mai 2009
Festivalul filmului european 2009
Luni, 11 mai 2009, Muzeul Ţăranului Român
Ora 18:30
De Unge âr: Erik Nietzsche sagaen del 1 / Primii ani din viaţa lui Erik Nietzsche: Partea I / The Early Years: Erik Nietzsche Part 1

Danemarca / Italia / Suedia / Austria / Franţa, 2007 (100 minute)
Comedie dramatică

Regia: Jacob Thuesen
Scenariul: Lars von Trier
Imaginea: Sebastian Blenkov
Montajul: Per K. Kirkegaard
Muzica: Vincent D'Hondt
Cu: Jonatan Spang, Jens Albinus, Troels Lyby, Nikolaj Coster Waldau, David Dencik
Distribuit de: SF Film

Etichetat ca "dramă plină de comedie", filmul urmăreşte evoluţia unui tânăr care, în ciuda dificultăţilor, rămâne fidel idealului său. Scenariul a fost scris de Lars von Trier, pornind de la propria experienţă de viaţă.

La sfârşitul anilor '70, Erik Nietsche, un tânăr timid, se hotărăşte să devină regizor. După ce este admis la Şcoala Naţională de Film din Danemarca, îşi dă seama că e prins între preparatori ostili, colegi ciudaţi şi reguli pe care nu le înţelege. În această atmosferă se găsesc şi conflicte de sindicat şi femei care refuză relaţiile de durată.

Jacob Thuesen a absolvit, în 1991, Şcoala Naţională de Film din Danemarca, secţia montaj. A realizat montajul pentru regizori precum Jorgen Leth, Lars von Trier şi Susanne Bier. Primul film pe care l-a regizat a fost documentarul Under New York (1996) pentru care a scris şi scenariul. Primul său film de ficţiune a fost Anklaget / Accused (2005), nominalizat pentru premiul Ursul de Aur la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin.

Lars von Trier este unul dintre cei mai cunoscuţi regizori şi scenarişti danezi. Între numeroasele distincţii pe care le-a primit pentru filmele sale se numără: premiul Palme d'Or pentru filmul Dancer in the Dark (2000), la care a semnat regia şi scenariul, şi marele premiu al juriului, pentru Breaking the Waves (1996), la Festivalul de Film de la Cannes. Breaking the Waves a obţinut şi premiul Cesar pentru cel mai bun film străin, în 1997. Un mare succes al său a fost Dogville (2003), pentru care a scris şi scenariul, film care a câştigat premiul Academiei Europene de Film pentru cea mai bună regie.

Nominalizări: Cel mai bun actor în rol secundar - Premiile Bodil, 2008; Cea mai bună scenografie - Festivalul Robert, 2008; Tokyo Grand Prix - Festivalul Internaţional de Film de la Tokyo, 2007.

Website: www.deungeaar.dk

Ora 21:00
Wolke 9 / În al nouălea cer / Cloud Nine

Germania, 2008 (98 minute)
Dramă romantică. Film interzis tinerilor sub 18 ani

Regia: Andreas Dresen
Scenariul: Andreas Dresen, Jorg Hauschild, Laila Stieler, Conny Ziesche
Imaginea: Michael Hammon
Montajul: Jorg Hauschild
Sunetul: Peter Schmidt
Cu: Ursula Werner, Horst Rehberg, Horst Westphal, Steffi Kuhnert
Distribuit de: Senator Film

"Nu am căutat să provocăm scandal sau să şocăm lumea, ci mai degrabă să le spunem: uitaţi cum stă treaba, toţi îmbătrânim, nimeni nu scapă de asta." (Andreas Dresen)

După 30 de ani de căsnicie cu Werner, Inge, o femeie de 60 de ani, începe o aventură amoroasă cu Karl, un bărbat şi mai în vârstă. Filmul abordează două teme tabu: dragostea şi sexualitatea după 60 de ani.

Andreas Dresen şi-a început cariera de regizor şi scenarist imediat după 1990 şi este, în prezent, unul dintre cei mai de succes regizori germani. Primul mare succes l-a avut cu filmul Nachtgestalten (1999), pentru care a fost nominalizat la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. Alte filme ale sale nominalizate pentru diverse premii internaţionale: Stilles Land (1992) - filmul său de debut, Die Polizistin (2000), Halbe Treppe (2002), Sommer vorm Balkon (2005).

Premii: Un Certain Regard - Jury Coup de Coeur, Festivalul de film de la Cannes, 2008; Cea mai bună actriţă - Geneva Cinema Tout Ecran, 2008; Premiul Trieste - Festivalul de Film de la Trieste, 2009.

Website: www.wolke9.senator.de




Descarcă programul Festivalului Filmului European 2009 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus