România Liberă / septembrie 2003
Căsătoria
Piesa de rezistenţă a actualei stagiuni a Teatrului Bulandra este Căsătoria lui Gogol. Regizor, nimeni altul decît rusul Iuri Kordonski, cel care în urmă cu doi ani a pus în scenă o altă piesă din repertoriul clasic rus, Unchiul Vanea. De altfel, această piesă se joacă şi acum cu mult succes. La conferinţa de presă la care au participat regizorul, directorul teatrului, Alexandru Darie, precum şi trupa care interpretează Căsătoria, toţi cei prezenţi au pus accent pe ideea teatrului de repertoriu. Ceea ce realizează Bulandra, au arătat ei, nu vrea să intre într-un registru perisabil, fiindcă teatrul nu este o gară. Piesa Căsătoria, amestec de tragism şi grotesc, este un bun prilej pentru actori de a-şi reîmprospăta performanţa din Unchiul Vanea, cele două piese putînd să se oglindească una în cealaltă.

Alte piese din această stagiune din repertoriul teatrului sunt Oblomov, Anatomie. Titus. Căderea Romei, De pretore, Cafeneaua. Atît Sala Izvor, cît şi cea de la Grădina Icoanei au fost renovate şi-şi aşteaptă spectatorii. Teatrul are în repetiţie două proiecte interesante: Nebunia regelui George de Allan Bennett în regia lui Petre Bokor şi Triumful dragostei de Marivaux în regia Teodorei Cîmpineanu. Spectacolele vor fi gata pînă la începutul lui decembrie. De acum încolo piesele care vor fi retrase din repertoriul teatrului nu vor dispărea ca pînă acum într-un anonimat jenant, ci, înainte de ultimele spectacole, le va fi anunţată retragerea, ca în acest fel să fie scoasă în evidenţă importanţa lor artistică de-a lungul anilor de reprezentaţii. Chiar din această stagiune, Alexandru Darie visează un teatru Bulandra underground. La ore şi în zile neconvenţionale, uneori chiar după spectacolul de bază al zilei, va fi prezentat un spectacol dur, şocant, care va putea să lanseze autori şi regizori la rîndul lor neconvenţionali. Înainte de-a fi pus în scenă, spectacolul va fi prezentat într-un work-shop, va avea un public-ţintă şi, în măsura în care va trezi interes, va intra în repertoriu. În privinţa turneelor, teatrul va fi prezent în octombrie la Sankt Petersburg, în cadrul Festivalului Casei Baltice. În noiembrie, trupa se va deplasa în Muntenegru cu Unchiul Vanea. Anul viitor, după vizita făcută în Bucureşti de Teatrul Katona din Budapesta, Bulandra îi va întoarce vizita. În aprilie, actorii vor fi tocmai în Bogota, la Festivalul teatrului sud-american.
De: Nikolai Gogol Regia: Yuriy Kordonskiy Cu: Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus