martie 2017
Festivalul filmului european, 2017
În premieră în România, Cealaltă parte a speranţei în regia lui Aki Kaurismäki deschide Festivalul Filmului European 2017. De asemenea, în toate oraşele în care Festivalul se desfăşoară anul acesta, deschiderea va avea loc cu acelaşi film. Cealaltă parte a speranţei va fi proiectat în Bucureşti în data de 4 mai 2017, la Iaşi pe 12 mai 2017, la Gura Humorului şi Tîrgu Mureş pe 19 mai 2017, şi la Timişoara în data de 26 mai 2017.

"Ne-am străduit să obţinem, pentru prima dată în istoria Festivalului, ca filmul din deschidere să poată fi văzut în Bucureşti, dar şi în oraşele care găzduiesc ediţiile locale. Sunt încântat că putem oferi un film foarte nou, titrat şi controversat, dar mai ales extrem de ancorat în temele de actualitate de pe agenda publică europeană. De altfel, ne-am propus ca actuala ediţie a FFE să ofere publicului un prilej de a-şi pune întrebări şi de a examina societatea complicată în care trăieşte, iar în aceste vremuri ale transformărilor politice şi sociale, filmul, care este mai mult decât o simplă plăcere intelectuală, poate deveni o unealtă utilă în acest demers. Identitatea vizuală a ediţiei 2017 vine să completeze această nouă direcţie." a spus Alex Trăilă, director artistic al FFE.

Cealaltă parte a speranţei a câştigat Ursul de Argint pentru Cel mai bun regizor, la ediţia 2017 a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, unde de altfel Kaurismäki a anunţat că acesta ar putea fi ultimul său proiect în calitate de regizor. Străbătut de răbufniri de umor excentric, care culminează cu hohote de râs, filmul îi va lăsa spectatorului o reconfortantă stare de bine, alimentată de momentele de umanitate tandră presărate peste un fundal de cruzime şi nepăsare printr-o abordare extrem de personală a situaţiei refugiaţilor din Europa.

Festivalul Filmului European are loc în Bucureşti (4 - 11 mai 2017), Iaşi (12 - 14 mai 2017), Tîrgu Mureş (19 -21 mai 2017), Gura Humorului (19 - 21 mai 2017) şi Timişoara (26 - 28 mai 2017). Imediat după Festival, Cealaltă parte a speranţei, distribuit de Independenţa Film, va intra în cinematografele din România.

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, sub egida EUNIC România, împreună cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene, al Muzeului Naţional al Ţăranului Român, al Institutului Francez - Cinema Elvire Popesco, al Uniunii Cineaştilor din România şi al Biroului de Informare al Parlamentului European din România.

Contact:
  Alex Trăilă, Director artistic FFE, tel. 0747 28 98 93, e-mail: [email protected]
 Anca Hrab, Coordonator FFE - Institutul Cultural Român, tel. 0722 59 15 61, e-mail: [email protected]

Parteneri şi parteneri media: Primăria Municipiului Iaşi, Primăria Gura Humorului, Primăria Municipiului Tîrgu Mureş, Asociaţia K'Arte Tîrgu Mureş, Primăria Municipiului Timişoara, 365.ro, 9Citatepedia, aarc.ro, Agerpres, Blog de Cinema, Bookblog, Cărtureşti, Caţavencii, CineFAN, Cinemagia, Decât o Revistă, Dilema Veche, Dor de Ducă, Eskape, Gratuitor, HotNews, Hyperliteratura, Igloo, LiterNet, Movie News, Radio Bucureşti FM, România Pozitivă, Urban.ro, Webcultura.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus