Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Premiile Gopo 2009

Marin Moraru - distins cu Gopo pentru întreaga carieră


Comunicat de presă

februarie 2009
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Gala Premiilor Gopo onorează în 2009 personalitatea unuia dintre cei mai importanţi actori români ai ultimilor decenii: Marin Moraru, interpretul memorabilelor roluri din Operaţiunea "Monstrul", Cuibul de viespi, Faleze de nisip sau Profetul, aurul şi ardelenii, va urca pe 2 martie 2009 pe scena de la Fratelli Studios pentru a primi Premiul Gopo pentru întreaga carieră.

Pe parcursul prodigioasei sale cariere sale în filmul artistic, începute în 1966 cu Haiducii, în regia "clasicului" Dinu Cocea, Marin Moraru a jucat în 24 de lung metraje, cel mai recent dintre acestea fiind Amen, al celebrului regizor francez Costa Gavras. Alături de Victor Rebengiuc, Gheorghe Dinică şi Radu Beligan, ultimii doi fiind colegii săi de la Teatrul Naţional, al cărui Societar de Onoare este din 2002, e considerat unul dintre cei mai mari actori români în viaţă. Născut pe 31 ianuarie 1937 la Bucureşti, Moraru a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică (IATC) din Capitală în 1961.

Înainte de debutul în filmul de lung metraj, a fost actor al Teatrului Tineretului (1961-1964). Imediat după apariţia în Haiducii, unde juca alături de Marga Barbu, Ion Besoiu, Toma Caragiu, Ion Finteşteanu, Alexandru Giugaru şi tinerii - pe atunci - Amza Pellea şi Colea Răutu, Moraru avea să fie distribuit în Un film cu o fată fermecătoare (1966), pelicula lui Lucian Bratu în care apăreau Ştefan Iordache, Margareta Pâslaru sau Ileana Stana Ionescu. În următorii doi ani, el va mai apărea în Maiorul şi moartea (1967), dar şi în sequel-ul Răzbunarea haiducilor (1968).

Marin Moraru cunoaşte consacrarea deplină pe parcursul anilor 1970 şi 1980, când este distribuit în roluri importante din filme-cult ale vremii, regizate de Manole Marcus (Actorul şi sălbaticii, Operaţiunea "Monstrul"), Dan Piţa (Filip cel Bun, Concurs, Faleze de nisip) sau Horea Popescu (Cuibul de viespi).

După câţiva ani la Teatrul de Comedie şi la Teatrul Bulandra, Marin Moraru ajunge în 1971 la Teatrul Naţional din Bucureşti, unde joacă şi astăzi. În 1974, se întoarce în IATC pentru şase ani de carieră universitară, pe care o abandonează în 1980 pentru a se dedica în totalitate rolurilor de la Teatrul Naţional şi de pe marele ecran.

Premiul Gopo pentru întreaga carieră reprezintă recunoaşterea legitimă pe care lumea filmului din România o acordă contribuţiei importante pe care a avut-o Marin Moraru la istoria ultimelor patru decenii de cinematograf autohton.

Cea de-a treia ediţie a Galei Premiilor Gopo va avea loc pe 2 martie 2009, în Bucureşti, la Fratelli Studios. Evenimentul este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Fratelli Studios.


Filmografie Marin Moraru:

Sageata Amen (2002, r. Costa Gavras)
Sageata Chiriţa la Iaşi (1987, r. Mircea Drăgan)
Sageata În fiecare zi mi-e dor de tine (1987, r. Gheorghe Vitanidis)
Sageata Cuibul de viespi (1986, r. Horea Popescu)
Sageata Ringul (1985, r. Sergiu Nicolaescu)
Sageata Masca de argint (1985, r. Gheorghe Vitanidis)
Sageata Vara sentimentală (1985, r. Francisc Munteanu)
Sageata Zbor periculos (1984, r. Francisc Munteanu)
Sageata Faleze de nisip (1983, r. Dan Piţa)
Sageata Concurs (1982, r. Dan Piţa)
Sageata Cianura şi picătura de ploaie (1978, r. Manole Marcus)
Sageata Iarna bobocilor (1977, r. Mircea Moldovan)
Sageata Tufă de Veneţia (1977, r. Pierre Bokor)
Sageata Operaţiunea "Monstrul" (1976, r. Manole Marcus)
Sageata Elixirul tinereţii (1975, r. Gheorghe Naghi)
Sageata Filip cel Bun (1975, r. Dan Piţa)
Sageata Toamna bobocilor (1975, r. Mircea Moldovan, Mircea Mureşan)
Sageata Actorul şi sălbaticii (1974, r. Manole Marcus)
Sageata Un zâmbet pentru mai târziu (1974, r. Alexandru Boiangiu)
Sageata Un comisar acuză (1973, r. Sergiu Nicolaescu)
Sageata Răzbunarea haiducilor (1968, r. Dinu Cocea)
Sageata Maiorul şi moartea (1967, Alexandru Boiangiu)
Sageata Un film cu o fată fermecătoare (1966, r. Lucian Bratu)
Sageata Haiducii (1966, r. Dinu Cocea)



 Toate articolele despre Premiile Gopo 2009


0 comentarii

Resurse

 Alte articole de Comunicat de presă


Alte articole

 În ajunul premiilor Gopo 2009, Cristina Corciovescu
 Gopo x 3, Alin Ludu Dumbravă
 Restul e tăcere triumfă la premiile Gopo, 2009, Comunicat de presă
 Maria Dinulescu prezintă a treia ediţie a Galei Premiilor Gopo, 2009, Comunicat de presă
 Elisabeta Bostan - Premiată pentru întreaga activitate la Gopo 2009, Comunicat de presă
 Toate articolele despre Premiile Gopo 2009


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la cronici@liternet.ro. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE




CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer