aprilie 2012
Festivalul TIFF 2012
La cea de-a 11-a ediţie, Festivalul Internaţional de Film Transilvania (1 - 10 iunie, Cluj-Napoca) lansează un proiect nou în România, menit să promoveze figuri noi în filmul românesc - 10 pentru FILM. Începând cu acest an, 10 actori care s-au remarcat în teatrele din ţară, dar care nu au avut până acum şansa afirmării în filmul românesc, vor fi prezentaţi profesioniştilor din lumea filmului şi publicului din Cluj, la TIFF.

Într-o ţară care şi-a concentrat viaţa culturală în Capitală, şansele ca artiştii din alte oraşe să fie descoperiţi şi recunoscuţi pentru talentul lor sunt reduse. În teatrele din afara Bucureştiului, zeci de actori fac performanţă pe scenă şi au potenţial pentru cinema, însă doar întâmplarea i-ar aduce pe platourile de filmare. TIFF şi-a propus să-i aducă mai aproape de marele ecran şi, implicit, de un public mai larg, care să se bucure de talentul lor.

"Există foarte mulţi actori talentaţi, dar puţini apucă să joace în filme. Regizorii de film nu prea vin la teatru. Directorii de casting din Bucureşti nu prea merg nici ei la teatru. Mai ales în provincie. Ce şanse are un tânăr sau consacrat actor din Iaşi, Oradea sau Brăila să joace în filme? Cine să îl descopere? Dacă vom privi în urmă la ultimii 10 ani de film românesc, vom descoperi puţine revelaţii şi mulţi actori care se mută dintr-o distribuţie în alta", declară Tudor Giurgiu, preşedintele festivalului şi iniţiatorul proiectului.

În acest context, deşi recunoscuţi pe plan local, actori talentaţi ca Teodor Corban, Mircea Andreescu sau Ion Sapdaru şi-au câştigat renumele abia după rolurile interpretate în filme româneşti.

"Sunt oameni făcuţi pentru film şi sunt oameni făcuţi pentru teatru... Nu trebuie să te superi pe nimeni, nu trebuie să o iei ca pe o nereuşită in viaţă... Cine ştie, poate că la 60 de ani o sa fac şi eu un film bun. Am tot timpul din lume să aştept. Teatrul şi filmul sunt două lucruri diferite. Iar actorii de teatru nu sunt tocmai cei mai fericiţi în film. Decât dacă sunt foarte, foarte buni", este de părere unul dintre cei mai apreciaţi tineri actori români, Marius Manole.

Intenţia proiectului 10 pentru FILM este tocmai aceea de a-i prezenta lumii pe cei mai talentaţi dintre performerii de pe scenele din ţară, indiferent de vârstă, aflaţi la debut sau cu roluri minore avute deja în filme româneşti. O atenţie specială va fi acordată şi actorilor de la Teatrul Naţional şi Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, în selecţie urmând să se regăsească şi două nume de la aceste teatre.


Cei 10 pentru FILM vor fi propuşi şi selectaţi de un grup de profesionişti din teatru şi film: Tudor Giurgiu (regizor şi producător), Irina-Margareta Nistor (critic de film), Andreea Iacob (dramaturg şi regizor de teatru), criticii de teatru Oltiţa Cîntec, Cristina Rusiecki şi Andreea Dumitru, şi Răzvan Penescu (editor al portalului LiterNet).

Actorii selectaţi vor beneficia de materiale de prezentare la TIFF 2012: broşuri, fotografii realizate într-un studio profesionist şi clipuri. Între 7 şi 10 iunie 2012, în cadrul Zilelor Filmului Românesc, aceştia vor participa la o serie de workshopuri şi întâlniri şi vor fi prezentaţi publicului, jurnaliştilor şi oamenilor care le-ar putea schimba carierele - regizori, producători români şi străini, directori de casting şi agenţi.

Cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania va avea loc între 1-10 iunie 2012, la Cluj-Napoca, şi între 13-17 iunie 2012, la Sibiu.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus