septembrie 2009
Platforma Dansului Contemporan, 2009
Organizator: Centrul Naţional al Dansului Bucureşti (CNDB)
Bucureşti 17-20 septembrie 2009

Centrul Naţional al Dansului Bucureşti deschide stagiunea 2009-2010 cu Platforma Dansului Contemporan 2009, o manifestare de anvergură care oferă maximum de vizibilitate pentru coregrafii români şi lucrările acestora. Timp de patru zile vor fi prezentate, într-un maraton fără precedent, cele mai noi lucrări şi spectacole ale creatorilor activi în domeniul dansului contemporan.

Platformele dansului contemporan sînt un format de notorietate la nivel mondial, care au în vedere promovarea dansului contemporan dintr-o anumită zonă geografică în faţa unei audienţe locale, dar mai ales internaţionale.

Invitaţii speciali la acest tip de manifestare sînt directori de teatre şi festivaluri din întreaga lume, membri ai reţelelor internaţionale din care fac parte instituţii prestigioase de cultură, care doresc să cunoască peisajul coregrafic local, în vederea selectării de spectacole pentru stagiunile şi festivalurile pe care le organizează în ţările din care provin. Pentru lumea dansului, platformele de acest tip constituie atracţia maximă pe care un eveniment de dans o poate atrage în contextul internaţional. Totodată, astfel de platforme reprezintă campanii importante de imagine pentru ţara care le organizează.


Ziua II - Vineri, 18 septembrie 2009

CNDB, Sala Rondă, ora 13.00

Surfing twisted e(motions) (titlu provizoriu)
Repetiţie deschisă
Concept şi direcţie artistică: Mihai Mihalcea
Coregrafie şi interpretare: Maria Baroncea, Mădălina Dan, Alexandra Pirici, Carmen Coţofană, Cătălina Gubandru
Scenografie: Mihai Mihalcea & Andrei Dinu
Costume: Andrei Dinu
Durata: aproximativ 40 min


[...] Bucureştii respirau un aer aţîtător de falsă primăvară. Bine încălzită de cele cîteva imense şi ornamentate sobe de teracotă, sala strălucea sub candelabrele aprinse în întregimea rămurişului lor de braţe, amplificînd prin oglinzi fastul şi somptuozitatea. Strălucea eleganţa aristocraţiei Bucureştilor, ieşită brusc de sub zodia langorii orientale, exhibînd lux şi un izbitor gust pentru modernitate. Se întorsese din Occident o pletoră juvenilă, cultivată, pornită să răsădească în Capitală nuclee de viaţă intelectuală şi artistică elevată. Lăutarii se retrăgeau, cu geniul lui Anton Pann, spre mahalale, sporindu-le fermentaţia artistică şi lăsînd centrul liber pentru noile forme de viaţă muzicală. (Extras din Principesa Elena Bibescu - marea pianistă, de C.D. Zeletin)

Mihai Mihalcea trăieşte şi lucrează la Bucureşti. Este cunoscut drept unul dintre cei mai activi artişti implicaţi în procesul de creare a unui context în care dansul contemporan să se poată dezvolta în România, activînd în calitate de coregraf, performer, director artistic, profesor sau manager în cadrul mai multor structuri.
A fost invitat în rezidenţe artistice în mai multe ţări europene şi a dansat sau/şi a prezentat spectacole proprii în Franţa, Germania Ungaria, Austria, S.U.A, Italia, Ucraina, Polonia, Bulgaria, Portugalia, Belgia, Slovenia şi Olanda.
Din 2006 se află la direcţia Centrului Naţional al Dansului din Bucureşti. Pentru proiectele derulate în cadrul acestei instituţii a fost nominalizat la Premiul "Paris-Europe 2006", de către Maison d'Europe et d'Orient, Paris.

Intrare liberă în limita locurilor disponibile.


CNDB, Sala Rondă, ora 15.30

Fantasy show made out of trash - avanpremieră
De/cu: Maria Baroncea
Spectacol realizat în cadrul proiectului"Cooperativa performativă
" (co - producţie Centrul Naţional al Dansului - Bucureşti şi Administraţia Fondului Cultural Naţional)
Cu sprijinul CAPa/deVIR şi Florin Fieroiu
Durata: 45 min


Acesta este un spectacol cu numeroase titluri:
"Quand l'object se debarasse de sujet"
"New weird/horror/surreal/irreal/hyperreal/hyporeal/mesoreal/aporeal/exoreal/endoreal"
"Mythic feeling of lying freely"
"What things are not"
"How one philosophizes with a hammer"


CNDB, Sala Rondă, ora 17.00

Activitate Extraterestră - avanpremieră
Concept şi interpretare: Alexandra Pirici
Costum, set design: Andrei Dinu
Spectacol realizat în cadrul proiectului "Cooperativa perfomativă
" (co - producţie Centrul Naţional al Dansului - Bucureşti şi Administraţia Fondului Cultural Naţional)
Durata: 45 min


Cei gri au contactat pentru prima oară un guvern de pe Pămînt în 1933, în Germania. Totuşi au fost refuzaţi de către guvernul german pentru că acesta era deja implicat în acţiuni cu Inteligenţa Giza. Un grup singuratic de extratereştri umani care aveau sediul în Egipt. Majoritatea erau din constelaţia Pleiadelor. Erau pe cont propriu şi îşi vedeau de treabă. Ashtar, Commigal şi chiar Iehova au făcut parte din grup pentru un timp. Au coborît aici şi s-au jucat de-a Dumnezeu cu noi. (cooperativaperformativa.blogspot.com)

Alexandra Pirici a absolvit, în 2001, Liceul de Coregrafie "Floria Capsali" din Bucureşti, între anii 1997 - 2000 fiind bursieră a Şcolii de Balet a Operei din Viena. În 2005 a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică, secţia coregrafie iar în prezent lucrează ca performer şi coregraf independent. A colaborat cu coregrafi ca Joe Alegado, Ioana Macarie, Eduard Gabia şi a participat la workshop-uri conduse de Mark Tompkins, David Zambrano, Lisa Nelson, Inge Kaindlsdorfer, Leah Stein, John Jasperse, Martin Sonderkamp, Brynjar Bandlien. Producţii proprii: In bloom, Sprint, Not a life saving device (solo creat în rezidenţă la Tanzquartier-Wien), Show, You should know that he drank like an old whale. Piesele ei au fost prezentate la Platforma Balcanică, Bucharest Biennale, Kanuti Gilde Saal-Tallin, Muzeul Naţional de Artă -Bucureşti, Nottdance Festival - Marea Britanie (Artists Sharing), etc. În 2007 joacă în filmul Youth Without Youth regizat de Francis Ford Coppola iar în 2008 iniţiază împreună cu Andrei Dinu Salonul de Mai, un proiect de squatting cultural.


CNDB, Studio 2, ora 19.00

Dance a playful body* - spectacolul conţine nuditate
Un spectacol de Andreea Novac
Interpret: Istvan Teglas
Producţie: Centrul de cultură "George Apostu" Bacău prin Swiss Cultural Programme România
Cu sprijinul Centrului Naţional al Dansului - Bucureşti
Durata: 35 min


Dance a playful body este o piesă experiment pentru noi şi o piesă experienţă pentru public, un performance ce scapă printre degete, despre care ai senzaţia că poţi spune ceva, că ai prins ideea dar în următoarea fracţiune de secundă se schimbă, devine altceva, ce poate fi doar intuit dar nu descris. Istvan îşi creează şi îşi distruge prezenţa, de la o secundă la alta fără aviz. Nu ţine la aparenţe, nu împlineşte aşteptări, nu se supune convenţiilor. Corpul său creşte primar sau se codifică social, de la o etapă la alta obligînd spectatorul să-l însoţească pe întreg parcursul său. (Andreea Novac)

Andreea Novac s-a născut în 1981. A studiat Psihologia la Universitatea Bucureşti, iar în 2008 a absolvit UNATC, secţia Coregrafie.
Între 1999 - 2003 se ocupă de proiecte de cercetare în domeniul psihologiei şi face practică de specialitate ca psiholog.
Din 2003, după ce intră la Facultatea de Teatru, trece printr-un număr important de stagii de pregătire şi ateliere de dans contemporan. Studiază cu: Cosmin Manolescu, Allyson Green, Helena Franzen, Carl Olof Berg, Florin Fieroiu, Odette Guimond, Valentina de Piante Niculae, Mihai Mihalcea, Brynjar Bandlien, David Zambrano, Melisa Putz, Eric Schoefer, Ivan Wolfe, Martin Sonderkamp, Marianne Bar, Eduard Gabia, Angelique Willkie, Erin Cornell, Ted Stoffer, Marion Ballester, Marta Coronado, Benjamin Boar, Isabelle Kurzi, Vava Ştefănescu.
Din 2005 începe să creeze propriile piese: Aici totul e diferit, Are you going with me?, B-26-Dans, Corp şi anti - Corp, Aici, acum.
Beneficiază de burse şi rezidenţe în străinătate (Italia, Marea Britanie, Olanda), burse pentru cercetare asupra mişcării la Napoli şi pentru participare la festivalul de dans contemporan Tanzimpulse (Salzburg) şi la atelierele Impulstanz (Viena).
În 2006 - 2007 participă ca interpret în proiectul european Migrant Body. Creează coregrafie pentru film şi teatru.


CNDB, Sala Rondă, ora 22.00

Supersomething - Spectacol dedicat memoriei Gabrielei Tudor
Concepţie şi direcţie artistică: Cosmin Manolescu
Coregrafie şi interpretare: Ana Cătălina Gubandru, Mădălina Dan, Paul Cimpoieru, Cosmin Manolescu
Univers sonor: Vlaicu Golcea
Muzica: Mondial, Nouvelle Vague
Producător: Fundaţia Gabriela Tudor
Cu sprijinul financiar al Centrului Naţional al Dansului - Bucureşti, Fondului Cultural Naţional şi al Institutului Cultural Român - Programul Cantemir
Durata: 50 min
"Hei, salut iubita mea, ce mă bucur că ai sunat....
Mă bucur să îţi aud vocea, mi-era dor de tine.
Uite spectacolul a început, a venit multă lume, toţi se uită la noi în acest moment.
Tu ce faci, cum te mai simţi acolo, eşti bine?
Mă bucur că eşti aici cu noi în seara asta...
Ai grijă de tine. Te iubesc, pa iubirea mea" (Cosmin Manolescu, în convorbire telefonică cu Gabriela Tudor, în timpul spectacolului Supersomething, 4 octombrie 2008)

"O piesa graffiti despre România, despre iubire şi pierderi iremediabile. Un spectacol pentru toţi cei care au nevoie să se simtă (din nou) super. Aţi înţeles ceva? Nici eu, din viaţa asta de rahat. I'm sorry!" (Gabriela Tudor & Cosmin Manolescu)
Plecînd de la locul important pe care îl ocupă sportul şi politica în România, Cosmin Manolescu vă invită la o nouă creaţie artistică care continuă seria interogaţiilor privind rolul publicului în cadrul spectacolului de dans contemporan. Spectacolul Supersomething a fost realizat în cadrul proiectului Dans.Dialog coordonat de Gabriela Tudor, cu sprijinul financiar al Centrului Naţional al Dansului - Bucureşti, al Fondului Cultural Naţional şi al Institutului Cultural Roman - Programul Cantemir. Acesta a fost ultimul proiect la care Gabriela a lucrat cu Cosmin Manolescu în ultima sa perioadă de viaţa.

Cosmin Manolescu este coregraf şi manager cultural, director executiv al Fundaţiei Gabriela Tudor. Este membru co-fondator al grupului Marginalii (1993 - 1995) unde debutează în calitate de coregraf în 1994, cu piesa Fragmente din interior. În 1996 şi-a creat propria companie de dans DCM. Împreună cu Gabriela Tudor, a fondat Fundaţia Culturală Proiect DCM, organizaţie care a avut un rol esenţial în promovarea şi dezvoltarea dansului contemporan în România.

Spectacolele sale - paradis serial (2003-2007), private show (1999- 2007), Visa game (2006), dreamsland (2007), au fost prezentate cu succes la Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, Dance Theater Workshop New York & Sushi Theater San Diego, Beirut Street Festival, Opera Estate Festival Veneto, Roma, Catania, Dublin, Festival de la Nouvelle danse d'Uzes, Biennala de dans de la Lyon, Centrul Wallonie - Bruxelles Paris, Liverpool, Barcelona, Bremen, Amsterdam, Rotterdam, Malmo etc. În 2003 primeşte Marele Premiul al festivalului de teatru experimental Atelier pentru spectacolul Paradis serial iar în 2005 Societatea Autorilor şi Compozitorilor Dramatici din Paris îi acordă premiul Nouveau Talent Choregraphie. Cosmin Manolescu a avut un rol important în crearea Centrului Naţional al Dansului - Bucureşti.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus