iunie 2014
Aristoteles Workshop, 2014
Atelierul de film documentar Aristoteles Workshop (AW) anunţă începerea înscrierilor pentru ediţia a noua. În 2014, perioada de desfăşurare a workshopului intensiv, produs de Dan Nuţu, va fi 20 august - 21 septembrie 2014, locaţia fiind aceeaşi cu cea a ultimelor patru ediţii: satul Vama din Bucovina (judeţul Suceava). Cei care doresc să se înscrie o pot face la aworkshop.org. Data limită a înscrierilor este 10 iulie 2014.


Atât tutorii, experţii, cât şi invitaţii de prestigiu din industria filmului pe care AW i-a avut până acum spun că modul în care este structurat acest atelier este un privilegiu de care studenţii nu vor avea parte la nicio facultate de film sau program de masterat din lume.

Rafi Pitts este unul dintre trainerii care lucrează de la începuturi cu Aristoteles Workshop: "Aristoteles Workshop este unul dintre puţinele locuri, dacă nu singurul, în care ai toată libertatea să te exprimi. Foarte important pentru mine este ca studenţii să înţeleagă că, pentru a fi un bun regizor, operator sau editor, trebuie nu să repeţi ce ai văzut deja, ci să te ghidezi după cine eşti şi ce sau cum simţi."

Aristoteles Workshop se adresează tinerilor din Europa Centrală şi de Est, cu experienţă anterioară în regie, imagine, montaj, sunet sau producţie de film şi/sau televiziune, fiind un atelier anual de film documentar în care profesionişti ai industriei filmului european îndrumă 12 tineri în crearea propriului documentar.

Modulul propus este de maxim 30 de minute de film, dar deschis la elemente de ficţiune. Grupaţi în patru echipe mixte a câte trei participanţi cu experienţă prealabilă în film - un regizor, un operator şi un monteur - ei au la dispoziţie cinci săptămâni. Evaluarea proiectelor va fi realizată în faţa unui juriu format din profesionişti internaţionali la sfârşitul workshopului.

Filmele produse de AW au fost selecţionate şi premiate la festivaluri de prestigiu: Cannes, Locarno, Leipzig, Nyon, IDFA Amsterdam, Namur, Montpellier, Sarajevo, Trieste etc. Susţinut de Canalul ARTE/France, alături de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), programul oferă participanţilor un triplu beneficiu: să înveţe, să producă un film şi să fie promovaţi ca cineaşti.

După înscriere, aplicanţii vor fi notificaţi de primirea dosarelor. Cei selectaţi ca admişi vor fi anunţaţi via email până în data de 20 iulie 2014 şi vor confirma, la rândul lor, participarea.

Taxa de participare la cursurile Aristoteles Workshop este de 500 Euro. Suma acoperă cazarea şi masa în locaţie (Vama, judeţul Suceava), accesul la echipamentele de producţie şi post-producţie, pe toată perioada atelierului, precum şi cursuri de film organizate de experţi internaţionali şi îndrumarea studenţilor de către tutori pe tot parcursul workshopului.

(Mai multe detalii pot fi aflate de la Dan Nuţu, [email protected], sau de pe site-ul oficial: http://aworkshop.org/call-for-entries)

Despre Aristoteles Workshop

Pe parcursul celor opt ediţii precedente, training-ul a fost susţinut de nume importante din cinematografia mondială:
John Appel (regizor, director de imagine, lector universitar invitat la Academia Olandeză de Film şi Televiziune)
Steven Ascher şi Jeanne Jordan (documentarişti nominalizaţi la Oscar, premiaţi la Sundance şi câştigători ai premiului Peabody),
Jeroen Berkvens (cineast, profesor de film documentar, producător şi membru al Academiei Olandeze de Film şi Televiziune, premiat internaţional pentru filmele sale despre muzică, dragoste sau amândouă),
Martichka Bozhilova (producător AGITPROP, Bulgaria) şi commissioning editors de la canalul Arte/France.
Michal Bregant (decanul universităţii FAMU din Praga),
Simon Brook (producător, regizor, membru al Academiei Britanice de Film şi Televiziune),
Jacques Deschamps (unul dintre cei mai importanţi documentarişti francezi, autor a peste 15 filme documentare, profesor la celebra şcoală de film Fémis)
Jennifer Fox (una dintre cele mai controversate şi premiate regizoare şi producătoare de documentare),
Thierry Garrel (fostul şef al Departamentului de Film Documentar al canalului TV ARTE/France),
celebrul regizor iranian Rafi Pitts (ale cărui filme au participat în competiţiile festivalurilor de la Berlin, Veneţia etc.),
Dominique Gros (scriitoare franceză, regizor şi producător a peste 60 de filme documentare, a primit the Silver Toucan la Rio şi the Special Prize la Tokyo)
Nino Kirtadze (regizoare de filme documentare, fostă consilieră a preşedintelui georgian şi jurnalist de război),
Tania Rakhmanova (regizoare de filme documentare pe teme isorice sau politice, unul dintre acestea nominalizat la Premiile Emmy)
Marijke Rawie (preşedinte ExpertDocs)

Între 2008-2011, Institutul Cultural Român (ICR) a oferit premiul de la finalul workshop-ului pentru cel mai bun film produs. Premiul din 2013 a fost acordat datorită susţinerii Farmexim.

Despre ediţia precedentă a Aristoteles Workshop

În 2013, studenţii au fost ghidaţi de regizorii de film Tania Rakhmanova, John Appel, Jeroen Berkvens şi Rafi Pitts.

Filmul Brick in the Wall a primit Premiul pentru cel mai bun documentar - o poveste despre încercarea unei femei de a trăi o viaţă normală, în umbra visului neterminat al soţului său: o casă a cărei construcţie a început acum 30 de ani şi nu se ştie când sau dacă va fi terminată vreodată.
Brick in the Wall a fost realizat de Grzegorz Brzozowski (regizor, Polonia), alături de Ioana Turcan (imagine) şi Iulia Matei (montaj).

De asemenea, filmul documentar Mohamed Tomescu, realizat în 2013, a participat la Festivalul Internaţional de Film Visions du Réel (25 aprilie - 3 mai 2014), de la Nyon, în Elveţia - unul dintre cele mai importante la nivel mondial - în cadrul secţiunii Premiers Pas, destinată tinerilor cineaşti.

Din juriu au făcut parte Véronique Rabuteau (Coordonatoarea Programelor de Film Documentar Unité Découverte et Connaissance al televiziunii ARTE France), alături de Emmanuel Chicon (selecţioner al festivalului Visions du Réel, din Nyon), jurnalistul Nick Roddick (Split Screen, din Marea Britanie) şi de regizorul Cristi Puiu. Sorin Botoşeneanu, Decanul facultăţii de Film din cadrul UNATC Bucureşti s-a alăturat de asemenea invitaţilor Aristoteles Workshop sosiţi pentru seara închiderii.

Referinţe online:
Aristoteles Workshop pe Facebook
Aristoteles Workshop - official site
Mohamed Tomescu - trailer

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus