ianuarie 2005
Walter Sobchak: Were you listening to The Dude's story, Donny?
The Dude: Walter...
Donny: What?
Walter Sobchak: Were you listening to The Dude's story?
Donny: I was bowling.
Walter Sobchak: So you have no frame of reference here, Donny. You're like a child who wanders into the middle of a movie and wants to know...
(The Big Lebowski)

Ahem... cum spuneam, potenţial anul 2005 e plin de filme interesante, de la mega-hype, Episode III, Batman Begins, War of the Worlds, la the comeback of the original zombieLand of the Dead al lui Romero, adaptări de benzi desenate (Elektra, Fantastic Four, Sin City) sau cărţi (Chronicles of Narnia după C.S.Lewis) remake (Willy Wonka adică Charlie şi fabrica de ciocolată de Tim Burton cu Johnny Depp după Roald Dahl şi a opta minune a lumii, King Kong, resuscitat de Pater Jackson).

Iată aici de exemplu un top a ceea ce americanii consideră cele mai aşteptate filme ale anului.

Eu personal votez cu noul Terrence Malick - The New World, cu Pocahontas şi John Smith nu ca la Disney ci în Badlands.


Probabil va fi un film la fel de anti-Hollywood şi anti-comercial al acestui Tarkovski american, la fel ca şi celelalte 3 filme ale sale (Badlands, Days of Heaven, Thin Red Line) care stilistic, aparţin cinematografiei europene, după cum zice tag-ul filmului Once discovered, it was changed forever. O distribuţie interesantă (Colin Farrell, Christian Bale, David Thewlis, Christopher Plummer, Noah Taylor, Q'Orianka Kilcher, Wes Studi) şi un score deosebit al lui Hans Zimmer, cu influenţe indiene. Premiera americană, 9 noiembrie 2005.

În toamnă citeam un număr din Time despre evenimentele anului 2005 şi cel mai aşteptat film al anului viitor, adică cel de acum, era considerat Kingdom of Heaven, noul uber-epic al lui Sir Ridley Gladiator Scott. Da, pentru că aşa se vinde, From the director of Gladiator...

Fox a lansat site-ul oficial pe 28 decembrie 2004, unde se poate vedea şi trailer-ul care e cam varză, extrem de ambiţios la 2 minute 45 sec, încearcă să dea imagini frumoase şi să vândă filmul ca pe un nou Gladiator. Cu starul său, noul Errol Flynn, cel mai romantic erou al momentului, iubit de june care umblă să descarce poezele cu el, acest Robin Hood din trilogia inelelor şi Căpitanul Period Blood din Caraibe... da, aţi ghicit este vorba de Orlando Bloom.


O bilă orange şi una maro şi pensionarii cu faţa la perete.....

Noua jună romantică este Eva Green, fiica actriţei Marlene Jobert. Ea s-a lansat cu Dreamers al lui Bertolucci care vine şi la noi pe ecrane în februarie, şi dacă pe Green n-o s-o vedeţi în costumul Evei în filmul lui sir Ridley o vedeţi în threesome şi sideways în vremurile revoluţionare de acum 36 de ani prezente în această pornoşag deghizat în film intelectual de artă socialist, un fel de Ultima polcă la Paris rated NC 17. Domnu' Bernardo, de ce se întâmplă în '68 dacă e vorba de 69? Pe bune...

Back to:
Împărăţia
lui sir Ridley e despre cruciadele cruciaţilor şi se vrea o versiune politically correct. În timpul filmărilor din Maroc musulmanii au ameninţat că dau cu bomba în filmmakers aşa că s-a filmat cu gărzi armate pe platou. Bum Bum... a strong man like you shouldn't be afraid of a little bum bum (Kastagir în Highlander)

La începutul anilor '90 apărea un poster în Variety, la filmul anunţat The Crusades, de Paul Verhoeven, cu Schwarzenegger al companiei Carolco. Dar Carolco dă faliment... Verhoeven se ştie ce a păţit în Hollywood, acum e în Olanda şi se reface după o operaţie la inimă, Arnie e guvernatorul celei de a treia industrii a lumii, aşa că proiectul Cruciadelor este blestemat, vine Sir Ridley care după cei şapte ani de ghinion-ceasul rău, pisica treişpe, Legend, Depardieu alias Columb (che?), Vijelia albă, ş.a.m.d. a devenit: the master of the modern epic, aşa-l numesc băieţii de la publicity acum.

Kingdom iese pe 6 mai 2005 în SUA, competitiv cu cealaltă lansare 20th Century Fox împărăţia lui Lucas, zeah, baby, yeah (cu vocea lui Mike Myers, pauză plus gâfăitul lui Darth Vader - en francais, avec subtitles), Episodul III pe 19 mai, cu premieră şi la Le 68th Festival de Cannes, măi copii măi, hăi, hăi (de căte ori menţionez Star Wars mă apucă o febrilaţie subcutaneică pe care mulţi o simt legată de Crăciun sau de revista Hustler. Dar Star Wars e şi mai des şi mai frumos şi Darth Vader e mai sexy decât eroul lui Mel. Na. Ţâc!!!)

Galeria cruciaţior lui sir Ridley îi include pe viitorii sir Liam (Neeson), şi sir Jeremy (Irons), pe Generalul Brendan Gleeson şi profesorul Lupin, David Thewlis. Sir Ben lipseşte de pe listă pentru că a fost în România să filmeze Bloodrayne şi sir Michael pentru că e majordomul lui Batman.

Acelaşi Liam Neeson e legat de noul proiect al lui Spielberg anunţat azi 12 ianuarie 2005.


Ţineţi-vă răsuflarea, 1,2,3,4 gabba gabba hey, fiţi gata start, nu e Moby Dick ci un lookalike de-al căpitanului Ahab, sculptat alături de 3 tovarăşi pe muntele Rushmore, unde s-a suit James Mason cu piciorul pe nasul lui. Da, Abe, nu Abe Sapiens (Hellboy, anyone?) ci Abe Lincoln, the man who John Wilkes Booth shot. O bilă verde şi una maro (ca ochii lui Marylin Manson) şi pensionarii cu faţa la podea...

D. W. Spielberg şi Birth of a Nation!!! Sau Lista lui Abe? Un film pro-Bush?, epic eroic American?, despre the founding fathers în loc de amânatul Vengeance, despre teroriştii de la olimpiada de la Munchen din 1973. Moca şi Indiana Jones IV. Nici n-a terminat de filmat invazia marţienilor versus Tom Cruise (gata în martie pentru iunie) şi deja Spielberg e în discuţii cu Liam pentru a-l interpreta pe Lincoln. Filmările ar începe în ianuarie 2006 şi filmul s-ar concentra pe războiul nord-sud. Steven, mai bine fă o vizionare Griffith şi una cu Gone with the Wind. S-ar putea ca publicul să se pronunţe ca şi Rhett Butler: "Frankly, my dear, I don't give a damn."

Din Movieland,
Alin Ludu Dumbravă

P.S. Pentru cei care nu mai au răbdare până la EPISODUL III am găsit un site fabulos cu un tip care a văzut filmul de 400 de ori şi în loc să se ţiblească se îmbogăţeşte făcând un one-man-show Star Wars. Ba, mai nou a văzut că merge treaba şi s-a apucat şi de LOTR. My precious!!! Master Frodo sau master Luke?-Master of Puppets!!!!

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus