger Planchon (înfiinţat în 2002), "una dintre cele mai reuşite poveşti imaginate pe tema cuplului, mai bună chiar decât Scaunele. E şi caraghioasă, şi profundă".

Planchon montează acest spectacol pentru a doua oară, prima dată fiind în 1955 (anul creării piesei), la Teatrul Marronniers unde Eugen Ionescu însuşi a fost spectator. "L-a văzut şi i-a plăcut" spune Roger Planchon într-un interviu.

Eugen Ionescu, întemeietorul teatrului absurd şi creatorul unora dintre cele mai cunoscute piese de gen, în care comicul şi tragicul se împletesc necontenit, abordează cu predilecţie teme legate de singurătate şi de ridicolul condiţiei umane.

"În cinema, televiziune, teatru, peste tot în lume, sunt prezentate fel de fel de poveşti pe tema cuplului, a rutinei în cuplu etc. Eugen Ionescu a scris despre acest subiect admirabil, comic şi emoţionant Amedeu sau Scapi de el cu greu imaginând o poveste fantastică care, dincolo de psihologie, aduce în prim plan miracolul şi groaza banalităţii cotidianului. O capodoperă a teatrului secolului XX, o operă clasică". (Roger Planchon)

Alături de regizorul, scenaristul, autorul, realizatorul de film şi actorul Roger Planchon, în spectacol o vom urmări pe Colette Dompiétrini, un nume de marcă al teatrului francez. Actriţă a Comediei Franceze şi a Théâtre de la Cité unde interpretează marile roluri feminine, Colette Dompiétrini lucrează în principal cu Roger Planchon.

Roger Planchon este membru de onoare al Uniunii Teatrelor din Europa din anul 2002.

Preţurile biletelor sunt: 42,40 RON (cat. I) şi 21,20 (elevi, studenţi, pensionari).


O producţie a Studio 24 - Roger Planchon
Amedeu sau Scapi de el cu greu, de Eugen Ionescu
Regia: Roger Planchon
Costume: Audrey Losio
Decor: Creat şi realizat la Théâtre National Populaire
Lumini: Sylvain Gorant
Muzica de scenă: Stéphane Planchon
Cu: Roger Planchon, Colette Dompiétrini, Patrick Séguillon.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus