noiembrie 2011
Festivalul Naţional de Teatru, 2011
La inițiativa siteului LiterNet.ro, cu sprijinul Festivalului de teatru tânăr Ideo Ideis, un grup de tineri din trupele de teatru ale liceelor bucureștene au participat la repetițiile a trei spectacole din cadrul Festivalului Național de Teatru 2011 regizate de Andrei Șerban (Trei surori de A.P. Cehov, regia Andrei Șerban, Teatrul Național Budapesta, Ungaria / Unchiul Vania de A.P. Cehov, regia Andrei Șerban, Teatrul Maghiar de Stat Cluj / Strigăte și șoapte, după Ingmar Bergman, regia Andrei Șerban, Teatrul Maghiar de Stat Cluj).

***
În primăvara lui 1991 aveam 15 ani. Întâlnirea cu Trilogia antică a lui Andrei Șerban mi-a schimbat viața. Mi-a dat-o peste cap și mi-a recompus-o. Tot ceea ce sînt eu astăzi se datorează acelei întâlniri. M-am îndrăgostit de teatru pentru că m-am întâlnit cu Trilogia și brusc matematica nu mi-a mai fost suficientă. Teatrul a intrat în viața mea, asta a determinat apariția LiterNet-ului și 20 de ani mai târziu caut încă în sălile de teatru fiorul Trilogiei. Uneori, rar, îl găsesc. Deseori tot în spectacolele lui Andrei Șerban.

La mijlocul lui octombrie 2006, componenții echipei de fotbal Real Madrid au sosit la București în vederea meciului cu Steaua din grupele Ligii Campionilor (...) Real Madrid a efectuat antrenamentul oficial pe stadionul Steaua. Real Madrid a invitat la antrenamentul său toate grupele de copii de la Centrul de Juniori FC Steaua.

La începutul lui octombrie 2011, am pus la cale cu Maria Morar (Festivalul Național de Teatru) și Andrei Șerban, participarea unor tineri liceeni la repetițiile unor spectacole din FNT. Andreea Borțun, directoarea (de doar 21 de ani) a festivalului de teatru tânăr Ideo Ideis de la Alexandria, a intermediat legătura cu liceele, s-au făcut liste, s-a cerut acordul directorilor pentru a lipsi o zi de la școală și, în cele din urmă, aproape 30 de tineri liceeni au asistat la repetiții.

Într-o noapte de noiembrie 2011, i-am povestit pe chat Luizei Pârvu, o tânără regizoare de film, despre repetiții și despre tinerii ce participă la ele. Cu ajutorul ei, în pauza Unchiului Vania, am realizat un film în care câțiva dintre tineri și-au povestit primele impresii.


Peste 10 sau 20 de ani, tinerii aceștia vor ajunge la maturitate și, privind înapoi, vor înțelege cât a fost de importantă această întâlnire. Și vor mulțumi din nou FNT-ului și mai ales lui Andrei Șerban pentru această șansă. Iar noi, cei care vom avea ocazia să îi vedem, pe scenă sau oriunde altundeva, căci nu toți vor fi actori, ne vom bucura de roadele întâlnirilor formatoare pe care ei au avut șansa să le aibă în adolescență.

PS: Sper ca acest proiect să continue și la următoarele FNT-uri și la alte Festivaluri. Ascultați ce spun tinerii aceștia, ce energie au câștigat, cum își doresc să ajungă pe scenă ca să încerce ceea ce au învățat.

Cred că nu există nimic mai important în acest moment decât să oferim tinerilor șansa de a se întâlni cu oameni care le pot fi modele, oameni care să le dea energie, să îi învețe să caute și să trăiască. Cred că viitorul nostru depinde de asta.

PS2: Azi dimineață, Festivalul Internațional de muzică de cameră SoNoRo, a anunțat că se alătură acestui proiect prin deschiderea unei repetiții pentru elevi și studenți. Repetiția deschisă va avea loc sâmbată, 12 noiembrie 2011, în intervalul 14:00 - 16:00, la Ateneul Român. Accesul e liber pentru elevi și studenți, în baza carnetelor / legitimațiilor, intrarea se va face cu 20 de minute înainte de începerea repetiției. Se vor repeta piesele ce vor fi interpretate seara, la concert: sonoro.ro/program/12-11-2011/.

PS3: "Tineri la repetiții" by LiterNet.ro continuă după FNT și SoNoRo. De data asta și în afara Bucureștiului.

Alexandru Tomescu (vioară), Răzvan Suma (violoncel) și Toma Popovici (pian) - TRIO STRAD - au acceptat să facă repetiții deschise pt elevi și studenți în toate orașele turneului lor ArTime din 2011: Reșița - 5 decembrie, Petrila - 6 decembrie, Bistrița - 8 decembrie, Reghin - 10 decembrie, Baia Mare - 11 decembrie, Sibiu - 13 decembrie, Dumbrăveni - 14 decembrie, Arcuș - 16 decembrie, București - 17, 18 decembrie, Bârlad - 20 decembrie, Onești - 21 decembrie.

PS4: Gigi Căciuleanu, D'ale noastre, la Teatrul Național București

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus