mai 2008
Festivalul filmului european 2008
Luni, 12 mai 2008, la Muzeul Ţăranului Român


Orele 17:00 şi 21:15
Unkenrufe / Piaza rea / Call of the Toad

Germania/Polonia, 2005 (94 minute)
dramă

Regia: Robert Glinski
Scenariul: Klaus Richter, Cezary Harasimowicz, Pawel Huelle
Imaginea: Jacek Petrycki, P.S.C.
Montajul: Krzysztof Szeptmanski P.S.M.
Muzica: Richard G. Mitchell
Cu: Krystyna Janda, Matthias Habich, Dorothea Walda, Bhasker Patel, Udo Samel
Distribuit de: Telepool

O tristă poveste de dragoste între un neamţ şi o poloneză, prinşi între vechiul conflict Germania-Polonia şi zorii capitalismului modern din Polonia. Scenariul filmului are la bază romanul cu acelaşi nume al lui Günther Grass.

Istoricul de artă Alexander Reschke o întâlneşte pe Aleksandra Piatkowska în 1989, într-una din vizitele în oraşul copilăriei sale - Gdansk. Asemenea lui Alexander, Aleksandra este şi ea văduvă şi a trebuit să părăsească oraşul natal, Vilnius, încă din tinereţe. În timpul unei cine, le vine ideea înfiinţării unei fundaţii care să dea nemţilor născuţi în Polonia şi exilaţi după război, dreptul la odihna veşnică în ţara natală. Proiectul lor de reconciliere a celor două naţiuni prinde contur, dar afacerea devine din ce în ce mai comercială atunci când diverse interese intră în joc. Cei doi bat în retragere când intenţiile lor idealiste sunt înfrânte de judecata rece şi nemiloasă a calculelor economice.

Robert Glinski s-a născut în 1952 în Varşovia. A studiat arhitectura şi regia la Şcoala Naţională de Film din Lodz. Printre filmele sale se numără: We Are Not Afraid (documentar, 1981), Coxless Pair (documentar, 1982), Sunday Pranks (1983), Nr. 94287 Nr. 181970 (documentar, 1986), Me Jew (documentar, 1987), Swan Song (1988), Supervision (1990), All That Really Matters (1992), One Daughter, Two Mothers (1995), Love and Do What You Want (1998), Hi Tereska (2001), etc.

Premii
"Médaille Charlemagne pour des Médias Européens" pentru Krystyna Janda în 2006



Ora 19:00
Erik of het klein insectenboek / Eric în ţara insectelor / Eric in the land of insects

Olanda, 2004 (90 minute)
fantezie

Regia: Gidi Van Liempd
Scenariul: Godfried Bomans şi Cecilie Levy
Imaginea: Hein Groot
Montajul: Els Voorspoels
Muzica: Ellert Driessen
Cu: Jasper Oldenhof, Alfred van den Heuvel, Serge Henri Valcke
Distribuit de: Egmond Film & Television

O poveste fantastică în genul Alice în ţara minunilor sau Vrăjitorul din Oz din care putem afla, odată cu personajul principal, multe lucruri interesante despre prietenie, loialitate, diferenţa dintre instinct şi raţiune, dar mai ales despre viaţă.

Când micului Eric, de 10 ani, i se oferă pe neaşteptate şansa să petreacă o noapte în lumea insectelor el va descoperi o lume magică, plină de aventuri. Va învăţa multe, despre insecte dar şi despre viaţa lui. Când revine în lumea "reală" este un erou... pentru sine, pentru colegi şi mai ales pentru Rosalie, dragostea lui secretă.

Premii
Premiul Silver Cairo pentru lungmetraj, Festivalul Internaţional de film pentru copii - Cairo, 2005
Premiul Golden Film - Festivalul Golden and Platin Film, Olanda, 2005
Festivalul de film Mannheim, 2005
Festivalul Internaţional de film pentru copii - Oulu, 2006

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus