mai 2012
Festivalul TIFF 2012
Primii actori selectați în noul proiect al Festivalului Internațional de Film Transilvania - TIFF, 10 pentru FILM, vor fi în centrul atenției în 2012, la Cluj. 10 dintre cei mai talentați actori de pe scenele din țară, alături de două "tinere speranțe", vor fi prezentați profesioniștilor din lumea filmului și publicului, între 7 și 9 iunie 2012, în cadrul Zilelor Filmului Românesc.

Programul este unul nou în România și-și propune să promoveze figuri noi în filmul românesc. 10 pentru FILM îi vizează pe actorii care s-au remarcat în teatru, dar care nu au avut până acum șansa afirmării în cinema-ul românesc, indiferent de vârstă, aflați la debut sau cu roluri minore avute deja în producții autohtone.

Actorii vor beneficia de materiale de prezentare la TIFF 2012 - broșuri, fotografii și clipuri realizate într-un studio profesionist - vor participa la o serie de workshopuri și întâlniri și vor fi prezentați publicului, jurnaliștilor și oamenilor care le-ar putea schimba carierele - regizori, producători români și străini, directori de casting și agenți.

Cei 10 pentru FILM au fost propuși și selectați de un grup de profesioniști din teatru și film: Tudor Giurgiu (regizor și producător), Irina-Margareta Nistor (critic de film), Andreea Iacob (dramaturg și regizor de teatru), criticii de teatru Oltița Cîntec, Cristina Rusiecki și Andreea Dumitru, și Răzvan Penescu (editor al portalului LiterNet).

Actorii selectați în acest an sunt: Cristian Balint (actor independent, București), Colin Buzoianu (Teatrul Național Timișoara), Lari Giorgescu (actor independent, București), Cristian Grosu (Teatrul Național Cluj), Lucreția Mandric (Teatrul Tineretului, Piatra Neamț), Maria Obretin (actriță independentă, București), Pethő Anikó (Teatrul Maghiar Cluj), Elena Popa (Teatrul "Andrei Mureșanu", Sf. Gheorghe), Olga Török (Teatrul German Timișoara), Raluca Vermeșan (Teatrul Nottara, București). Alături de aceștia, au fost aleși, cu titlul de "Tânără speranță", doi actori la început de drum: Vlad Bălan (Trupa "Brainstorming", București) și Mădălina Ciotea (Teatrul "Anton Pann", Rîmnicu-Vâlcea).

CRISTIAN BALINT
S-a născut pe 11 iunie 1978 la Hunedoara. A absolvit Liceul de Informatică din Hunedoara în 1997 și, ulterior, Cibernetica la ASE București, în 2003. În perioada 2000-2002 a fost prezentator la MCM România, actualul MTV.
În 2003, l-a cunoscut pe regizorul Cătălin Naum și al său Teatrul Pod. Acesta a decis chiar în ziua în care s-au cunoscut să-l distribuie într-o piesă alaturi de Gianina Corondan. Au urmat alte roluri la Teatrul Pod, în spectacole precum Hamlet, Manuscrisul pierdut, Zoostory.
În 2004, la insistențele aceluiași Cătălin Naum, a dat admitere la UNATC și a intrat la clasa actorului Florin Zamfirescu. A absolvit în 2008. Este actor independent. În cinema, a jucat în câteva scurtmetraje și a avut roluri episodice în Youth without Youth al lui Francis Ford Coppola sau Visul lui Adalbert, de Gabriel Achim.


ANIKÓ PETHŐ
S-a născut în 1985, la Sfântu Gheorghe, și a studiat actoria în limba maghiară la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. Primul rol important l-a primit încă din anul I de facultate, la Teatrul Maghiar Cluj, în spectacolul Rața sălbatică (r. Attila Keresztes, 2004). A absolvit facultatea în 2007, an în care a intepretat și rolul pe care îl îndrăgește cel mai mult, Sonia, din spectacolul Unchiul Vania, în regia lui Andrei Șerban, la Teatrul Maghiar din Cluj - rol pentru care a fost nominalizată la UNITER pentru debut. În prezent, este actrița acestui teatru.
Rolurile din care spune că a învățat cel mai mult sunt Maria din Demonii (r. István Albu), Agnes din Strigăte și șoapte (r. Andrei Șerban), Isabella din Măsură pentru măsură (r. Matthias Langhoff), Doamna Elvsted din Hedda Gabler (r. Andrei Șerban) și Domnișoara Julie din spectacolul cu același titlu (r. Felix Alexa).


LARI GIORGESCU
S-a născut pe 28 noiembrie 1986 în Craiova. A absolvit Facultatea de Teatru - Secția Actorie din cadrul UNATC în 2008, la clasa Adrianei Popovici.
Între 2008 și 2010 a urmat cursurile masterale în cadrul aceleiași facultăți și a debutat pe scena Teatrului de Comedie în Ioana și focul, regia Cătălina Buzoianu. Tot la Teatrul de Comedie a avut primul său rol titular, Leonce în Leonce și Lena, în regia lui Horațiu Mălaele. Încă din timpul facultații, a lucrat ca actor și dansator alături de coregraful Gigi Căciuleanu, la spectacolul OuiBaDa. Cu această ocazie, a întâlnit-o pe Miriam Raducanu, întâlnire care s-a concretizat în spectacolul Poezia visului, după versuri de Emil Botta. A fost nominalizat la Premiul pentru Cel mai bun actor în cadrul Galei Absolvenților și distins cu premiul "Maria Filotti" la Gala Tânărului Actor HOP.
A colaborat cu regizoarea Ioana Păun în cadrul TangaProject, iar one man show-ul L-V: 8-16 a fost distins cu trei premii de interpretare la Festivalul Pledez pentru tine(ri) de la Piatra Neamț 2008 și la Gala Star de la Bacău - 2011. Emigranții, de Sławomir Mrożek, este primul spectacol regizat de Lari Giorgescu, alături de Silvian Vâlcu.


ELENA POPA
A participat la Festivalul Francofoniei din Niamey, Niger în decembrie 2005, și la atelierul de teatru condus de David Esrig in Burghausen, Germania, în 2009. S-a născut pe 13 ianuarie 1978, la Piatra Neamț, și a studiat actoria la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, la clasa Marius Bodochi, promoția 2001. Este angajată a Teatrului "Andrei Mureșanu" din Sfântu Gheorghe și a lucrat în trecut la Teatrul Toma Caragiu din Ploiești. A fost nominalizată de două ori la Premiile UNITER: în 2004, la Premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal pentru rolul Dora din Nevrozele sexuale ale părinților noștri, în regia lui Radu Afrim, și în 2006 la Premiul pentru cea mai bună actriță în rol secundar pentru rolul din Plastilină, regia Radu Afrim.
În film, a jucat în scurtmetrajul Așteptând zorile, de Mihai Sofronea, și în Europolis, de Corneliu Gheorghiță.


MARIA OBRETIN
Născută în Calărași, pe 4 ianuarie 1978, a absolvit UNATC București, în anul 2003, la clasa profesorilor Sanda Manu și Ion Cojar. A urmat un masterat în actorie în perioada 2004-2006, la clasa lui Adrian Pintea. Este membru fondator al teatrului Desant, un proiect în care a lucrat alături de colegii ei de generație. A jucat pe numeroase scene din București, independente și de stat (Teatrul Act, Teatrul Luni de la Green Hours, Teatrul Bulandra, Teatrul Foarte Mic, Teatrul de Comedie), în proiecte realizate de tineri regizori, dar și în spectacole realizate de Andrei Șerban. În acest moment joacă în Noi 4, de Lia Bugnar, în regia Dorinei Chiriac, la Green Hours și în Ivanov, în regia lui Andrei Șerban, la Teatrul Bulandra.
A participat la numeroase workshop-uri susținute de Andrei Șerban, David Esrig, Radu Penciulescu și la numeroase festivaluri de teatru naționale și internaționale. A jucat în reclame TV și radio în România și în străinatate și este colaborator permanent al Disney pentru dublarea desenelor animate.


CRISTIAN GROSU
S-a născut la Iași, pe 30 decembrie 1981. A studiat actoria la Universitatea Babeș-Bolyai, la clasalui Miriam Cuibus, promoția 2006. Încă din anul IV, a fost distribuit de regizorul Andrei Șerban în rolul Graham din spectacolul Purificare, rol pentru care a primit Premiul UNITER pentru Debut, în 2007. După absolvire, a devenit actor al Teatrului Național din Cluj și membru al Academiei Itinerante Andrei Șerban, participând la o serie de workshop-uri coordonate de regizor, printre care și cel din care s-a dezvoltat spectacolul Spovedanie la Tanacu, la Teatrul La MaMa din New York.
Frecventează cursurile de vară ale Academiei Athanor din Germania, organizate de regizorul David Esrig, și este asistent universitar la Facultatea de Teatru și Televiziune, UBB Cluj. A avut roluri în scurtmetrajul Bețișoare Rock'n'Roll, de Cristian Pascariu, sau Amintiri din Epoca de Aur, în regia lui Cristian Mungiu.


RALUCA VERMEȘAN
S-a născut în Iași, pe 21 septembrie 1986. A studiat 12 ani în limba germană, la Arad. A absolvit Universitatea "Hyperion" din București, Secția Actorie, la clasa profesorilor Eusebiu Ștefănescu și Rodica Mandache, promoția 2008, iar apoi a urmat cursurile masteratului de teatrologie, management și marketing cultural din cadrul UNATC București.
A colaborat cu o serie de regizori importanți precum Cristi Juncu, Dragoș Galgoțiu, Horațiu Mălăele, Alexandru Mâzgăreanu. A obținut două Premii pentru cea mai bună actriță în rol principal, la Festivalul "VedeTeatru" de la Buzău și la Festivalul de Comedie de la Galați, ambele în 2011. Anul 2012 i-a adus Premiul Uniter pentru Debut pentru rolul Helen din spectacolul XXL (Fat Pig) de Neil LaBute, regia Cristi Juncu.


COLIN BUZOIANU
S-a născut în Timișoara, pe 10 ianuarie 1979, și a crescut învățând în același timp și limba română și pe cea germană. A studiat actoria la Facultatea de Muzică, secția în limba germană, timp în care a urmat stagii și la Facultatea de Muzică și Teatru Bartholdy din Leipzig, Germania. A fost angajat încă din facultate la Teatrul German de Stat din Timișoara, după care a fost angajat la Teatrul Național din același oraș.
În 2003 a urmat două cicluri de studii de pedagogie teatrală, la Köln și Stuttgart. Din octombrie 2011 lucrează ca actor liber profesionist. Roluri în teatru (selectiv): În vizită (r. Alexandru Dabija, 2010), boala familiei m (r: Radu Afrim, 2008), Mutter Courage și copiii ei (r. Victor Ioan Frunză, 2001).


LUCREȚIA MANDRIC
S-a născut pe 1 septembrie 1948, într-un sat din nordul Moldovei. A devenit actriță la primul teatru profesionist din Brăila, Teatrul "Maria Filotti", în 1972. La un an după, era actrița Teatrului "Mihai Eminescu" din Botoșani și, după încă patru, a Teatrului din Baia Mare. Din 1990, joacă pe scena Teatrului Tineretului din Piatra Neamț. A obținut Premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal cu rolul Louise din spectacolul Herr Paul, de Tankred Dorst, regia Radu Afrim, la Festivalul Internațional de Teatru "Atelier" din Baia Mare, 2010.


OLGA TÖRÖK
S-a născut pe 17 aprilie 1985, la Satu Mare. A studiat actoria în limba germană la Universitatea de Vest din Timișoara (promoția 2008), timp în care a lucrat cu profesori din Germania, de la Universitățile din Hamburg și Rostock. În 2007 a primit cel dintâi rol principal, Kätchen, în Kätchen din Heilbronn de H. Kleist. În urma acestui rol, a fost angajată la Teatrul German din Timișoara, unde lucrează în prezent.
În toamna lui 2008, a evoluat pe scena Teatrului Municipal din Brunico (Tirolul de Sud, Italia) în coproducția Oameni dragi, regia Claus Tröger. A participat la școala de vară de la Gărîna în 2009 și 2010 sub coordonarea lui Nicky Wolcz, profesor la Columbia University din New York, și Thomas Butz, profesor de vorbire scenică din Essen. În 2011, a participat la "Academia itinerantă Andrei Șerban" de la Ipotești, și la workshopul de performance și dans contemporan al lui Florin Fieroiu și Vlaicu Golcea. A jucat în filmele experimentale ale artistului video Andrei Jecza, Weak Triptych, ReBirth și Granița.


MĂDĂLINA CIOTEA
S-a născut pe 30 mai 1984, în Craiova. A practicat timp de 12 ani voleiul de performanță, apoi a urmat Facultatea de Business la Cluj și un master în management hotelier. În tot acest timp, în paralel, a făcut și teatru, ca membră a trupei de teatru pentru amatori "Verde Crud".
La 23 ani, a fost admisă la Facultatea de Teatru și Televiziune, Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj, la clasa lui Miklós Bács. A absolvit în 2011. A participat la workshop-uri susținute de Uray Péter, Mihai Mihalcea, Cristian Theodor Popescu, Florin Șerban, David Esrig, Florin Fieroiu, Robert Cohen. Primul rol pe scena unui teatru a fost în 2011, la Teatrul de Artă Deva. Din 2011, este angajată a Teatrului "Anton Pann" din Râmnicu Vâlcea.
A avut roluri în patru scurtmetraje de școală.


VLAD BĂLAN
S-a născut pe data 24 februarie 1993 și este elev în clasa a XII-a la Colegiul Național "Mihai Viteazul" din București. În anul 2010 a fost cursant al Școlii de actorie de film înființate de Dragoș Bucur, Alexandru Papadopol și Dorian Boguță. De asemenea, a colaborat cu Teatrul de Comedie din București în cadrul Proiectului Opera Prima, jucând în spectacolul Dragă Elena Sergheevna, regizat de Alexandru Mâzgăreanu (nominalizat în anul 2011 la premiile UNITER la categoria Debut).
Vlad a participat la numeroase festivaluri naționale și internaționale de teatru pentru tineri, precum Bunte Buhne International Festival din Stuttgart, Festivalul Național Ideo Ideis din Alexandria, Festivalul National de Arte "Florian Pittiș" din București și la numeroase workshopuri cu Florin Fieroiu, Mihaela Michailov, Alexandru Mâzgăreanu ș.a.



0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus