Radio România Muzical / februarie 2013
Discul de muzică clasică al anului 2013
Albumul Twilight of the Gods pe care-l puteţi asculta în premieră duminică, 17 februarie 2013, de la ora 20.30 poate părea cel puţin surprinzător pentru iubitorii muzicii lui Richard Wagner. De ce Twilight of the Gods şi nu titlul original Götterdämmerung? Pentru că este un generic sub care producătorii oferă o selecţie din operele tetralogiei Inelul nibelungului, înregistrări din spectacolele Operei Metropolitan din New York prezentate în anii 2011-2012. Versiunea integrală a ciclului editată în format DVD a fost recompensată în 2013 cu prestigiosul premiu Grammy pentru cea mai bună înregistrare de operă a anului.


Entuziasmul, manifestat de către critica muzicală imediat după lansarea albumului în septembrie 2012, este justificat de valoarea cântăreţilor - nume de rezonanţă în lumea liricii actuale ca Bryn Terfel, Jonas Kaufmann, Deborah Voigt - dar şi de viziunea interpretativă dinamică a dirijorilor James Levine şi Fabio Luisi, fiecare aflat la pupitrul a câte două opere. Dacă pentru iubitorii muzicii lui Wagner Twilight of the Gods este ocazia de a reasculta unele dintre cele mai frumoase pagini ale tetralogiei, discul poate fi mai ales o recomandare pentru aceia care vor să se apropie de capodoperele maestrului de la Bayreuth.

Mari voci pentru o mare tetralogie

O adevărată bucurie sonoră este audierea selecţiunilor din prima operă, Aurul Rinului, interpretată cu veritabilă măiestrie de Bryn Terfel - Wotan, Eric Owens - Alberich, Stephanie Blythe - Fricka, Patricia Bardon - Erda, Adam Diegel - Froh, Dwayne Croft - Donner, Richard Croft - Loge, Gerhard Siegel - Mime, Lisette Oropesa - Woglinde, Jennifer Johnson - Wellgunde, Tamara Mumford - Flosshilde şi Orchestra Operei Metropolitan din New York, dirijor James Levine.

Dacă Bryn Terfel este figura dominantă a întregului ciclu Inelul nibelungului, atunci Jonas Kaufmann este vocea minunată a selecţiunilor din a doua operă a tetralogiei, Walkiria. În rolul Siegmund şi alături de Eva Maria Westbroek interpreta Sieglindei, tenorul şi-a atras pe drept cuvânt toate laudele. Emisie, linie melodică, freamăt interior, toate sunt excelent puse în valoare de artistul devenit deja vedeta Metropolitanului, scenă pe care va cânta în curând Parsifal. În rolul Brünhilde o urmăriţi pe Deborah Voigt, iar în rolul Fricka pe Stephanie Blythe. La pupitrul ansamblului Operei Metropolitan din New York se află tot maestrul James Levine.

Următoarele două titluri ale tetralogiei, Siegfried şi Amurgul zeilor, îl au ca şef de orchestră pe Fabio Luisi, creatorul unor tablouri sonore impresionante în celebrele pagini orchestrale: Călătoria lui Siegfried pe Rin şi Marş funebru. Cu Jay Hunter Morris - Siegfried, Gerhard Siegel - Mime, Mojca Erdmann - Pasărea din pădure, Bryn Terfel - Wotan, Deborah Voigt - Brünhilde, Hans Peter König - Hagen şi Iain Paterson - Gunter selecţiunile live din cele două opere întregesc viziunea newyorkeză asupra tetralogiei.

(fragmente din emisiunea Opera în interpretări de referinţă difuzată în 17 februarie 2013, ora 20:30, la Radio România Muzical)
 
Pentru a comenta, a asculta şi a avea acces la arhive foto şi video intraţi pe site-ul www.romania-muzical.ro/voteazadisculanului2013.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus