noiembrie 2011
Festivalul Naţional de Teatru, 2011

La iniţiativa siteului LiterNet.ro, cu sprijinul Festivalului de teatru tânăr Ideo Ideis, un grup de tineri din trupele de teatru ale liceelor bucureştene au participat la repetiţiile a trei spectacole din cadrul Festivalului Naţional de Teatru 2011 regizate de Andrei Şerban (Trei surori de A.P. Cehov, regia Andrei Şerban, Teatrul Naţional Budapesta, Ungaria / Unchiul Vania de A.P. Cehov, regia Andrei Şerban, Teatrul Maghiar de Stat Cluj / Strigăte şi şoapte, după Ingmar Bergman, regia Andrei Şerban, Teatrul Maghiar de Stat Cluj).

***

În primăvara lui 1991 aveam 15 ani. Întâlnirea cu Trilogia antică a lui Andrei Şerban mi-a schimbat viaţa. Mi-a dat-o peste cap şi mi-a recompus-o. Tot ceea ce sînt eu astăzi se datorează acelei întâlniri. M-am îndrăgostit de teatru pentru că m-am întâlnit cu Trilogia şi brusc matematica nu mi-a mai fost suficientă. Teatrul a intrat în viaţa mea, asta a determinat apariţia LiterNet-ului şi 20 de ani mai târziu caut încă în sălile de teatru fiorul Trilogiei. Uneori, rar, îl găsesc. Deseori tot în spectacolele lui Andrei Şerban.

La mijlocul lui octombrie 2006, componenţii echipei de fotbal Real Madrid au sosit la Bucureşti în vederea meciului cu Steaua din grupele Ligii Campionilor (...) Real Madrid a efectuat antrenamentul oficial pe stadionul Steaua. Real Madrid a invitat la antrenamentul său toate grupele de copii de la Centrul de Juniori FC Steaua.

La începutul lui octombrie 2011, am pus la cale cu Maria Morar (Festivalul Naţional de Teatru) şi Andrei Şerban, participarea unor tineri liceeni la repetiţiile unor spectacole din FNT. Andreea Borţun, directoarea (de doar 21 de ani) a festivalului de teatru tânăr Ideo Ideis de la Alexandria, a intermediat legătura cu liceele, s-au făcut liste, s-a cerut acordul directorilor pentru a lipsi o zi de la şcoală şi, în cele din urmă, aproape 30 de tineri liceeni au asistat la repetiţii.

Într-o noapte de noiembrie 2011, i-am povestit pe chat Luizei Pârvu, o tânără regizoare de film, despre repetiţii şi despre tinerii ce participă la ele. Cu ajutorul ei, în pauza Unchiului Vania, am realizat un film în care câţiva dintre tineri şi-au povestit primele impresii.


Peste 10 sau 20 de ani, tinerii aceştia vor ajunge la maturitate şi, privind înapoi, vor înţelege cât a fost de importantă această întâlnire. Şi vor mulţumi din nou FNT-ului şi mai ales lui Andrei Şerban pentru această şansă. Iar noi, cei care vom avea ocazia să îi vedem, pe scenă sau oriunde altundeva, căci nu toţi vor fi actori, ne vom bucura de roadele întâlnirilor formatoare pe care ei au avut şansa să le aibă în adolescenţă.

PS: Sper ca acest proiect să continue şi la următoarele FNT-uri şi la alte Festivaluri. Ascultaţi ce spun tinerii aceştia, ce energie au câştigat, cum îşi doresc să ajungă pe scenă ca să încerce ceea ce au învăţat.

Cred că nu există nimic mai important în acest moment decât să oferim tinerilor şansa de a se întâlni cu oameni care le pot fi modele, oameni care să le dea energie, să îi înveţe să caute şi să trăiască. Cred că viitorul nostru depinde de asta.

PS2: Azi dimineaţă, Festivalul Internaţional de muzică de cameră SoNoRo, a anunţat că se alătură acestui proiect prin deschiderea unei repetiţii pentru elevi şi studenţi. Repetiţia deschisă va avea loc sâmbată, 12 noiembrie 2011, în intervalul 14:00 - 16:00, la Ateneul Român. Accesul e liber pentru elevi şi studenţi, în baza carnetelor / legitimaţiilor, intrarea se va face cu 20 de minute înainte de începerea repetiţiei. Se vor repeta piesele ce vor fi interpretate seara, la concert: sonoro.ro/program/12-11-2011/.

PS3: "Tineri la repetiţii" by LiterNet.ro continuă după FNT şi SoNoRo. De data asta şi în afara Bucureştiului.

Alexandru Tomescu (vioară), Răzvan Suma (violoncel) şi Toma Popovici (pian) - TRIO STRAD - au acceptat să facă repetiţii deschise pt elevi şi studenţi în toate oraşele turneului lor ArTime din 2011: Reşiţa - 5 decembrie, Petrila - 6 decembrie, Bistriţa - 8 decembrie, Reghin - 10 decembrie, Baia Mare - 11 decembrie, Sibiu - 13 decembrie, Dumbrăveni - 14 decembrie, Arcuş - 16 decembrie, Bucureşti - 17, 18 decembrie, Bârlad - 20 decembrie, Oneşti - 21 decembrie.

PS4: Gigi Căciuleanu, D'ale noastre, la Teatrul Naţional Bucureşti

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus