noiembrie 2017
Festivalul Naţional de Teatru INDEPENDENT, 2017
Se iau 12 teatre independente din toată ţara, se-adună la Bucureşti timp de patru zile şi se lasă la jucat, cântat şi povestit. Se adaugă discuţii după poftă, strategii şi dezbateri serioase, se scoate de la naftalină Statutul Artistului şi se-ncheie cu succes cea de-a V-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru Independent, 2017. Urmează un studiu amănunţit al fenomenului independent în România şi se pune deja la cale ediţia cu numărul VI.

24 de reprezentanţii - spectacole independente produse de companiile autohtone în 2017, evenimente sold-out, premiere absolute şi invitaţi de seamă au îmbogăţit oferta culturală din capitală între 9 şi 12 noiembrie 2017. Ediţia 2017 nu a reprezentat doar un punct de intersecţie între independenţi şi-ai lor colegi, sau între artişti şi spectatori. FNTi5 s-a transformat în cea mai onestă definiţie a cuvântului "prietenie". Eliminarea competiţiei din specificul festivalului a condus la o diversificare a selecţiei oficiale, aşa că iubitorii de teatru au avut ocazia, şi în acest an să descopere producţii îndrăzneţe, spectacole-concert, one-man-show-uri, performance-uri multi-media şi experimentul realizării unui spectacol în 24 de ore.

Întâlnirile oficiale şi mesele rotunde care au avut loc în primele două zile de festival au adus noi perspective şi un strop de optimism asupra situaţiei actuale din sectorul cultural independent. De la alegerea unui nou Consiliu Director al Asociaţiei Teatrelor Independente, elaborarea unei strategii comune pe termen lung privind dezvoltarea fenomenului, crearea unei comunităţi în jurul acestuia şi implementarea unor standarde calitative pentru proiectele şi producţiile realizate în spaţiul independent.

Necesitatea abordării unor noi direcţii a fost dezbătută şi analizată într-un cadru oficial, la Palatul Parlamentului, la invitaţia Senatorului Vlad Alexandrescu. Pentru prima dată în istoria independenţilor din România, s-a adus în discuţie recunoaşterea, din punct de vedere legislativ, a identităţii teatrelor independente şi a modului în care acestea funcţionează. Efectuarea unui studiu amănunţit şi elaborarea unei infrastructuri au fost puse pe lista de priorităţi în cadrul FNTi5. Cu entuziasm şi determinare, Asociaţia Teatrelor Independente dă startul unei noi etape în sectorul cultural.

Prin prezenţa la Bucureşti, pe toată durata festivalului, a dramaturgului german Behrmann, Managerul General al Asociaţiei Artelor Performative Independente, situaţia teatrului independent din România a fost discutată şi într-un context internaţional. Astfel, la finalul celor patru zile de FNTi 5, artiştii implicaţi au reuşit să-şi contureze o imagine reprezentativă a fenomenului global independent, într-un schimb permanent de idei şi experienţe.

Se încheie o nouă ediţie a Festivalului Naţional de Teatru Independent, dar începe o nouă etapă pentru Asociaţia Teatrelor Independente, pentru prima oară organizator al acestui eveniment.

Sponsori: Boiron
Parteneri Media: Radio Guerrilla, IQads, DCnews, Yorick, Liternet.ro, Observatorul Cultural, SUB25, Raftul cu Idei, NOIZZ, IQool, Ediţia de dimineaţă, Verbs describs us
FNTi5 | www.fnti.ro | [email protected] | 0769 717 887

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus