Şapte Seri / iunie 2008
Incredible Hulk, The
Sună ca un remake şi poate fi, cu Edward Norton în rolul lui Eric Bana (Bruce Banner), William Hurt în rolul lui Sam Elliot (generalul Ross), Liv Tyler în rolul lui Jennifer Connelly (Betty Ross), cu adiţia lui Tim Roth (Emil Blonsky alias Abomination). Începe în Favelele din Cidade de Deus şi Tropa de Elite (cu o intervenţie BOPE), apoi o urmărire gen Bourne, pentru că Norton/Banner e precum Bourne, fugărit de o lume întreagă, numai că el se transformă într-un monstru verde şi atunci filmul începe să devină desen animat de CGI.

OK, dacă nu ştiţi cine e Hulk v-am pierdut demult. Dar poate aţi fost la cinema în 2003 la versiunea lui Ang Lee, "a thinking-person's action movie," o ţăcăneală sau "un OZN cinematografic", pentru că serialul TV din 1977 cu Lou Ferrigno (care are o apariţie în filmul nou ca paznic de campus şi e şi vocea lui Hulk), la noi nu s-a văzut. Şi nici desenul animat din 1966. Benzile desenate Marvel le-au citit doar cîţiva, dar Hulk face parte din mitologia pop modernă; monstrul cel verde, povestea cu savantul damnat, Dr. Jeckyl şi Mr. Hyde, Frankenstein, iubire imposibilă, armata ca bad guy, anger management.

Noul Hulk, acum cu specificul său, "incredibilul", în faţă, e un film regizat de Louis Letterier, cel care a făcut Transporter-urile şi Danny the Dog, deci nu aşteptam de la el decît bessonerie de acţiune. Dar se pare că Edward Norton e autorul moral, a rescris scenariul, s-a pregătit scrupulos la modul method şi asta se vede şi se simte. Originile personajului sunt explicate într-un generic virtuos; filmul începea cu o scenă tăiată cu Hulk în întinderile arctice, pe care o vom vedea pe DVD. Mai sunt şi dialogurile dintre un Mr. Blue şi un Mr. Green (huh!), muzică atmosferică şi dramatică de Craig Armstrong, William Hurt mestecînd trabucuri şi Tim Roth măcinînd peisajul. Cameo-urile lui Stan Lee (creatorul lui Hulk şi al majorităţii personajelor Marvel) încep să fie din ce în ce mai sofisticate şi amuzante, cel din Hulk e de top.

Problema e însă în partea de climax, reminiscentă de Transformers sau Cloverfield şi care face aceeaşi greşeală ca în Spider-Man 3. Un mega-arsenal de efecte de computer, show off, sau tot pe englezeşte, overkill. Se pare că totul e acum în regulă în universul Marvel (care-şi produc acum singuri filmele şi se pare că au învăţat să le facă).

După Iron Man şi Hulk vor veni Captain America, Thor şi Ant-Man. Aceşti super-eroi formează grupul Răzbunătorilor: The Avengers, pregătit de Nick Fury. Filmul lor va fi gata în 2011. Asta explică apariţia lui Tony Stark (alias Robert Downey jr.) în Hulk. Bine că nu e după generic, adică s-a modificat la noi (şi au pus secvenţa înainte), pentru că altfel iar n-ar vedea-o nimeni.

(Trei stele din cinci)


Notă: Acum şi pe blog la http://aldmovieland.blogspot.com/

Regia: Louis Leterrier Cu: Edward Norton, Liv Tyler, Tim Roth, William Hurt

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus