mai 2014
Festivalul Internaţional de Film Pelicam, 2014
Pelicam, Festivalul Internaţional de Film despre Mediu şi Oameni aduce la Tulcea, pe lângă documentare memorabile, şi ateliere dedicate celor pasionaţi de film, de natură sau de amândouă la un loc. Pelicam devine un spaţiu de expresie şi creaţie pentru tineri regizori, o lecţie verde pentru industria cinematografică şi o "şcoală" pentru tinerii tulceni care vor să treacă din scaunul de spectator în cel de regizor.
 
Regizorul şi producătorul Thomas Ciulei va veni la Pelicam, Festivalul Internaţional de Film despre Mediu şi Oameni unde va conduce, în zilele de 14 şi 15 iunie 2014 un atelier de creaţie dedicat autorilor de film documentar. Atelierul de Creaţie Filme Documentare, recomandat de Hotnews, se adresează celor care au realizat deja un film documentar sau un proiect de fotografie documentară şi lucrează la un nou proiect. Participanţii sunt invitaţi la discutarea abordării subiectului în filmul documentar şi la construcţia de perspective numai bune de pus în practică.
 
"Scopul workshop-ului este ca fiecare dintre participanţi să plece acasă cu sentimentul că au reuşit să se poziţioneze personal faţă de subiectul filmului şi că o analiză profundă a realităţii înseamnă întotdeauna să fii subiectiv", spune regizorul Thomas Ciulei. Înscrierile pentru Atelierul de Creaţie Filme Documentare se fac la adresa [email protected] cu specificarea numelui workshop-ului.
 
Olandezii de la Green Film Making Project  vor fi prezenţi la Pelicam, pe 14 şi 15 iunie 2014, când vor susţine un atelier inedit despre cum se poate face un film cât mai "verde", cu un impact cât mai scăzut asupra mediului. Pelicam îşi propune, aşadar, să promoveze practici responsabile în rândul profesioniştilor din industria de film. Workhsop-ul va fi coordonat de Dorien Grötzinger, Event Producer pentru The Green Film Making Project, şi de Brechtje Smidt, CEO/Director la Deepeei Film Productions din Olanda. Deepeei are deja în palmares două filme realizate într-un mod sustenabil, Balance şi Going South. Atelierul este deschis tuturor celor interesaţi de producţia verde de film, cu anunţarea participării la adresa [email protected], specificând numele workshopului. Atelierul este posibil cu ajutorul Ambasadei Regatului Ţărilor de Jos.
 
Asociaţia Vira va susţine, de asemenea, un atelier în cadrul Pelicam, Festivalul Internaţional de Film despre Mediu şi Oameni, de această dată dedicat tinerilor tulceni care vor să se familiarizeze cu tehnicile de realizare a filmelor documentare. Liceenii vor avea parte de sesiuni practice şi vor realiza un scurt film documentar la finalul atelierului care durează între 9 şi 14 iunie 2014.
 
Oferta de filme este bogată în documentare care ne spun poveşti impresionante despre viaţa oamenilor în mediul de care sunt conectaţi. Il était une forêt / Once Upon a Forest, filmul regizorului francez Luc Jacquet care a primit premiul Oscar pentru La marche de l'empereur / March of the Penguins, va fi proiectat în cadrul Pelicam, în premieră naţională. Documentarul ne oferă o incursiune în inima pădurilor tropicale. Regizorul a folosit drone pentru a surprinde imagini uimitoare din viaţa pădurii care ne este explicată de botanistul Francis Hallé. De asemenea, spectatorii Pelicam vor putea viziona o retrospectivă a filmelor lui Luc Jacquet.
 
Au Bord du Monde va fi, de asemenea, proiectat la Tulcea, în prezenţa regizorului Claus Drexel, care a petrecut un an cu persoanele fără adăpost din Paris, încercând să le dea o voce şi să afle ce părere au ei despre lume şi viaţă. Rezultatul este o poveste impresionantă despre aceste "fantome" omniprezente, dar invizibile. Filmul a avut premiera în cadrul Festivalului de Film de la Cannes, în 2013.
 
Nu va lipsi nici muzica printre atâtea ateliere şi filme. Trupa Baba Zula este cea care va deschide Festivalul Pelicam. Ei vin de la Istanbul şi îi putem asculta la Tulcea cu sprijinul Institutului Cultural Român.
 
Festivalul Internaţional de Film Pelicam este organizat de Asociaţia Les Herbes Folles, cu sponsorizarea principală a ApaNova Bucureşti şi cu sprijinul BRD, Centrului Naţional al Cinematografiei, Primăriei Municipiului Tulcea, Administraţiei Fondului Cultural Naţional şi Institutului Cultural Român. Parteneri instituţionali: Ambasada Regatului Ţărilor de Jos, Ambasada SUA, Ambasada Elveţiei, Goethe Institut şi Institutul Francez din Bucureşti.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus