februarie 2013
Discul de muzică clasică al anului 2013
Albumul a fost lansat de casa Decca în 1 octombrie 2012 şi a primit deja critici entuziaste, mai ales Concertul nr.2 pentru vioară şi orchestră de Serghei Prokofiev. Este de înţeles, nu poţi să nu fii entuziasmat nu numai de tehnica ieşită din comun a violonistei olandeze, cât mai ales de inteligenţa ei muzicală, de modul cum reuşeşte să surprindă universul interior al compozitorului rus. Janine Jansen propune o versiune plină de pasiune, susţinută şi de colaborarea excelentă cu Orchestra Filarmonicii din Londra, dirijată de un compatriot al compozitorului, Vladimir Jurowski.
 
Janine Jansen - o violonistă mult aplaudată
 
O urmăresc de mai mult timp pe Janine Jansen - din 2007 am ascultat împreună la Music box - emisiunea de actualitate discografică de la Radio România Muzical - ultimele ei discuri apărute: unul cuprinzând concertele de Beethoven şi Britten, altul, intitulat Beau soir, cu lucrări de compozitori francezi. Cred însă că este prima data când Janine Jansen, o adevărată vedetă în Olanda natală şi în prezent, şi una dintre violonistele de top la nivel global, abordează un repertoriu mai curând noncomercial, realizând un disc în care latura pur artistică contează cel mai mult. La 35 ani împliniţi în ianuarie 2013, Janine Jansen are curajul să se confrunte cu muzica lui Serghei Prokofiev, care pune atâtea probleme şi tehnice şi artistice şi filosofice. Şi din confruntare iese câştigătoare. E drept, are aliaţi pe măsură, aleşi, nu întâmplător, cred, dintre muzicienii ruşi. Aşa se întâmplă şi în înregistrarea Sonatei op.56 în do major pentru două viori, înregistrată de Janine Jansen alături de violonistul Boris Brovtsyn.

Violonista Janine Jansen interpretează Prokofiev : un  proiect pe care îl putem considera curajos astăzi în contextual pieţei discografice actuale. O muzică mai puţin accesibilă publicului larg iubitor de muzică clasică - aşa cum este mai ales Sonata nr.1 op.80 pentru vioară şi pian, compusă între 1938 şi 1946, o muzică întunecată, inspirată probabil de ororile celui de al doilea război mondial, însă atât de sensibil interpretată de olandeza Janine Jansen şi partenerul ei, pianistul Itamar Golan.
 
(fragmente din emisiunea Music box difuzată la Radio România Muzical în 28 ianuarie 2013.)
 
Pentru a vota, comenta, asculta, vizitaţi site-ul www.romania-muzical.ro/voteazadisculanului2013.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus