Observator Cultural / iunie 2009
Cunosc oameni cu firi sensibile, care colecţionează şuviţe din părul iubitelor şi le păstrează între filele jurnalului. Gestul e, probabil, corespondentul vizibil al acelui colţişor de inimă ce păstrează în tic-tacul sistolei şi al diastolei amintirea iubirii. Sau poate că imaginaţia se vede nevoită să se agaţe uneori de ceva tot atît de real precum un fir de păr.

Codruţa Farcaş foloseşte părul ca materie primă pentru arta sa. Pe de-o parte, acesta contribuie estetic şi artistic la crearea, completarea ori alcătuirea unor personalităţi. Formele şi culorile pe care le poate primi o lucrare de hairstyling fac parte, de cele mai multe ori, dintr-o tendinţă. Cîteva, precum World Fusion, Pop Couture, Factory Lyrics, sînt prezente prin remarcabile execuţii şi în expoziţia Hair as Art.

O lucrare de hairstyling circulă în lume odată cu persoana care a comandat-o. De fiecare dată, o parte din păr pleacă împreună cu proprietarul, iar alta rămîne în urmă. Aşa se face că lucrările Codruţei ajung mai peste tot, unele chiar prin mediile apropiate ţie. Eşti mereu în apropierea unei astfel de lucrări, cu siguranţă mai ales atunci cînd întîlneşti o femeie frumoasă, o fată interesantă ori cînd vezi la televizor un personaj ceva mai important.

Părul rămas în urma tăierii este mai mult decît o culoare ori un material, este o parte organică ce ascunde în fibra sa chiar ADN-ul persoanei; este părul ridicat dimineaţa de pe pernă, părul mîngîiat, pieptănat ori încărcat de săruturi. Codruţa Farcaş reconstruieşte imagini şi obiecte din părul tăiat. Lucrările rezultate reconstituie, într-un fel sau altul, imaginea persoanei în absenţa acesteia. O pălărie, o pereche de pantofi, un bust de manechin etc. sînt forme construite din păr, într-o împletitură precum un cuib de rîndunică. Miza recunoscută a Codruţei este aceea de a înţelege hairstyling-ul ca artă, care are acelaşi statut ca oricare dintre artele vizuale.


Codruţa Farcaş, Hair as Art
Studio Arte, str. Episcopiei, nr. 2-4
(lîngă Ateneul Român)

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus