decembrie 2009
Poliţist, adjectiv
A XV-a ediţie a Festivalului pe roţi, Artvin-Turcia, şi-a anunţat câştigătorii. Dintre cele 10 filme din 10 ţări aflate în competiţie, trofeul Taurul de Aur a fost câştigat în acest an de către filmul Poliţist, adjectiv, regia Corneliu Porumboiu. Filmul a primit şi Premiul Asociaţiei Criticilor de Film Turci. Taurul de argint a fost câştigat de filmul Iki dil bir bavul / On the way to school, regizat de Orhan Eskikoz si Ozgur Dogan. Juriul festivalului a fost compus din actriţa egipteană Basma Ahmed Hassan, criticul de film israelian Edna Fainaru, regizorul olandez Ineke Smits, criticul american de film Jay Weissberg şi regizorul turc Reha Erdem. Juriul a ales Poliţist, adjectiv ca cel mai bun film, afirmând că "pentru a-şi transmite mesajul, filmul combină puterea cinematografică şi verbală a limbajului cu o inteligenţă subtilă", decernându-i marele trofeu în valoare de 10.000 de euro. Criticii de film turci şi-au motivat alegerea prin faptul că filmul "dărâmă convenţiile genului de film poliţist prin opoziţia cu logica neclintită şi inflexibilă a birocraţiei şi injusteţea unui stat poliţienesc, prezentând o experienţă vizuală în care răsplata este văzută la final." Ceremonia de premiere a ediţiei a XV-a a Festival on Wheels a avut loc pe 16 decembrie 2009 la Artvin, eveniment organizat de către Asociaţia de Cinema Ankara cu sprijinul Ministerului Culturii şi Turismului din Turcia.

A XV-a ediţie a festivalului de filme europene Festival on Wheels s-a desfăşurat în perioada 11-17 decembrie 2009 la Artvin, în nord-estul Turciei. Organizat din 1995 de către Asociaţia de Cinematografie din Ankara şi membru al European Coordination of Film Festivals, festivalul a fost gândit de la prima ediţie ca un eveniment de prezentare a filmelor europene şi turceşti cinefililor din diverse oraşe ale Turciei.

În ultimii 14 ani, festivalul a vizitat Ankara, Baku (Azerbaidjan), Bursa, Çanakkale, Diyarbakır, Drama (Grecia), Eskişehir, Gaziantep, Istanbul, Izmir, Kars, Kayseri, Malatya, Mersin, Samsun, Sarajevo (Bosnia-Herzegovina), Tbilissi (Georgia) şi Van. În acest an oaspeţii turci şi străini au fost găzduiţi în Artvin, oraş de munte, aflat la graniţa cu Georgia, faimos şi pentru luptele cu tauri, obicei care a dat numele trofeului din acest an. După ce filmele au fost prezentate la Ankara, în weekend au fost vizionate la Skopje, informează ICR Dimitrie Cantemir din Istanbul, partener în festival.

Citiţi scenariul filmului Poliţist, adjectiv, un volum publicat de Editura LiterNet.

Regia: Corneliu Porumboiu Cu: Dragoş Bucur, Vlad Ivanov, Irina Săulescu, Ion Stoica, Cosmin Seleşi

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus