mai 2016
Festivalul filmului european, 2016
Luni, 9 mai 2016, ora 17.30, Cinema Elvira Popescu

Moartea domnului Lăzărescu
România, 2005, 153 min, dramă

Regia: Cristi Puiu
Scenariul: Cristi Puiu, Răzvan Rădulescu
Imaginea: Oleg Mutu / Muzica: Andreea Păduraru
Cu: Ion Fiscuteanu, Luminiţa Gheorghiu, Gabriel Spahiu, Dana Dogaru, Clara Vodă
Distribuit de: Mandragora


"O dramă cu accente de umor tragic, filmul este atât de bine realizat, cu personaje atât de complexe, încât este deseori comparat cu un documentar de Frederick Wiseman, deşi este regizat şi rolurile interpretate de actori profesionişti." (Jonathan Rosenbaum)

"O transmisiune şocantă şi nemiloasă a marelui adevăr că pentru cei mai mulţi dintre noi, moartea nu este un moment subit, ci un proces gradual şi insiduos de degradare." (Peter Bradshow, The Guardian)

Un bătrân de 63 de ani - domnul Lăzărescu - locuieşte într-un apartament de bloc cu cele trei pisici ale sale. Soţia lui a murit, iar fiica sa trăieşte în Canada. Simţindu-se rău, bătrânul cheamă salvarea. Până la sosirea acesteia, cere ajutorul vecinilor. Consultându-l şi suspectând un cancer de colon, medicul decide să-l interneze. La spital intervin alte priorităţi şi bătrânul, care e presupus a fi alcoolic, este dus la alt spital, apoi la altul... Ceea ce părea la început o simplă formalitate - consultarea şi supravegherea unui bătrân care a vomat şi se plânge de dureri de cap - se transformă într-un coşmar. Pe măsura ce înaintează în noapte, paramedicii conduc prin Bucureşti, încercând să găsească un spital care să le accepte pacientul, a cărui stare se deteriorează alarmant.

Cristi Puiu (n. 1967), regizor şi scenarist, a făcut la Geneva studii de artă plastică şi film. Primul său film în România a fost Marfa şi banii (2001, Quinzaine des Réalisateurs, Cannes), al cărui scenariu l-a scris împreună cu Răzvan Rădulescu. Scurtmetrajul Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea a câştigat, în 2003, Ursul de Aur la Festivalul de Film de la Berlin. După Moartea domnului Lăzărescu, care a reprezentat un moment de cotitură în cinematografia românească, a regizat şi scris scenariul pentru Aurora (2010, prezentat la Cannes, Un Certain Regard), film în care a jucat rolul principal, şi pentru Sieranevada, a cărui premieră va avea loc în 2016. Cristi Puiu a fost primul ambasador onorific al Festivalului Filmului European în 2016, iniţiind astfel, practic, această tradiţie, în urmă cu 10 ani.

Premii şi festivaluri: 2005: Cannes FF (Un Certain Regard Award), Chicago IFF (Special Jury Prize), Bratislava IFF (Prize of the Ecumenical Jury - Special Mention, Special Jury Prize, Special Mention), Copenhagen IFF (Best Actor, Special Jury Prize), IndieLisboa IFF (Special Mention), Namur IFF (Best Film, Best Actress), Palm Springs IFF (Best Actor), Reykjavik IFF (Best Film), Tallinn Black Nights FF (Special Jury Prize, Don Quixote Award), Trieste FF (Trieste Award), Transilvania IFF (Best Direction, Audience Award, Best Actor, Best Actress, FIPRESCI Prize, Best Romanian Film) // European FF, Sarajevo FF, Copenhagen IFF, Toronto IFF, New York FF, Rio de Janeiro IFF, Vienna IFF, Warsaw FF, Chicago IFF, London FF, Leeds IFF, Thessaloniki IFF, Arras FF, Belgrade FF, Hong Kong IFF


Luni, 9 mai 2016, ora 20.30, Cinema Elvira Popescu

Glassland
Irlanda, 2014, 93 min, dramă

Regia şi scenariul: Gerard Barrett
Imaginea: Piers McGrail / Montajul: Nathan Nugent
Cu: Jack Reynor, Will Poulter, Toni Collette, Michael Smiley
Distribuit de: Element Pictures Distribution


"O interpretare răvăşitoare, un film aproape fără cusur." (The Guardian)

"Viziunea mea în ceea ce priveşte filmul a fost ca spectatorul să se simtă parte integrată în proces. Să fie acolo în cameră cu personajele şi să înţeleagă toate elementele." (Gerard Barrett)

Într-o încercare disperată de a îşi salva mama de dependenţa de alcool şi de a îşi uni familia dezbinată, un tânăr şofer de taxi, care cochetează cu lumea interlopă, este nevoit să se cufunde şi mai mult în apele tulburi ale acesteia. Filmul este un studiu sincer al unul conflict cu implicaţii complexe, care reuşeşte să trezească sentimente vii şi sensibile.

Gerard Barrett este un regizor irlandez care a primit recunoaşterea internaţională la vârsta de 24 ani, când a câştigat premiul pentru debut la Festivalul Irlandez de Film şi Televiziune pentru filmul Pilgrim Hill. A studiat film, televiziune şi media şi în prezent lucrează la următorul său film, la care va colabora din nou cu actorul Jack Reynor, interpretul personajului principal din Glassland.

Premii şi festivaluri: 2014: Galway Film Fleadh (Best Film) / 2015: Sundance FF (Special Jury Prize for Best Actor) // Thessaloniki FF, Off Plus Camera Krakow, Seattle IFF, Nantucket FF, Leiden IFF (2015)

Website: www.glasslandfilm.ie
Facebook: www.facebook.com/GlasslandFilm


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus