Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  eXplore dance festival, 2010

Compania de dans Ultima Vez invitată la eXplore dance festival, 2010

august 2010
Asociaţia 4Culture anunţă ediţia a 5-a a festivalului internaţional de dans contemporan eXplore dance festival, care va avea loc la Bucureşti între 1-10 octombrie 2010.

Unic ca amploare în România, festivalul prezintă în fiecare an importanţi coregrafi internaţionali şi oferă un cadru special promovării tinerilor artişti. Aflată pentru prima dată în România, binecunoscuta companie de dans Ultima Vez/Wim Vandekeybus (Belgia) va prezenta în deschiderea festivalului spectacolul Monkey Sandwich (premiera 2010). Spectacolul va avea loc la Teatrul Odeon în zilele de 1 şi 2 octombrie 2010.

Regizor, coregraf, actor şi fotograf, Vandekeybus şi-a început cariera în 1985 într-un spectacol al celebrului Jan Fabre, pentru a înfiinţa doi ani mai tîrziu propria companie, Ultima Vez, care i-a adus ulterior şi consacrarea pe scenele internaţionale. Spectacolele sale reprezintă o fuziune specială între teatru, dans, muzică şi film, iar în Monkey Sandwich filmul joacă un rol aparte, performerul interacţionind cu personajele de pe ecran. Între colaboratorii de marcă ai lui Vandekeybus de-a lungul anilor se numără David Eugene Edwards, David Byrne sau Marc Ribot, care au compus muzica pentru cîteva dintre creaţiile sale.

Între spectacolele invitate în acest an în cadrul eXplore dance festival se mai regăsesc: Dance for nothing, de Eszter Salamon (Ungaria/Germania), I did once a piece (walk+talk), de Milli Bitterli (Austria), How heavy are my thoughts, de Ivana Muller (Croaţia/Olanda).

Festivalul va găzdui de asemenea proiecţii de filme de dans Ultima Vez/Wim Vandekeybus, ateliere de dans (tehnici de mişcare şi yoga), precum şi prezentări şi întîlniri cu publicul ale artiştilor invitaţi.

În aceeaşi perioadă, Asociaţia 4Culture organizează rezidenţele internaţionale Jardin d'Europe, finalizate cu prezentări informale deschise publicului. Jardin d'Europe reuneşte 9 parteneri europeni, între care şi România, fiind co-finanţat prin programul Cultura 2007-2013 al Uniunii Europene. Mai multe informaţii despre eXplore dance festival vor fi disponibile în curînd pe www.exploredancefestival.ro şi la office@exploredancefestival.ro.

Toate articolele despre eXplore dance festival, 2010

Monkey Sandwich - Puntea dintre corp şi imagine (II), Gina Şerbănescu
 6 spectacole + 1 film în weekend la eXplore dance festival, 2010, Comunicat de presă
 Monkey Sandwich - Puntea dintre corp şi imagine - eXplore Dance Festival, 2010, Gina Şerbănescu