mai 2008
Festivalul filmului european 2008
Luni, 12 mai 2008, la Cinema Studio


Ora 18:00
En Til En/ Unu la unu / 1:1 (One to One)

Danemarca, 2005 (90 minute)
dramă

Regia: Annette K. Olesen
Scenariul: Kim Fupz Aakeson
Imaginea: Kim Høgh Mikkelsen
Montajul: Molly Malene Stensgaardârd
Muzica: Kâre Bjerkø
Cu: Mohammed-Ali Bakier, Joy K. Petersen, Anette Støvelbæk, Helle Hertz, Subhi Hassan
Distribuit de: Trust Film Sales

Film prezentat cu sprijinul Institutului Danez de Film şi al Agentiei Daneze de Artă.

"Când lumea - aşa cum o ştim noi - se schimbă, ne simţim nesiguri. Când ne simţim nesiguri, ne este teamă că vom pierde tot ce avem. Când simţim această teamă, vrem să controlăm totul. În sensul bun, frica este un instinct care ne ajută să supravieţuim. În sens opus, se extinde precum cancerul şi se transformă în furie. Acest film este despre sentimentul de frică în ambele sensuri." Annette K. Olesen

Vineri seară, suburbiile din Copenhaga. În drum spre casă, Per este bătut brutal şi ajunge la spital în comă. Poliţia nu are niciun indiciu. Mama lui se învinovăţeşte pentru decizia de a nu se fi mutat mai în centru, într-o zonă mai sigură. Mie, sora lui Per, caută consolare la prietenul ei, Shadi, fiul unor imigranţi palestinieni. Shadi bănuieşte că fratele lui se află în spatele atacului, dar păstrează tăcerea pentru a-şi proteja familia.

Unu la unu este cel de-al treilea film de lungmetraj al regizoarei Annette K. Olesen, în decursul a 4 ani. Filmul de debut Minor Mishaps a câştigat Premiul Blue Angel în competiţia de la Berlin din 2002 iar In Your Hands a fost de asemenea selectat în competiţia oficială şi a primit numeroase premii internaţionale. Olesen a absolvit regia la Şcoala Naţională de Film din Danemarca în 1991.

Selecţii
Secţiunea Panorama a Festivalului de Film de la Berlin, ediţia 56, 2006



Ora 20:00
Welcome home / Din nou acasă

Austria, 2004 (102 minute)
comedie

Regia: Andreas Gruber
Scenariul: Andreas Gruber, Martin Rauhaus
Imaginea: Hermann Dunzendorfer
Montajul: Guido Krajewski
Muzica: Peter Androsch, Hons & Handler
Cu: Georg Friedrich, Rainer Egger, Abdul Salis, Johannes silberschneider, Abdi Gouhad, Jeanette Hain
Distribuit de: Colonia Media

Din nou acasă pare să fie doar o altă poveste despre refugiaţii ilegali de la frontiera Austriei, care sunt găsiţi, capturaţi şi deportaţi. Dar de data asta, lucrurile se întâmplă puţin altfel, căci aventura continuă în Ghana, unde totul se întoarce pe dos. Un film subtil despre realitatea migraţiei economice, care prezintă ipocrizia şi frica din jurul rasismului.

Doi jandarmi austrieci Rösler şi Sarnhaber au misiunea să-l escorteze pe Isaac înapoi în Ghana. Acesta, care în scurta perioadă petrecută în Austria şi-a făcut o iubită şi a devenit vedeta echipei de fotbal, se opune deportării negând că ar fi din Ghana. Odată ajunşi acolo, rolurile si raporturile de forţă sunt brusc răsturnate. În această "comedie neagră", jandarmii care la început deţineau controlul, se găsesc în situaţia de a se confrunta cu propriile prejudecăţi. În plus, autorităţile locale contestă legalitatea deportării şi le confiscă paşapoartele.

Andreas Gruber s-a născut în 1954 în Austria. A studiat scenaristica şi regia la Academia de muzică şi artă interpretativă din Viena şi lucrează ca freelancer în cinematografie şi televiziune. Din filmografia sa fac parte filmele de televiziune: Drinnen & draußen (1983), Schalom, General (1989), Erste Wahrnehmung (1994) şi lungmetrajele: The Rabbit Hunt (1994), The Injured Smile şi Debt of Love.

Website: www.welcomehome-derfilm.com

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus