iunie 2017
Festivalul Internaţional de film NexT, 2017
Festivalul Internaţional de Film NexT (22-26 iunie 2017) aduce şi în 2017 pe ecranele româneşti scurtmetraje ale unor nume sonore ale cinematografiei internaţionale prin intermediul unor secţiuni deja consacrate în cadrul festivalului: European Film Academy: Short Matters! Tour şi Arthouse Shorts.

Lista regizorilor din cadrul acestor două programe include nume precum Apichatpong Weerasethakul (regizor premiat la Cannes pentru filme precum Uncle Bonmee who can recall his past lives, Tropical Malady sau Blissfully yours), dar şi o serie de realizatori emergenţi ale căror scurtmetraje au fost nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film.

Arthouse Shorts demonstrează că scurtmetrajul nu este un gen minor, dedicat realizatorilor care se pregătesc să debuteze în lungmetraj. Filmele din această secţiune sunt făcute de regizori deja cunoscuţi în cinemaul de artă, care au decis să se întoarcă, într-un film recent, la formatul scurt. Programul Arthouse Shorts a fost creat tocmai pentru a le găsi un loc în festival: numele lor sunt prea sonore ca să mai apară pe lista concurenţilor din competiţie, iar filmele sunt prea bune ca să lipsească.

Filmul Vapour al lui Apichatpong Weerasethakul este o meditaţie cu subtext politic despre abilitatea aparatului de filmat de a revela şi de a ascunde în acelaşi timp. Plasat in viitor, The Hunchback, al regizorilor Gabriel Abrantes şi Ben Rivers, este o distopie care dă în vileag agresivitatea naturii umane. Folosindu-se de pretextul unui team building organizat de o corporaţie, protagonistul riscă să devină victima propriilor colegi.


The Hedonists în regia lui Jia Zhang-ke este o comedie care urmăreşte încercările a trei bărbaţi de a-şi găsi un loc de muncă în urma închiderii minei în care obişnuiau să lucreze.


Inspirat de povestea femeii care a construit conacul Winchester, popular pentru arhitectura sa nefuncţională, cu uşi care nu duc nicăieri şi scări care sfârşesc în tavan, scurtmetrajul Sarah Winchester, Ghost Opera în regia lui Bertrand Bonello evocă amintirea controversatului personaj şi povestea care stă în spatele construcţiei neobişnuite.

European Film Academy: Short Matters! Tour este turneul organizat de Academia Europeană de Film pentru a prezenta scurtmetrajele nominalizate la Premiile Academiei într-o serie de festivaluri şi instituţii din Europa. Cele 13 filme abordează genuri cinematografice diverse în registre diferite, vorbind despre teme actuale:

9 Days - From my window in Aleppo (semnat de Thomas Vroege, Floor van der Meulen şi Issa Touma), câştigătorul premiului pentru cel mai bun scurtmetraj la ediţia 2017, surprinde primele nouă zile ale conflictului din Aleppo prin ochii celebrului fotograf sirian Issa Touma.

Tema războiului este abordată şi în animaţia regizată de Florian Grolig, In the distance, ce urmăreşte un personaj care s-a autoizolat în apartamentul său pentru a sta departe de haosul unui conflict armat.


Într-un complet altfel de registru, Samuel Lampert abordează cu mult umor în The Wall problema locuirii, folosind drept pretext pentru o astfel de discuţie momentul în care personajul principal decide să bată un cui pentru a agăţa o fotografie. Zgârie-norii fără personalitate ai Hong-Kong-ului, care ascund locuinţe înghesuite în care trăiesc diverşi anonimi, devin teritoriul de joacă al regizorului.


Programul Arthouse Shorts va putea fi văzut joi, 22 iunie 2017 începând cu ora 20:00 la Cinema Elvira Popescu, biletele fiind deja disponibile pe Eventbook.ro iar European Film Academy: Short Matters! vineri, 23 iunie 2017 la Institutul Cultural Român începând cu ora 18:00 şi respectiv 20:00, accesul fiind liber.

Festivalul Internaţional de Film NexT a fost înfiinţat în 2006 în memoria regizorului Cristian Nemescu şi sound designerului şi compozitorului Andrei Toncu şi este organizat de Societatea Culturală NexT cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Uniunii Cineaştilor din România, Institutului Cultural Român. Ajuns la cea de-a 11-a ediţie, NexT se va desfăşura în 2017 între 22 şi 26 iunie.

Parteneri de promovare: Radio Guerrilla, Zile şi Nopţi, Cinemagia, Sub25, Cinema Rx, LiterNet, Oraşul Meu, Ziarul Metropolis, Cooperativa Urbană, Modernism.ro, Glamour, Cinefan, AARC - All About Romanian Cinema, A List Magazine.


Facebook NexT: aici 
Instagram: @nextfilmfestival
Bilete Arthouse Shorts: aici

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus