februarie 2009
Coproducţia româno - britanică - maghiară Katalin Varga a avut premiera oficială miercuri 11 februarie 2009 în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.

Pe covorul roşu s-au aflat regizorul filmului, Peter Strickland, producătorii Oana şi Tudor Giurgiu, actorii Hilda Peter, Tibor Palfy, Laszlo Matray şi Norbert Tanko, precum şi alţi membri ai echipei filmului. Apariţia Hildei Peter, actriţă la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, a fost îndelung apreciată de fotoreporterii acreditaţi la Berlin, ţinuta de seară a Hildei fiind creată de designerii romani Carmen Secăreanu şi Mihaela Glăvan.

Publicul prezent în Berlinale Palast, o sala de cinema cu peste 1000 de locuri, i-a aplaudat frenetic la final pe realizatori, în special pe actriţa Hilda Peter, care face potrivit cronicarilor străini "un rol de neuitat, o performanţă răvăşitoare".

De altfel, cronicile apărute după premieră în cele două principale reviste de specialitate, Variety şi Screen International, sînt elogioase la adresa filmului şi îl plasează în rîndul favoriţilor pentru marile premii ale Berlinalei.

Cronicarul din Variety apreciază că, deşi aflat la primul film, regizorul Peter Strickland deţine un control impecabil asupra poveştii şi a reuşit să se apropie cu mult fler şi intuiţie de un subiect dificil (răzbunarea unei femei împotriva celui care a violat-o în urmă cu 11 ani). Din punct de vedere vizual, filmul reuşeşte să transmită spectatorului că nu e neapărat martor la o poveste contemporană, ci la un ritual cumva arhaic, iar personajul Katalin e de fapt un arhetip fără vîrstă.

Cronica din Screen International descrie filmul drept o "tragedie rurală cu accente de film noir". Discrepanţa între imaginea satelor din Transilvania, modul de viaţă care aduce aminte de sec. XIX şi situarea poveştii în prezent dă filmului o calitate în plus extrem de ciudată: e în acelaşi timp un thriller despre o răzbunare, dar seamănă şi cu un basm. Tibor Palfy, interpretul lui Antal Borlan (cel care devine ţinta răzbunării lui Katalin) este si el apreciat pentru o prezenţă pe ecran memorabilă cu un look special şi unic.

Ambii cronicari au remarcat la unison felul în care Strickland, deşi englez, fără o cunoaştere bună a limbii romane sau maghiare, a reuşit să filmeze peisajele transilvane, de la păşuni sau dealuri pînă la păduri tenebroase care dau un aer oarecum gotic filmului.

Filmul a primit 3 stele din 4 posibile din partea Screen International şi se află la bursa pariurilor între primele 5 filme candidate la Ursul de Aur pentru cel mai bun film, alături de filmul iranian About Elly, filmul german Everyone Else, cel algerian London River şi Mammoth al regizorului suedez Lukas Moodysson.

Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc sîmbătă 14 februarie 2008.

Katalin Varga a fost deja vîndut în Franţa, Benelux, Grecia, statele din fosta Iugoslavie şi a primit deja oferte din partea distribuitorilor britanici, americani şi maghiari.

Filmările au avut loc în apropiere de Sfântu Gheorghe şi Miercurea Ciuc şi au fost realizate cu o echipa restrânsă şi un buget de producţie minimal. Tot procesul de pregătire şi producţie a filmului a durat mai bine de 4 ani.

Regizorul debutant Peter Strickland s-a făcut cunoscut înainte pentru scurt-metrajul Bubblegum (1995/96), care o readucea în lumina reflectoarelor pe Holly Woodlawn, vedeta lui Andy Warhol, film proiectat la Festivalul de la Berlin în 1997.

Filmul este distribuit pe plan internaţional de compania franceză Memento Films, aceeaşi care distribuie cîştigătorul Palme d'Or la Festivalul de la Cannes 2008, Entre Les Murs / În clasă de Laurent Cantet precum şi cîştigătorul Leului de Aur la Veneţia 2006, Still Life de Jia Zhang Ke.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus