Observator Cultural / august 2008
Restul e tăcere
Filmul Restul e tăcere (în regia lui Nae Caranfil) a fost desemnat, dintr-o listă de zece pelicule propuse de Centrul Naţional al Cinematografiei, pentru a reprezenta România, în cadrul secţiunii "Cel mai bun film străin", la cea de-a 81-a ediţie a Premiilor Oscar (februarie 2009).

Juriul a fost format din criticii Magda Mihăilescu, Cristina Corciovescu, Dana Duma, Eugenia Vodă, Mihai Chirilov şi Eugen Atanasiu.

Potrivit regulamentului Academiei Americane de Film, producţiile eligibile la categoria Cel mai bun film într-o limbă străină, la cea de-a 81-a ediţie a premiilor Oscar, trebuie să fie lungmetraje produse în afara Statelor Unite, cu un dialog preponderent într-o altă limbă decît engleza, care să fi fost lansate în ţara de origine nu mai devreme de 1 octombrie 2007 şi nu mai tîrziu de 30 septembrie 2008. De asemenea, filmele eligibile trebuie să fi rulat cel puţin şapte zile consecutiv într-un cinematograf şi să aducă încasări producătorului şi beneficiarului.

Propunerile ţărilor trebuie să fie primite de Academia Americană de Film pînă pe 1 octombrie 2008. Fiecare ţară trebuie să aibă o singură propunere.

Anul trecut, propunerea României în cursa pentru Oscar a fost filmul 4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile de Cristian Mungiu. Filmul cîştigător al Premiului Palme d'Or la Cannes 2007 nu a intrat însă pe lista scurtă a nominalizărilor Academiei Americane de Film.
Regia: Nae Caranfil Cu: Marius Florea (Vizante), Ovidiu Niculescu, Mirela Zeţa, Silviu Biriş, Nicu Mihoc

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus