mai 2010
Festivalul filmului european, 2010
Joi, 13 mai 2010, Muzeul Ţăranului Român
Ora 18:30

Alle Anderen / Toţi ceilalţi / Everyone Else

Germania, 2009, 119'
dramă

Regia şi scenariul: Maren Ade
Imaginea: Bernhard Keller
Montajul: Heike Parplies
Sunetul: Jörg Kidrowski
Cu: Birgit Minichmayr, Lars Eidinger, Hans-Jochen Wagner, Nicole Marischka
Distribuit de: Clorofilm

Filmul examinează relaţia de dragoste aflată la început, când raporturile între cei doi nu au fost încă stabilite iar ei ezită să-şi arate adevărata faţă, deşi în spate există o reţea haotică de dorinţe, secrete, pretenţii, structuri de putere şi deprinderi. Este şi o poveste intimă despre dragostea la limită şi despre cât de departe se poate ajunge de dragul salvării unei relaţii.

Aflaţi în vacanţă în Sardinia, Chris şi Gitti par pierduţi într-o fericire absolută. În realitate, tensiunea pluteşte în aer, iar întâlnirea cu un alt cuplu, cu o relaţie convenţională reuşită, va fi un punct de cotitură în jocurile frivole, ritualurile secrete şi obiceiurile lor ciudate. Chris încearcă să-şi modeleze comportamentul inspirându-se din relaţia de succes a celorlalţi şi îşi asumă rolul de şef. Gitti încearcă să accepte noua convenţie, dar ceea ce începuse ca un experiment ludic se transformă încet într-o luptă surdă cu propria-i personalitate. Chris înfloreşte în acest nou rol iar Gitti începe să se relaxeze într-un mod complet neaşteptat. Chris şi Gitti primesc o a doua şansă de a se redescoperi pe ei înşişi - şi reciproc - şi de a încerca să fie fericiţi, ca toţi ceilalţi...

*
Maren Ade s-a născut în 1976 la Karlsruhe. Are studii de producţie şi regie la Universitatea de Film şi Televiziune din München. A scris, regizat şi produs primul scurtmetraj în 2000 - Ebene 9, cu care a participat în numeroase festivaluri. A semnat scenariul şi regia pentru scurtmetrajul Vegas (2001), iar în 2002 a produs docuficţiunea Karma Cowboy. Primul ei lungmetraj - The Forest for the Trees (2003) - a primit Premiul Special al juriului la Sundance în 2005. În 2007, a fost producătoarea multpremiatului film Hotel Very Welcome al regizoarei Sonja Heiss.

Premii:
Ursul de Argint - Marele Premiu al Juriului, Ursul de Argint pentru cea mai bună actriţă (Birgit Minichmayr) şi Premiul Femina pentru scenografa Silke Fischer - Festivalul de film de la Berlin, 2009
Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun regizor - Festivalul Internaţional de film de la Buenos Aires, 2009
Cea mai bună actriţă - Festivalul de film de la Ourense, Spania, 2009
Cel mai bun montaj - Film+, Köln, Germania, 2009

Website: http://www.alle-anderen.de



Ora 21:00
Tatarak / Fiorii tinereţii / Sweet Rush

Polonia, 2009, 84'
dramă

Regia şi scenariul: Andrzej Wajda
Imaginea: Paweł Edelman
Montajul: Milenia Fiedler
Muzica: Paweł Mykietyn
Cu: Krystyna Janda, Paweł Szajda, Jadwiga Jankowska-Cieslak, Julia Pietrucha, Jan Englert
Distribuit de: Les films du Losange

Tema filmului este relaţia complicată şi complexă, subtilă şi răscolitoare între moarte şi iubire.

Tatarak o surprinde pe Marta, o femeie frumoasă, de vârstă mijlocie, ducând o viaţă singuratică alături de soţul ei dedicat în exclusivitate muncii. Asta până când îl întâlneşte pe Bogus, mult mai tânăr, care o fascinează cu naturaleţea lui. Între ei se înfiripă o relaţie stângace, uşor nefirească, cu întâlniri inocente la malul râului. Aceasta este însă brutal întreruptă de moartea lui Bogus, care se îneacă prins în rădăcinile trestiei mirositoare pe care o culegea pentru Marta. Dar acesta este doar primul strat al acestei poveşti multi-dimensionale: Tatarak este, de asemenea, un film despre cum se face un film şi Andrzej Wajda interpune în planul ficţional monologurile din viaţa reală a Krystyna Janda (actriţa care o interpretează pe Marta), care vorbeşte despre moarte prematură a soţului ei, directorul de imagine Edward Klosinski. De altfel filmul îi este dedicat acestuia, fiind un prieten apropiat al lui Wajda, cu care a colaborat la multe titluri importante ale carierei sale.

Titlul original al filmului - Tatarak - un soi de trestie cu proprietăţi ritualice şi medicinale, este şi numele unei povestiri a cunoscutului prozator polonez Jaroslaw Iwaszkiewicz, din care Wajda s-a inspirat şi după scrierile căruia realizase deja trei filme: Brzezina / Pădurea de mesteceni (1970), Panny z Wilka / Domnişoarele din Wilko şi Noaptea de iunie (2002). Wajda a declarat că, din toată literatura poloneză, acesta este singurul scriitor care i-a oferit personaje feminine puternice.

*
Andrzej Wajda s-a născut în 1926, este unul dintre cei mai reprezentativi regizori polonezi şi una din figurile marcante ale cinematografiei mondiale.

A studiat regia de film la Şcoala Naţională de Cinema din Lódz şi a debutat în 1955 cu lungmetrajul Pokolenie. Acesta împreună cu Kanal (1957) şi Ashes and Diamonds (1958) formează trilogia despre viaţa în Polonia în timpul celui de-al doilea război mondial. Şi-a continuat opera artistică cu alegoria The Promised Land (1975) şi cu Man of Marble (1977) încercând să demaşte manipulările folosite de regimul comunist împotriva mişcării Solidaritatea, al cărui membru a devenit în acelaşi an. La sfârşitul anilor '70, Andrzej Wajda mărturisea că ţine foarte mult la două subiecte pe care ar vrea să le abordeze în film; unul dintre acestea era moartea tatălui său, rememorată în filmul Katyn (2007), care evocă masacrul ofiţerilor polonezi de către ruşi, din 1940, printre aceştia aflându-se şi tatăl său.

În 2000 a primit un Oscar onorific pentru contribuţia adusă cinematografiei şi un Urs onorific la Festivalul de film de la Berlin în 2006.

Premii:
Premiul FIPRESCI - Premiile Academiei Europene de film, 2009
Premiul Alfred Bauer destinat filmelor inovatoare pentru a şaptea artă - Festivalul de film de la Berlin, 2009

Website: http://www.filmtatarak.pl/en




0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus