Eddie's site / decembrie 2009
Whatever Works
El - bătrân, şchiop de la o tentativă de sinucidere prin aruncare pe geam, posesor al unui IQ îngrozitor de mare (aflat la limita Nobel-ului de câteva ori), cârcotaş, neadaptat şi ciufut până în pânzele albe. Ea - blondă, proaspătă, sudistă, prostuţă, naivă şi fugită de-acasă din cauza unor părinţi prinşi în mijlocul unor probleme constante de cuplu. Ea îi cere lui să o adăpostească până îşi găseşte de lucru. El, într-un moment de slăbiciune, acceptă. În scurt timp, ei se căsătoresc.

Woody Allen face un film pe an. Cel din 2008 a rupt norii. Vicky Cristina Barcelona a fost o sclipitoare mostră de how to "ménage à trois" un film, pe ideea "adu-i laolaltă pe Bardem-Cruz-Johansson şi ai succesul garantat". Lucrurile se schimbă în Whatever Works. Allen revine în forţă cu angoasele şi obsesiile lui. Îl trimite la înaintare pe Larry David, un actor (îl ştii din Seinfeld) care-i imită perfect bâlbâielile şi o reinventează "dulce" pe Evan Rachel Wood, ce rămăsese înţepenită în rolul neîngăduitoarei fiice Stephanie din The Wrestler. Construieşte perfid personajele secundare din jurul celor doi, cu binecunoscutu-i umor de calitate dar şi cu nelipsiţii pigmenţi de obsesie sexuală pe care şi-i împrăştie prin toate filmele. Rezultă un film "atât" de woodyallen-esc încât îl recunoşti de la genericul spartan.

În fapt, asta e şi problema peliculei: Boris Yelnikoff, personajul central, e un Woody Allen în jurul căruia se învârte totul şi care-şi mănâncă, sorry, propriul rahat. Pe care în final îl şi savurează, aranjând lucrurile în aşa fel încât toată lumea - dar mai ales el! - să fie mulţumită. De aceea nu sunt aşa sigur că... whatever works.

(2 stele)

Whatever Works, 2009
Regia şi scenariul: Woody Allen.
Cu: Larry David, Evan Rachel Wood.

Regia: Woody Allen Cu: Larry David, Adam Brooks, Lyle Kanouse, Michael McKean, Clifford Lee Dickson, Yolonda Ross, Carolyn McCormick

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus