Hotnews.ro / octombrie 2008
Cu romanul Gomorra, a cărui ecranizare a fost premiată în 2008 la Cannes, Roberto Saviano a ajuns una dintre cele mai cunoscute persoane din Italia. Dar şi una dintre cele mai ameninţate. Mafia napolitană a declarat că îl vrea mort până la Crăciun. Presa italiană se mobilizează în încercarea de a-l ajuta pe scriitorul în vârstă de 29 de ani. Cotidianul La Repubblica a deschis un apel online al cărui scop e să determine instituţiile statului să-şi asume responsabilitatea şi să-şi apere cetăţeanul.

Scriitorul şi jurnalistul Roberto Saviano, care e originar din Napoli, a publicat romanul Gomorra în 2006. Investigarea afacerilor Camorrei i-a enervat pe capii mafiei napolitane, cu atât mai mult cu cât romanul de debut al lui Saviano a avut un mare succes, fiind tradus în 42 de ţări.

Filmul realizat de Matteo Garrone după carte a obţinut în acest an la Cannes Marele Premiu al Juriului. Succesul filmului - care, de altfel, reprezintă Italia în cursa pentru nominalizările la Oscarul pentru cel mai bun film străin - a încins şi mai mult spiritele.

După ce Ministerul italian al Afacerilor Interne l-a mutat pe Saviano din Napoli şi i-a dat gărzi personale, anunţul ultimativ al Camorrei mobilizează mass-media şi lumea culturală internaţională.

Roberto Saviano este intervievat de CNN - şi spune că ar minţi dacă ar afirma că nu regretă acum că a scris cartea, pentru că viaţa i-a fost dată peste cap, iar familia risipită în toate părţile -, iar în 20 octombrie, şase personalităţi premiate cu Nobel - Orhan Pamuk, Dario Fo, Desmond Tutu, Günter Grass, Mihail Gorbaciov şi Rita Levi Montalcini - au semnat un articol în care se declarau de partea lui Saviano şi considerau că Mafia nu este doar o problemă politică, ci una democratică. Articolul a fost publicat de La Repubblica, cotidian al cărui colaborator este Roberto Saviano.

Puteţi semna aici.

Roberto Saviano are şi un site la zi, unde se găseşte inclusiv articolul din 22 octombrie 2008 în care scriitorul le mulţumeşte celor care i-au sărit în ajutor.

Numit de Umberto Eco "erou naţional", Roberto Saviano trăieşte din 13 octombrie 2006 sub escorta poliţiei.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus