mai 2008
Festivalul filmului european 2008
Duminică, 11 mai 2008, Muzeul Ţăranului Român

Ora 17:00
Jeder siebte Mensch / Fiecare a şaptea persoană / Every seventh person

Luxemburg/Austria, 2006 (75 minute)
documentar

Regia şi scenariu: Elke Groen şi Ina Ivănceanu
Imaginea: Elke Groen
Montajul: Pia Dumont
Muzica: Chang Pang, Carlo Thoss
Distribuit de: Autlook Filmsales GbR

Fiecare a şaptea persoană este un film despre situaţia agricultorilor din China de azi: între industrializare şi economie de subzistenţă, între capitalism şi socialism, între autodeterminare şi lipsa de autonomie.

Fiecare a şaptea persoană din lume este un agricultor chinez. Între 2002 şi 2005, realizatoarele Elke Groen şi Ina Ivănceanu au dialogat liber cu numeroase persoane din trei sate din China, interesându-se despre viaţa lor de zi cu zi, despre ceea ce vor să schimbe şi ce vor să păstreze. În acelaşi timp, locuitorii celor trei sate au realizat propriile filme scurte, necenzurate, despre visuri şi speranţe şi despre tot ce-i înconjoară. Filmele lor au devenit parte a documentarului - rezultatul fiind o analiză atât din interior cât şi din exterior a vieţii rurale din China.

Elke Groen a studiat arhitectura şi fotografia în Viena. Printre filmele sale se numără: Tito material, Austria in autumn, Bunica, etc

Ina Ivănceanu s-a specializat în studii africane şi politici de dezvoltare şi a făcut numeroase vizite de studiu în Africa, Asia şi Europa de est. Împreună cu Elke Groen realizează în 2005 primul documentar - Bunica - despre o femeie din România, în vârstă de 89 de ani, care ne arată viaţa şi experienţa ei şi a oamenilor pe care i-a cunoscut de-a lungul existenţei.

În prezent, cele două autoare lucrează la un nou proiect - Fish all year.

Premii
Festivalul Internaţional de film, Mannheim-Heidelberg 2006
Festivalul "Der neue Heimatfilm" Freistadt, 2007
Festivalul filmului Austriac - Diagonale, Graz, 2007
Festivalul Internaţional de film din Viena - Viennale, 2006

Website: www.j7m.at



Ora 19:00
Mistrz / Maestrul / The Master

Polonia, 2005 (115 minute)
dramă

Regia: Piotr Trzaskalski
Scenariul: Piotr Trzaskalski, Wojciech Lepianka
Imaginea: Piotr Śliskowski
Montajul: Cezary Kowalczuk
Muzica: Wojciech Lemański
Cu: Konstantin Lavronenko, Jacek Braciak, Teresa Branna, Monika Buchowiec
Distribuit de: MDC International GmbH

Filmul pendulează între fantezie şi realitate şi spune povestea unui bărbat introvertit, într-un conflict permanent cu ceilalţi, incapabil să mai dezvolte legături de prietenie şi care, pentru a evita emoţiile, se refugiază în alcool.

Maestrul este un bărbat de 45 de ani, aruncător de cuţite, care călătoreşte prin Polonia cu un circ ambulant. Într-o noapte, fiind beat, eliberează toate animalele şi este concediat. Porneşte la drum pe cont propriu, dar pe parcurs întâlneşte o prostituată - Angela, care va deveni asistenta lui, şi mai apoi un acordeonist. Reprezentaţiile lor sunt mediocre, dar ambiţia Maestrului este să ajungă la Paris, despre care crede că este locul potrivit pentru spectacolele sale.

Piotr Trzaskalski s-a născut în 1964 şi a absolvit studii culturale la Universitatea din Lodz şi regia la Şcoala Naţională de Film din acelaşi oraş. În 1992 obţine o bursă la Universitatea Metropolitană din Leeds - Şcoala Nordică de film şi televiziune, ocazie cu care realizează primul său film - Someone (1993). Maestrul este cel de-al doilea lungmetraj, după multpremiatul Edi (2003), în urma căruia a fost proclamat "Mesia filmului polonez". Piotr Trzaskalski este membru al Academiei Europene de Film.

Premii
Premiul pentru cel mai bun design al producţiei - Festivalul filmului polonez, 2005
Premiul FIPRESCI - Festivalul de Film de la Miami, 2006
Premiul Publicului - Festivalul de film de la Trieste, 2006

Website: http://www.mistrzfilm.com.pl/index2.html



Ora 21:15
Fados / Fadourile

Portugalia/Spania, 2007 (85 minute)
documentar

Regia: Carlos Saura
Scenariul: Carlos Saura, Ivan Dias
Imaginea: Eduardo Serra, José Luis Lopez-Linares
Montajul: Julia Juaniz
Cu: Caetano Veloso, Cesária Évora, Mariza, Camané, Amália Rodrigues, Lila Downs, Chico Buarque, Carlos do Carmo
Distribuit de: Latido Films

Fados este un foarte interesant act trei dintr-o trilogie despre muzica urbană (după Flamenco şi Tango) prin care Carlos Saura încearcă să capteze şi să redea natura subtilă a portughezului "saudade" (dor) şi să ilustreze un portret fidel al sufletului portughez, prin cel mai emblematic gen muzical al Portugaliei. Fado vorbeşte invariabil despre destin, trădare, dragoste, moarte şi disperare.

Documentarul explorează şi relaţia intrinsecă dintre muzică şi oraş (Lisabona) şi prezintă evoluţia fado-ului de-a lungul anilor, de la influenţele africane sau braziliene până la noua generaţie de fadişti: Mariza, Camané, Caetano Veloso sau Lila Downs, de la stilul tradiţional la cele mai neaşteptate variaţiuni. Fado nu este numai muzică, ci şi un amestec de culturi, obiceiuri şi sunete. Completat cu dansuri, imagini din vremurile revoluţionare din Portugalia şi înregistrări cu Amalia Rodrigues, documentarul evocă originile melancolice ale acestei muzici despre care cei mai mulţi spun că s-a născut din tristeţea celor plecaţi departe de casă.

Carlos Saura s-a născut în provincia Huesca, Spania, în 1932. Din filmografia sa fac parte peste 40 de filme care au câştigat premii prestigioase în festivaluri din întreaga lume: Weeping for a Bandit (64), The Garden of Delights (70), Cousin Angelica (74), Cría Cuervos (76), Faster, Faster (81), Carmen (83), El Dorado (88), The Dark Night (89), Flamenco (95), Tango (98), Goya in Bordeaux (00), Salomé (02), etc. Astăzi Carlos Saura este considerat unul dintre clasicii cinematografiei europene contemporane.

Premii:
Premiul CEC pentru cel mai bun documentar - Premiile Cinema Writers Circle din Spania 2008
Premiul Goya pentru cea mai bună melodie originală - Premiile Goya, 2008

Website: http://www.fados-saura.com/index_pt.html

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus