Agenda LiterNet  Sageata  Anunţuri

CCS Bucureşti 80 ani

noiembrie 2017
Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti se află la ceas aniversar în acest an: 80 de ani de existenţă şi activitate continuă păstrând aceeaşi menire: de a contribui la educaţia non formală a tinerilor.

Perioada studenţiei este, poate, cea mai ferventă perioadă din viaţa unui tânăr: perioada în care se desăvârşeşte pentru profesie, perioada în care se maturizează, perioada în care leagă prietenii care îi vor rămâne toată viaţa. Iar Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti este acel loc unic în Bucureşti, deschis tuturor studenţilor bucureşteni.

Construită din iniţiativa domnului Stelian Popescu -gazetar de marcă al perioadei interbelice şi preşedintele societăţii anonime "Universul" de antrepriza ing. Emil Prager sub controlul prof. arh. Petre Antonescu, clădirea a fost inaugurată pe 18 noiembrie 1937. Generaţiilor trecutelor decenii le este cunoscută sub denumirea de Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti "Grigore Preoteasa" nume ce l-a purtat din 1957 până in 1982.

În anul 1956 prin hotărâre a Consiliului de Miniştri devine "Casa de Cultură Studenţească din Centrul Universitar Bucureşti" tutelată de Ministerul Învăţământului şi Ştiinţei. În acel an se înfiinţează şi casele de cultură studenţeşti din Iaşi şi Cluj Napoca.

A urmat o perioadă plină de activităţi variate susţinute financiar de conducerea politică a acelor vremuri, s-au realizat dotări de costume, mobilier, aparatură sunet şi lumini, instrumente muzicale, mijloace de transport, etc. Până în anul 1989 Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti a avut un ştat de funcţii corespunzător cu dimensiunea activităţilor cu personal calificat şi suficient, dăruit activităţilor cultural educative.

La Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti s-au înfiinţat, au avut şi unii continuă să aibă activitate: STUD FILM - primul cineclub studenţesc din România (din 1957), Ansamblul Folcloric Studenţesc "DOINA" - printre primele ansambluri folclorice studenţeşti de amatori din ţară(1963), Club de jazz - cu un pionierat foarte bine definit care a marcat evoluţia ulterioară a jazzului românesc (1964) ,Teatrul Studenţesc "PODUL" -primul teatru din ţară care a folosit spaţiul de joc en - rond (în mijlocul publicului) (1967), corul de cameră "PRELUDIU" (1972), grupul coral SONG (1975), Cercul de Speologie "EMIL RACOVIŢĂ" (1976),Compania de Arta STUDIO 24 (1988), Clubul ecologic UNESCO ProNatura (1990), Clubul de dans sportiv IMPETUS (1993), grupul coral SOUND (1994), Ansamblul Folcloric DOINIŢA (2008).

Perioada 1975 - 1989 este cea mai productivă perioadă din istoria acestui spaţiu iar numele ei este legat de directorul acestei clădiri timp de peste trei decenii, domnul Laurenţiu Toma. În toată acea perioadă numărul grupurilor din formaţiilor din Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti creşte progresiv, obţinând la fazele pe ţară ale "Cântării României" titlul de laureat. Existau în acei ani: Cercul de dezbateri "Probleme de istoria şi filozofia religiilor", Cercul de dezbateri etice contemporane "ETHOS", Cercul de speologie "EMIL RACOVIŢĂ", Cineclubul STUD FILM, Cenaclul SF "SOLARIS", Coruri de camera, Filarmonica pentru studenţi, Ansamblu de Estradă, Dans modern, Muzică uşoară - formaţii ca: MONDIAL, VENUS (trupă exclusiv feminină), CAPITOL, ROŞU ŞI NEGRU, HOLOGRAF -, Brigăzi artistice, STUDENT JAZZ CLUB, Grupul Coral SONG, Ansamblul folcloric DOINA Teatrul Studenţesc PODUL, Teatrul ALMA, Teatrul ROTUND, Teatrul COTIDIAN, Cercuri practice de fotografie, ceramică, pictură şi sculptură, stenografie, radioamatorism, cursuri de muzică clasică, dans, croitorie, cenaclu de creaţie literară, cursuri de cultură cinematografică (conduse de D.I. Suchianu şi apoi de Mircea Dumitrescu). Exista un Student Club la etajul II al clădirii, amenajare şi interioare pictor Vasile Craioveanu -spaţiu ce va deveni locul multor întâlniri, spectacole, mese rotunde, un punct de referinţă pentru mişcarea culturală de avangardă.

O istorie a Casei de Cultură a Studenţilor din Bucureşti încă nu a fost scrisă. Şi ar fi şi o misiune dificilă. Fiindcă istoria instituţiei se împleteşte şi, uneori, se şi confundă, din anul 1956, cu istoria Uniunii Asociaţiei Studenţilor din România (UASR) devenită în 1972 Uniunea Asociaţiei Studenţilor Comunişti din România (UASCR) - ce a avut sediul în clădire până în anul 1989, şi cu istoria personală a fiecăruia care, în anii tinereţii sale, a trecut pe aici.

Sunt mii de persoane care au trecut prin Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti fie ca simpli spectatori, fie ca membri într-o formaţie, cerc sau club, fie la un curs, fie voluntari în activităţile de organizare pe care le coordona UASCR-ul înainte de anul 1989. Sunt zeci poate sute care şi-au schimbat carierele după ce şi-au descoperit un talent artistic. Sunt zeci poate sute care aici s-au cunoscut şi, ulterior, şi-au construit familii.

Nu ne-am lăudat cu realizările noastre. Pur şi simplu am existat cu modestie şi profesionalism şi am încercat să nu ne pierdem drumul. Mai ales în ultimii 28 de ani. Când ne-a fost din ce în ce mai greu. Nu mai suntem un trendsetter socio-cultural aşa cum am fost până în 1989. Dar, cursuri, trupe, formaţii, cluburi au continuat să existe şi să aibă activitate şi rezultate cu tinerii chiar dacă toate acestea sunt vitregite de decenii de prefaceri şi convulsii politico-sociale. În toate formele de manifestări cultural artistice şi educative pe care le organizează Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti nu a dărâmat tradiţii culturale ci a reuşit să fructifice experienţa generaţiilor trecute adaptându-se vremurilor şi transformărilor intervenite în societatea românească după anul 1989.

Pentru că, aşa cum scris presa vremii, în luna noiembrie 1937 a fost inaugurată Casa Studenţilor, propunem publicului larg în luna noiembrie 2017 momente artistice variate, îmbinând ceea ce este deja tradiţie cu ceea ce este în prezent. Sigur că nu putem atinge tot ceea ce s-a întâmplat aici de-a lungul vremii, sigur că vom omite, fără să ne dorim, o paletă de activităţi care au fost sau care mai sunt dar "nimeni nu-i perfect!".

Toate evenimentele vor fi cu intrare liberă în limita locurilor disponibile şi absolut la toate sunteţi bineveniţi.

Fiecare eveniment va fi detaliat în comunicate distincte care vor fi publicate atât pe site-ul oficial al Casei de Cultură a Studenţilor din Bucureşti cât şi pe pagina de FB/CCSBuc
.
PROGRAM SPECTACOLE - CCS Bucureşti la 80 de ani
vineri 3 noiembrie 2017, ora 19:00 - concert de muzică corală contemporană cu Grupul Coral "Sound" şi Corul de Copii Radio dirijori Voicu Popescu şi Răzvan Rădos.
sâmbătă 4 noiembrie 2017, ora 21:30 - spectacol al Teatrului Studenţesc "Podul" - " Blue room/moon/mood" după "The blue room" de David Hare
joi 9 noiembrie 2017, ora 19:00 - Cenaclul de muzică şi poezie "Marin Preda"
10 - 12 noiembrie 2017, ora 19:30- concerte de muzică veche ("Mica săptămână de muzică veche"), un proiect iniţiat de Grupul de Muzică medievală şi Tradiţională "Truverii" din Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti
marţi 14 noiembrie 2017, ora 18:30- vernisajul expoziţiei şi prezentarea celui de-al 10-lea catalog intitulat "Dobrogea la răscrucea timpurilor" din cadrul proiectului România Student Tour -program naţional de redescoperire şi promovare a valorilor patrimoniului natural şi cultural.
miercuri 15 noiembrie 2017, ora 19:00 - Open-Mic de impro, stand -up, poezie, dichis - eveniment cultural de revitalizare a poeziei, fabulei, povestirii, zicătorilor, vorbelor de duh.
joi 16 noiembrie 2017, ora 19:00 - Spectacol muzical-literar, un spectacol-remember al intensei scene muzicale a anilor 1956-2017 reprezentată de Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti, "Preoteasa" cum o stiu cei mai mulţi, în cei 80 de ani de existenţă.
sâmbătă 18 noiembrie 2017, ora 19:30 - Muzică live "Soft & Hard" - un spectacol susţinut de un grup de tineri artişti a căror colaborare a început de la pasiunea comună pentru muzică.
luni 20 noiembrie 2017, ora 18:00 - retrospectivă de muzică folk, rock, jazz, pop concepută de Doru Ionescu- realizator TVR, un show multimedia, o seară aniversară dedicată artei care constituit dintotdeauna primul şi cel mai simplu şi eficace cârlig în educaţia culturală a tinerilor - muzica pop-rock, folk şi jazz. Foarte multe fotografii de epocă în legătură directă cu activităţile muzicale din CCS Bucureşti sunt din arhiva Cineclubului StudFilm coordonat de Emilian Urse, cineclub care a împlinit în acest an 60 de ani de la înfiinţare.
miercuri 22 noiembrie 2017, ora 19:00 - concert de muzică canto şi chitară cu elevii cursului coordonat de Ana Pop - Nicola şi Bebe Astur de la Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti.
joi 23 noiembrie 2017, ora 19:30- spectacol de folclor cu unul dintre primele ansambluri folclorice de amatori din ţară, ansamblul folcloric "Doina", înfiinţat în anul 1963 la CCS Bucureşti.
24-26 noiembrie 2017 - Festivalul Naţional Studenţesc de Teatru al Absurdului "Eugène Ionesco" - la care vor participa trupe de teatru studenţesc care activează în casele de cultură ale studenţilor
motto: "... în Acest mileniu plin de absurZi... noi suntem cei dintâi!"

Un eveniment susţinut de Ministerul Tineretului şi Sportului.

Anda Avrămuţ
consilier
anda@ccs.ro

Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti